Anton.

Oktober 2012

Uitgeprobeerd: Odlo Evolution Greentec

Het Zwitserse bedrijf Odlo is dit jaar op de markt gekomen met Evolution Greentec. Dit sportondergoed is helemaal gemaakt van gerecycled materiaal. Odlo wil deze ‘groene’ manier van produceren in de toekomst verder uitbreiden. Een goed moment om deze kleding onder de loep te nemen.

Odlo zegt zelf “Duurzaamheid is alom tegenwoordig in dit concept en is zelfs geïntegreerd in de hele cyclus: van de grondstof over en de logistiek, tot displays en verpakkingen. Voor deze kleding maakt ODLO enkel gebruik van het afval van garen uit puur polyester. Evolution Greentec is op zijn beurt 100% recycleerbaar. Voor deze ondergoed lijn wordt minder water verbruikt dan in het klassieke evolution gamma en verlagen we het kleur- en energiegebruik voor het kleuringsproces.” Ook verandert Odlo de kleuren van dit ondergoed, blauw en groen, komende jaren niet, eveneens vanwege ecologische standpunten."

Wat vinden wij: ‘Groen’ is natuurlijk heel erg mooi. Hoe milieubewuster materiaal gemaakt kan worden, hoe beter. Maar we willen ook niet terug naar slecht zittend en onfunctioneel sportondergoed. Dus in de eerste plaats hebben wij naar draagcomfort gekeken. Hoe zit de kleding, blijft de kleding lekker zitten tijdens het (winter)sporten en zorgt het ondergoed voor een goede temperatuurhuishouding? De eerste eis van sportondergoed.

Het eerste wat meteen opvalt is dat er geen etiketten in de broek of shirt zitten. Dit is een pluspunt want lang niet alle fabrikanten van naadloos ondergoed denken hierover na. Het heeft weinig zin om mooi naadloze kleding in elkaar te zetten om er daarna ‘boekwerken’ aan etiketten in te stoppen. Wat wel opviel was het koord om de broek aan te trekken, dit zie je niet veel meer in technisch ondergoed, het maakte ons angstig voor de elastische kwaliteiten van de kleding.

Tot zo ver de eerste indruk, het is belangrijker hoe de kleding zit en zich tijdens het sporten gedraagt. Het draagcomfort is precies zoals je zou verwachten van een merk als Odlo, wat een naam hoog te houden heeft qua thermisch ondergoed: goed. Als je het ondergoed aan hebt, heb je niet eens door dat je het aan hebt. Verder houdt de kleding warm genoeg als thermisch ondergoed. Kortom Odlo Evolution Greentec is ecologisch verantwoord en zit even goed als ander sport ondergoed van ODLO. Een win-win situatie.