Anton.

Oktober 2012

Vijf tips voor meest fantastische foto

Iedereen wil ze graag mee naar huis nemen: fantastische wintersportfoto’s. Maar het maken van goede platen is nog niet zo makkelijk. Zeker niet op wintersport. Een paar tips om meer kans te maken op die ene fantastische plaat.

1. Neem een camera mee!
​Dit lijkt nogal logisch, je hebt meer kans op een fantastische foto als je een klein compact fototoestel of zelfs telefoon mee hebt in je zak dan als je een fantastische spiegelreflex in je vakantiehuisje hebt liggen die je niet mee op de piste durft te nemen. Kies dus voor een camera die je graag en altijd meeneemt. Tegenwoordig zijn er systeemcamera’s die met de spiegelreflexen kunnen concurreren, en vaak gewoon even goed zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sony NEX of de Canon Eos M series. Het maken van een foto is de enige mogelijkheid om een goede foto te schieten. Als je graag een grotere camera mee wilt, zorg dan voor een goed draagsysteem waarmee de camera makkelijk en relatief snel te pakken is.

2. Zoek voorgrond en achtergrond
Bedenk bij elke foto wat er naast het onderwerp (vaak een skiër of boarder) nog op de foto staat. Het zijn vaak ongewenste elementen in een foto die de plaat minder mooi maken. Je kunt op de voorgrond denken aan de ribbeltjes op een vers geprepareerde piste of aan een boompje of een tak. De achtergrond is eveneens belangrijk. Kijk of er niet te veel mensen, gebouwen of richtingaanwijzers storend in beeld staan. Bedenk van tevoren wat voor een plaatje je wilt schieten.

3. Actiefoto’s: neem de tijd
Actiefoto’s zijn moeilijk, dus neem de tijd. Leer de skiër of boarder waarmee je op ‘photoshoot’ gaat kennen. Bekijk welk moment van de bocht of actie het mooist is en maak dan de foto. Digitale camera’s met een goede reactiesnelheid zijn hierbij van zeer groot belang. Ook is het in veel gevallen belangrijk om de skiër dichtbij te hebben. Hiervoor is wel een snelle sluitertijd of een telelens nodig. Actiefoto’s in een leeg landschap (geen andere skiërs of boarders) kunnen ook erg mooi zijn zonder dat je dichtbij de skiër staat.

4. Wees creatief
Bedenk eens iets anders. Ga door je knieën, ga op de grond liggen of klim in en boom of op een heuvel. Wees in ieder geval creatief en zoek eens een ander standpunt voor het maken van een foto. Op deze manier maak je veel kans op een briljante foto! Laat de skiër of boarder lekker dichtbij of juist eens heel ver weg passeren. Kortom: experimenteer.

5. Zorg voor fotogenieke kleuren
Een van de lastigste te realiseren tips is het dragen van fotogenieke kleding. Want die moet je natuurlijk maar net hebben. Felle kleuren werken goed. Zwart en wit, en zeer donkere kleuren zijn erg moeilijk Zorg dus voor mooie kleurtjes dan zijn de foto’s meteen een stuk gelikter.