Anton.

Oktober 2012

Flims-Laax-Falera: weids en verschillend

Als echte Oostenrijkganger heb ik met een schuin oog altijd naar de ontwikkelingen bij de Zwitserse buren gekeken, onder andere naar Flims-Laax-Falera. Niet ver van de Oostenrijkse grens ligt namelijk een skigebied dat qua pistekilometers en hoogte zeker niet onderdoet voor pak hem beet Sölden. Het Zwitsers prijsniveau en misschien toch de onbekendheid weerhielden me lange tijd van een bezoek. Tot vorig jaar!

Gedwongen huwelijk
​Bij aankomst verbaasde me de weidsheid van het skigebied aan de voet van de Vorabgletsjer. Zomerskiën kun je hier niet meer, maar ’s winters is het een mooie aanvulling op het toch al uitgestrekte skigebied dat totaal verschillende karakters kent. Laax is trendy, gericht op jongeren en heeft een groot snowpark. Falera en vooral Flims ademen een veel meer traditionele sfeer uit.

De diversiteit in dorpen verklaart zich ook deels uit de historie. De taalgrens van het Romaans en Duits loopt precies door het gebied. Flims is Duitstalig, Falera en Laax Romaans, wat verklaart waarom veel bergstations opvallende namen hebben als Crap Sogn Gion en La Siala. Deze namen vertonen naar het schijnt opvallende gelijkenissen met het Portugees.

Niet vreemd dus dat Flims en Laax sociaal en qua wintersportgebied van elkaar gescheiden waren. Toen de bergbahnen van Flims zo’n 20 jaar geleden op sterven na dood waren, kocht een machtige Laaxer ondernemer het gebied op en ontstond de Weisse Arena Gruppe. Het werd de drijvende kracht achter het samenhangende skigebied van nu.

Kiezen uit mogelijkheden
​Freeride routes kom je overal tegen en bieden daarmee off-piste skiërs veel mogelijkheden. Verder zijn ook de blauwe pistes goed vertegenwoordigd én grotendeels met elkaar verbonden, zelfs tot aan de top van de gletsjer. Maar het pareltje vond ik de rode dalafdaling van Alp Nagens naar Flims over duizend hoogtemeters. Kronkelend door de bossen met soms machtige rotsblokken aan weerszijden vlieg je het dal in.

Nadeel is dat veel andere pistes boven de boomgrens liggen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je je bij mist als een dolende in de woestijn voelt. Maar dat is in een ander hooggelegen skigebied natuurlijk net zo, en bij zon wordt dat nadeel ineens een voordeel.

Je zou kunnen zeggen dat de Alpenarena Flims- Laax-Falera een verzameling mogelijkheden biedt waarvan jij alleen jouw “bundel” moet uitkiezen. Het prijsniveau is typisch Zwitsers en schrikt je in misschien af, maar je krijgt er kwaliteit en keuzevrijheid voor terug.

Slapen in kubussen
​Met Laax wordt eigenlijk het resort bedoeld beneden aan de rode dalafdaling. Dit Amerikaans aandoende concept bestaat uit een verzameling luxe appartementsgebouwen en hotels, volledig gescheiden van het oorspronkelijke dorp Laax. Dat ligt een kilometer lager in het dal. De argeloze wintersporter zou het zomaar over het hoofd kunnen zien. In het (rocks)resort is het namelijk te doen! Als rotsige kubussen liggen de gebouwen bij elkaar met daarin trendy luxe appartementen, restaurants, bars, winkels en ondergronds een grote parkeergarage. Je hoeft het terrein dus eigenlijk niet af te komen behalve met ski’s of snowboard.

Alles is één
​De luxe appartementencomplexen, de winkels en restaurants, alles is in bezit van de Weisse Arena Gruppe tot aan de skiverhuur en het skigebied aan toe! Je zou dat op het eerste oog niet zeggen, want er is bijvoorbeeld best wel variatie qua restaurants. Verwacht alleen geen moordende concurrentie tussen de eetzaken onderling!

De vormgeving, het interieur, zelfs de achtergrondmuziek in de winkeltjes van het resort ademt een bepaalde way of life uit. Een lifestyle die zich richt op de scene van snowboarders, freestyleskiërs en de bovenmodale tweeverdiener.

Freestyle Academy
​Tegen het resort aan ligt de Freestyle Academy, de eerste indoor freestyle hal van Europa. Vroeger werd hier getennist, nu is de hal het domein voor klimmers, skaters, freestyleskiërs en –snowboarders. Beginnende en gevorderde waaghalzen kunnen hun techniek hier leren beheersen en letterlijk droog oefenen voor ze het grote funpark van de Alpenarena betreden.

We hebben zelf een clinic gevolgd voor de Big Air. Een geweldige ervaring vond ik het om met ski’s van zo’n schans te vliegen. Zorgen om een lelijke smak hoef je je niet te maken, de zachte landing is gegarandeerd dankzij een valkuil gevuld met schuimblokken. Wel even de validiteitsverklaring tekenen!

De Academy maakt het plaatje voor de freestyle scene wel compleet. Voor de doorsnee wintersporter zijn dit allemaal bijzaken maar het skigebied mag er, ook voor deze groep, best zijn.