Anton.

Oktober 2012

Sonnenkopf

Op steenworp afstand van Sankt Anton, mijn thuisgebied, ligt Sonnenkopf. Een klein gebiedje met ‘maar’ 31 kilometers aan pistes. Toch kom ik er graag, zeker een of twee dagen na een dump, als Sankt Anton al helemaal is afgeschraapt, is het mogelijk om nog mooie lijnen te trekken in dit kleine familiegebied. Ook voor iedereen die rustig over de pistes wil cruisen en geen honderden kilometers aan pistes wil, is dit een prima gebiedje.

Sonnenkopf ligt in de schaduw van het grote en beroemde skigebied Sankt Anton. Met de Arlberg-skipas is het zelfs mogelijk om in dit gebiedje te skiën en daarmee is het meteen een leuke afwisseling voor iedereen die een week in Sankt Anton zit.

Sonnenkopf heeft geen eigen dorpje, de gondel voert vanaf een parkeerplaats de berg op. Hierdoor mist dit gebiedje een beetje de typisch gezellige Oostenrijkse sfeer, maar het skiën is er niet minder om. Ook is het aanrijden naar het gebied zeer makkelijk. Vanaf de snelweg is het nog geen minuut naar de parkeerplaats. Weinig gebieden zijn zo goed bereikbaar. Eenmaal in het gebied merk je overigens helemaal niets meer van de snelweg, dus last heb je er ook niet van.

De snelle gondel brengt je via een tussenstation midden in het gebied, van waar verschillende liften omhoog voeren naar meestal niet al te moeilijke pistes. Het gebied heeft 13 kilometer aan blauwe en 16,5 pistes aan rode pistes, ideaal voor de licht gevorderde piste skiër. Op deze pistes is het rustiger dan in veel andere Oostenrijkse gebieden, dus wie zonder gestoord te worden zijn eigen baantjes wil trekken is hier aan het goede adres. Ook is het gebied, met deze rustige en niet al te moeilijke pistes, ideaal voor kinderen en families. Kinderen kunnen snel zelfstandig op stap.

Het gebiedje heeft maar 1,5 kilometer aan zwarte pistes. Maar ‘de’ zwarte piste die het rijk is, is wel echt lekker steil. Velen zullen de piste te zwart vinden maar daarom vormt hij wel een leuke en uitdagende uitzondering op de rest van de pistes.

Off-piste
​De reden waarom ik gek ben op Sonnenkopf zijn niet de pistes. Het zijn de hellingen tussen en naast de pistes. Want het off-piste skiën is geweldig in dit kleine gebiedje. Waar in Sankt Anton alles wordt weggekaapt door locals en groepen Scandinaviërs, daar is het in Sonnenkopf rustig en kun je relaxed genieten van dikke poeder. Dagen achter elkaar is het mogelijk om ‘vers’ te scoren. Heerlijk! De hellingen zijn zelden extreem of steil, maar steil genoeg om lekker door heen te knallen. En er zitten genoeg mooie ‘features’ in het terrein om te springen en te spelen.

Omgeving
Een groot deel van het gebied ligt boven de boomgrens. Als het erg mistig is, moet je het met een enkele piste doen die onder de boomgrens ligt. De paden die terug voeren naar het dalstation zijn leuk en lekker speels. Het uitzicht vanuit het gebied is zoals overal in dit deel van Oostenrijk verbluffend mooi.

Van onderaf gezien is het gebied in twee delen op te delen. Het linker deel met een mooie lange rode afdaling die naar het dal voert en meerdere niet al te moeilijke rode pistes hoger op de berg. Deze worden bediend door een redelijk moderne en een wat oudere en langzamere lift. Aan de rechterzijde is het gebied makkelijker met veel blauw. Alles komt redelijk eenvoudig samen in het ‘bergstation’ van de gondel die uit het dal vertrekt. Een prima afspreekpunt voor iedereen die met een grotere groep door het gebied trekt.

Kortom
​Sonnenkopf is een leuk gebied voor de lichtgevorderde pisteskiër die graag op rustige pistes zijn techniek probeert te verbeteren en voor de off-piste skiër of boarder die gek is op ‘secret spots’. Laat de rest van de freeriders maar door het gespoorde terrein van Ski Arlberg rijden: jij hebt maagdelijke poedervelden voor je alleen. Het gemis van een dorpje onder aan de liften is, eenmaal in het gebied, snel vergeten.