Anton.

December 2012

Hoe te kleden tegen kou?

Het is december, de dagen zijn kort en het is koud op de pistes. Vaak wel in ieder geval. Soms is het zelfs heel erg koud. Hoe kleed je je nu het beste tegen deze kou?

Onderlichaam
Over het bekende lagen systeem schreven we in ons iPad Magazine van oktober al. Maar wat voor laag trek je aan bij extreme kou? Een dikke skibroek, thermisch ondergoed of een fleecebroek? Het staat vast dat een dikke isolerende laag de warmte lang conserveert. De kwaliteit van deze isolatielaag is daarbij heel erg belangrijk. Met koud weer volstaat een goede fleecebroek, maar ga je echt vaak in de koudste omstandigheden op pad, dan biedt een gewatteerde skibroek vaak de oplossing, ook hier is kwaliteit het sleutelwoord. Heerlijk warm, maar op zachtere dagen dan weer snel te warm. Mocht je erg warmbloedig zijn, dan kan als eerste laag een thermisch ondergoed volstaan, zeker als het een ‘dikke’ wintervariant is.

Bovenlichaam
Het bovenlichaam is misschien wel het makkelijkste te beschermen tegen kou. Sowieso zorgt ons lichaam zelf erg goed voor het bovenlichaam. Dat betekent niet dat we er geen aandacht hoeven te besteden, want als je het hier koud krijgt heb je waarschijnlijk al koude handen en voeten. Begin met een een sportshirt dat transpiratievocht afvoert. Hierna eenzelfde soort shirt met lange mouwen gevolgd door een fleecejack. Hier overheen kun je kiezen voor een dun donsjack, wat echt voor extreme isolatie zorgt, gevolgd door een buitenlaag die wind en water (sneeuw) dicht is. Heb je geendonsjas dan kan het met koude condities lonen om twee fleece jacks (een dikke en een dunne) te dragen. Dons is sowieso een ‘wondermiddel” quai solatie. Een lekkere donsjas zorgt zelfs tijdens de aller koudste dagen voor goede isolatie.

Hoofd en gezicht
​Via ons hoofd verliezen we veel warmte. Het dragen van een helm zorgt al voor een goede bescherming tegen de kou. Op echt koude dagen kun je denken om hier een dunne bivakmuts onder te dragen. Dit zorgt voor veel extra warmte. Verder kun je ook denken aan een facemask, hiermee bescherm je gezicht tegen kou en wind. Een facemask beschermt juist rond de neus en mond, plekken die normaal niet beschermd worden. Natuurlijk ski je op de echt koudste dagen met een skibril op. Verder kan een goede sjaal of fleece ‘neck-gaiter’ ervoor zorgen dat er ook via de kraag geen kou binnen komt.

Handen
Bij grote kou is er geen betere bescherming voor de handen dan wanten. Wanten zijn veel warmer dan handschoenen en bieden daarmee de allerbeste bescherming. Wie echt gevoelig is aan de koude kan denken aan gewatteerde of nog beter donzen handschoenen. Koude handen zijn zo verleden tijd. Nog steeds koude handen met zulke wanten? Denk dan ook eens aan een chemische handwarmer.

Voeten
Om geen koude voeten te krijgen zijn goed passende skischoenen van groot belang. Schoenen mogen vooral niet te groot zijn, want dat zorgt voor een krampachtige houding in de voeten. Het resultaat is een afgeknelde bloedsomloop en dus koude voeten. Te kleine schoenen zijn natuurlijk ook niet goed. Laat je dus bij de aankoop van schoenen goed voorlichten. Goede sokken zijn ook van belang. Kies niet voor te dikke sokken, deze knellen de voet af, maar kies voor technische sokken die transpiratie afvoeren de voeten droog houden. Zo is het ook van belang om elke avond na het skiën of boarden de ski- of boardschoenen goed te drogen. Als je ondanks de goede maat en droge schoenen en goede sokken nog steeds last hebt van koude voeten, kun je denken aan verwarmde zooltjes. Deze zorgen voor aangenaam warme voeten voor een hele skidag lang. Wel elke avond even de batterij opladen.