Anton.

September 2012

Handige gadgets voor op de piste

Skiën is een sport waar weinig materiaal voor nodig is naast de kleding, ski’s en skischoenen. Toch zijn er heel wat gadgets op de markt. Sommige ontstijgen inderdaad de status van onhandige gadget niet, denk aan vele draagsystemen voor de ski’s of aanbindtuigjes voor kinderen (skiles werkt stukken beter). Maar volgende gadgets zijn handig op de piste.

Tool
Op ski’s, snowboards en skischoenen zitten aardig wat schroeven en boutjes die aangedraaid kunnen (en soms moeten) worden. Denk aan de DIN afstelling, of de ‘canting’ van je skischoenen. Normaal gesproken staat dit allemaal goed afgesteld alvorens je de piste afdaalt, maar het kan natuurlijk gebeuren dat er op de piste iets bijgesteld moet worden. Dan komt een ski-tool of Leatherman-achtige tang goed van pas. Deze tools kunnen een vroegtijdig einde van een skidag voorkomen. De tangen volmet schroevendraaiers zijn ideaal. Hiermee kan er al heel veel gerepareerd worden. Het bijhorende mes kan van pas komen bij een grote beschadiging op loshangend belag. Deze kan dan namelijk afgesneden worden om verder afscheuren te voorkomen. Ook voor kleine ongelukjes, reparaties en zelfs het smeren vaneen boterham of het schillen van een appel kunnen deze tools goed van pas komen.

Handwarmers
​Wie kent het niet: veel te koude handen op wintersport. Het overkomt iedereen wel eens, zelfs de meest warmbloedigen onder ons. Als het echt koud is, je moe bent, of je wanten of handschoenen niet warm genoeg zijn, dan kunnen handwarmers uitkomst bieden. Tegenwoordig zijn de meest gebruikte handwarmers de chemische handwarmers. Kleine zakjes gevuld met cellulose, metaal, water, koolstof en zout. Als deze stoffen samen in aanraking komen met de buitenlucht warmen deze op. Warm is kort door de bocht, de zakjes worden heet en bieden bijna 10 uur lang warmte. Ideaal om tijdens de meest koude dagen in je handschoen te hebben. Deze zakjes kosten rond de vijftig cent per zakje en zijn dus een goedkope en makkelijke oplossing. Wie echt regelmatig koude handen heeft kan ook denken aan handwarmers op kooltjes. Deze handwarmers zijn zeer efficiënt en bieden lang en goedkoper warmte. De kooltjes gloeien in een metalen behuizing langzaam op en bieden een zeer aangename warmte. Het nadeel van deze handwarmers is dat ze niet in de handschoen te dragen zijn. Deze kooltjeswarmers werken vooral goed als je ze in je jaszak hebt en af en toe in je handen neemt op de vingers weer op te warmen.

Verwarmde zooltjes
​Koude handen zijn op te lossen met goede handschoenen en handwarmers, voor koude voeten is er buiten het goed drogen van skischoenen na gebruik niet al te veel te doen. Met uitzondering van het gebruik van verwarmde zooltjes. Deze zooltjes bieden een zeer aangename warmte voor een lange skidag. Moderne skischoenen zijn vaak al klaar voor deze zooltjes: zo zitten er uitsparingen in de binnenschoenen voor de kabels en soms zelfs al een houder voor de batterij. Deze zooltjes werken op accu’s waar ook de ‘thermostaat’ op zit.

Goede verwarmde zooltjes (inclusief batterijen en schakelaar) kosten al gauw tweehonderd euro. Hiermee zijn deze zooltjes niet goedkoop maar bieden ze een goede, waarschijnlijk de beste oplossing tegen koude voeten.

Drinkzak
Voldoende drinken tijdens het sporten is van groot belang om geen last te hebben van prestatieverlies. Maar tijdens het wintersporten is veel drinken niet altijd makkelijk. En een à twee keer per dag op een terrasje stoppen is niet genoeg om het vochtverlies van het sporten en de ijle lucht teniet te doen. Zeker niet als je koffie of alcoholhoudende dranken drinkt, deze zijn namelijk vochtafdrijvend. Als je continu wilt blijven drinken, dan is het gebruik van een waterzak met een drinkslangetje een goed idee. Deze zakken, intussen beschikbaar bij verschillende merken, zijn ideaal om regelmatig een slok te drinken en zo (lichte) uitdroging tegen te gaan. Goed voor de prestatie en je hebt bij voldoende vochtinname duidelijk minder kans op blessures. Voor de winter bestaan er special geïsoleerde wintervarianten met een geïsoleerde slang.

Zo’n geïsoleerde slang helpt een beetje, maar bij echte kou is het dragen van deze slang onder de kleding de beste remedie tegen bevriezen.Deze drinkzakken zijn te plaatsen in goede buitensport (wintersport) rugzakken of in speciale kleine (mogelijk onder de kleding te dragen) rugzakjes.