Anton.

September 2012

Wanneer blijft sneeuw liggen?

Aan het begin van de herfst verheugen veel wintersporters zich alweer op de naderende winter. Een vroege sneeuwdump wakkert dat vuurtje alleen maar verder aan maar liggen blijven doet de sneeuw dan natuurlijk nog niet. Maar vanaf wanneer gebeurt dat wel?

Vroege dumps
In de Alpen sneeuwt het het hele jaar door. Ook hartje zomer kan er in de bergen sneeuw vallen, meestal alleen in het hooggebergte maar heel soms al vanaf 1500 meter. De eerste echte sneeuwdump zien we vaak in september of oktober langskomen. Er kan dan al zomaar een halve meter sneeuw vallen maar meestal verdwijnt die sneeuw weer net zo snel. De zon is simpelweg nog te sterk!

Eenmaal later in het seizoen blijft de sneeuw wel liggen, de zon staat een stuk lager, schijnt minder lang en de luchttemperatuur is veel lager. Kortom, zon en lucht bepalen in belangrijkste mate of sneeuw blijft liggen, samen met de hellingzijde en niet de grond an sich.

Lager = kwetsbaarder
Hoe hoger je zit, hoe eerder de sneeuw blijft liggen. Dat klinkt en is ook logisch, de temperatuur ligt daar immers lager. Met een vroege dump begin oktober kunnen gletsjerskigebieden al prima uit de voeten!

Vanaf pakweg 2500 meter blijft een vers pak sneeuw dan al goed liggen. Wil je op 1500 meter een bestendig sneeuwdek dan moet je al een maandje verder zijn. Bovendien hoe lager je komt, hoe meer ook andere factoren een rol spelen: Hoeveel sneeuw valt er in één keer? Is het een zon- of schaduwhelling? Hoe is het weer in de periode daarna (regen, föhn)? Het maakt de lagere delen een stuk kwetsbaarder dan het hooggebergte.

Voorbeeld Het meest cruciaal blijft echter het moment wanneer de sneeuw valt en hoeveel dat is. We lichten het toe aan de hand van twee voorbeelden voor Oostenrijk In een dorp op 1000 meter hoogte, een gemiddelde hoogte voor een Oostenrijkse wintersportplaats, kan het in oktober nog zoveel sneeuwen, die sneeuw zal het zelden redden tot en met maart. In november blijven schaduwhellingen al wel met sneeuw bedekt. Valt er begin december een halve meter sneeuw dan ben je voor de rest van de winter al bijna verzekerd van een witte wereld!

Je kunt dit vertalen naar de gemiddelde hoogte waarboven de sneeuw blijft liggen: Voor Zwitserland, Frankrijk en Italië moet je in beide voorbeelden zo’n 300 tot 500 meter optellen om op dezelfde uitkomst te komen. Dit vanwege het iets mildere klimaat.

Geen zekerheid Natuurlijk is het elk najaar maar weer afwachten of en wanneer die eerste dump valt, en vanaf welke hoogte. Ieder jaar is anders! Soms openen de eerste niet-gletsjerskigebieden al in oktober hun deuren, soms gebeurt dat pas in december en zijn de dalen tot en met Kerstmis groen. Het maakt het toeleven naar een wintersportvakantie wel zo spannend. Maar vroeg of laat, uiteindelijk evolueert een groen en grauw berglandschap altijd naar een idyllisch winterplaatje.