Anton.

September 2012

Sneeuwgek

Op mijn geboortedag sneeuwde het als een gek. Dat had niet beter uit kunnen komen. Natuurlijk herinner ik mij deze dag niet, maar ik weet dat ik mijn hele leven al gek ben van sneeuw, ijs en zelfs koude. Toen ik nog in Nederland woonde was ik helemaal gelukkig als alle weilanden wit van rijp waren. Ik genoot van dampende kanalen in de koele winterlucht waar ik langs naar mijn school fietste. Zelfs met temperaturen van ver onder het vriespunt zat ik op de fiets: Heerlijk!

Normaal gesproken had (en heb) ik altijd moeite om ’s ochtends vroeg uit mijn bed te komen, maar als het sneeuwde stond ik zonder problemen samen met mijn zussen en broer een aantal uur voor schooltijd op. Om in het donker, met lekkere dikke kleren aan in de sneeuw te gaan spelen. Lekker bunkers van sneeuw bouwen die uiteindelijk dienden voor de meest ultieme sneeuwbal-gevechten. Om daarna tintelend warm te worden bij een kop hete Chocomel. Dit is nog steeds niet veranderd.

Dat is volgens mij de reden dat ik zo verschrikkelijk gek ben op wintersport. Als ik op een normale dag wakker word, draai ik me graag nog een keertje om. Maar op het moment dat ik weet dat er verse sneeuw is gevallen of als er een toerskitocht gepland staat, dan ben ik bij het eerste ‘bliepen’ van mijn wekker al klaarwakker. Zelfs als het midden in de nacht is. Hetzelfde geldt als ik ’s ochtends vroeg in de auto moet stappen om naar een ver weg gelegen wintersportgebied te gaan.

Het hele sneeuwloze deel van het jaar verlang ik dan ook uit naar de eerste vlokken van het nieuwe seizoen. Als de wijze weermannen koudere temperaturen en neerslag voorspellen kijk ik om de zoveel minuten naar buiten. Het gaat zelfs zover dat ik ’s avonds meerdere malen de luiken van ons huisje open om te kijken of ik al sneeuwvlokken zie, of in ieder geval de bergen om mij heen witter zie worden. Als ’s ochtends de bergen om mij heen voor de eerste keer wit zijn geworden, ben ik niet meer te houden. Ik wil de sneeuw in. Als er genoeg sneeuw is gevallen op de ski’s, anders gewoon te voet. Want lekker spelen in de sneeuw, wat is er heerlijker dan dat?