Anton.

Oktober 2012

Interview: Skiën met de pro’s

Toen de pro-skiër Chris Davenport nog een kind was kwam zijn vader, een goede wedstrijdskiër, met fantastische verhalen terug van het Chileense skigebied Portillo, (zie vorige nummer iPad Magazine), en dat terwijl het in Amerika zomer was. Chris besloot om als hij groot zou zijn ook eens naar dit gebied af te reizen. Toen hij jaren later in Portillo aankwam, overtrof het zijn hoge verwachtingen. Vanaf dat moment zocht hij een smoes om elke zomer, de Zuid Amerikaanse winter, in dit gebied te kunnen skiën. Toen hij een idee bedacht wat hem ook in staat stelde om de zomer met zijn beste vrienden op te trekken wist Chris dat hij een goed plan in handen had. Zijn idee waren de ‘ski with the superstars camps’, trainingstages voor gevorderde wintersporters die onder toeziend oog van Freeskiërs op wereldniveau beter offpiste leren skiën. In Portillo sprak ik met Chris over deze kampen.

Wanneer ben je begonnen met de Superstarcamps?
“Negen jaar geleden zocht ik een manier om meer in Portillo én meer met mijn beste vrienden te kunnen zijn. Ik merkte dat er vraag was naar goede freeridecursussen en dus besloot ik cursussen met echte ‘pro’s’ op te zetten. Hiermee sloeg ik in feite drie vliegen in een klap. Ik zou elke zomer in Portillo zitten, ik zou aan de slag kunnen met mijn vrienden en ik kon leergierige freeriders wat bijbrengen.”

Leg eens uit, wat zijn die kampen precies?
​“Deze kampen staan open voor iedereen. Er zijn twee toegangseisen. Allereerst moet je een gevorderde skiër zijn. Zwarte pistes en ervaring in off-piste terrein zijn een minimum. Ten tweede moet je Engels spreken. Als je aan deze eisen voldoet kun je mee. Wij gaan met de deelnemers op stap in off-piste terrein, en met wij bedoel ik freeriders van wereldniveau. Dit jaar zijn we hier met Ingrid Backstrom, Mike Douglas en Chris Anthony. Niet de minste namen, al zeg ik het zelf. Wij leren skiërs die het normale lescircuit ontgroeid zijn de fijne kneepjes van het freeriden.”

Wat houdt dat in, de fijne kneepjes?
​“Natuurlijk geven we tips over lichaamshouding, en pure ski-technische tips. Maar we kijken ook verder dan dat. Denk aan het bekijken van een berg, het lezen van de mogelijkheden, de manier van hoe je een helling induikt. Wij proberen te laten zien hoe wij skiën en over elke afdaling nadenken. Freeriden is namelijk meer dan alleen de skitechniek en dat laten wij hier zien. Wij leren mensen niet zo snel ‘nieuwe’ technieken, maar vooral nieuwe vaardigheden waarmee zij zichzelf beter kunnen ontplooien in off-piste terrein. Soms doen we enkele gave afdalingen meerdere keren en geven dan telkens een paar tips. In een week tijd zie ik bijna alle skiërs heel veel beter skiën.”

Waarom heb je voor Portillo gekozen?
​“Ik zocht een gebied dat in de zomer open was omdat alle pro’s in de winter van hot naar her vliegen en dus weinig tijd hebben om lessen te geven. Er is volgens mij maar één gebied in het hele Zuidelijk Halfrond dat zich echt leent voor off-piste cursussen en dat is Portillo, “Hands down”. Portillo is iets wat alleen mensen die hier eens geweest zijn kunnen begrijpen. Er is maar een ‘Ski with the Super star camps’ en die kan alleen maar in Portillo zijn.”

Dus het is alleen maar lessen?
​“Nee hoor, wij trainen hard, maar ‘s avonds is het feest. Dan is lekker après-ski in het hotel of relaxed hangen in een van de jacuzzi’s. Van veel van mijn cursisten hoor ik dat het de beste skivakantie ooit is.”

Hoeveel kost zo’n kamp?
​“De kosten voor het gidsen en kamp zijn 2250 Dollar. Daarbij komt nog de reis naar Chili en het verblijf in Portillo.”

Na deze laatste vraag staat Chris opeens op en roept uit: Zie je de ondergaande zon boven het meer? Wauw, wat is dit toch fantastisch”. Het is duidelijk: Chris heeft op de meest bijzondere plekken op aarde geskied en toch is hij elk moment dat hij in de bergen is in vervoering. Ik weet zeker dat dat ook op de cursisten afstraalt.

Meer info: chrisdavenport.com/ski-with-chris