Anton.

September 2012

Gletsjers voor vroege vogels

Het seizoen staat voor de deur. De echte liefhebbers zijn al dagen bezig met het plannen van hun skitrip, lees Ruud’s verhaal maar eens over zijn voorpret. Voor de meeste wintersporters lijkt die eerste trip vaak nog eindeloos ver weg. Met Kerst, of zelfs pas in de voorjaarsvakantie. Maar zo lang hoeft het allemaal niet te duren. Wie nu al droomt van de eerste afdalingen over een zacht tapijt sneeuw in het hooggebergte, en wie écht moeite heeft om te wachten, moet zeker eens naar een gletsjer trekken in de herfst.

In oktober of november naar een gletsjer trekken, doet bij je vrienden vaak de wenkbrauwen fronsen. “Heeft het dan al gesneeuwd?”, of “Ga toch naar de zon, nu het nog kan” hoor je wel vaker klinken. Maar wat velen niet weten is dat gletsjers in de herfst behoorlijk goede condities kunnen voorleggen. De nadelen van het zomerskiën zijn vanaf begin oktober niet meer aan de orde: geen waterriviertjes meer over de piste en duidelijk meer geopende pistes. Er is al verse sneeuw gevallen en de onderliggende ijsmassa’s conserveren de sneeuw langer, waardoor de kwaliteit ook wat langer goed blijft. Heerlijk toch?

Maar gletsjerskiën heeft ook een aantal significante nadelen, en net daarom aardt de gedachte wellicht niet zo makkelijk bij het grote publiek. Zo heb je maar een beperkte keuze uit het aantal skigebieden waar je terecht kan. Aan sneeuw heb je meestal geen gebrek, maar met de weersomstandigheden moet je wat geluk hebben. De zon is minder krachtig dan in de maanden februari of maart en het gemiddelde aantal zonuren is ook niet bepaald om vrolijk van te worden. Je logeert ook nooit echt vlak aan de piste. Gletsjers liggen vaak hoog verscholen in een skigebied en kun je enkel bereiken met de auto, skibus of een gondellift. Als je pech hebt en het is bewolkt dan ski je vaak in de mist en op gletsjers is dat geen pretje.publiek. Zo heb je maar een beperkte keuze uit het aantal skigebieden waar je terecht kan. Aan sneeuw heb je meestal geen gebrek, maar met de weersomstandigheden moet je wat geluk hebben. De zon is minder krachtig dan in de maanden februari of maart en het gemiddelde aantal zonuren is ook niet bepaald om vrolijk van te worden. Je logeert ook nooit echt vlak aan de piste. Gletsjers liggen vaak hoog verscholen in een skigebied en kun je enkel bereiken met de auto, skibus of een gondellift. Als je pech hebt en het is bewolkt dan ski je vaak in de mist en op gletsjers is dat geen pretje.

Wat maakt gletsjers dan zo speciaal om op te skiën in de herfst?
De rust, de eerste sneeuwvlokken, het snakken naar de winter, trainingsstages, nieuw materiaal uittesten, nieuwigheden ontdekken in het skigebied: het draagt allemaal bij tot een unieke ervaring die iedere die-hard wintersporter minstens eenmaal gedaan moet hebben. Ook dit jaar trek ik weer naar de gletsjer om het seizoen in te zetten. De herfstvakantie is hier een uitgelezen periode voor. En voor de Belgen is het weekend van Wapenstilstand (11 november) een prima periode om de gletsjers op te zoeken.

Smeltende gletsjers We kunnen er beter nu nog van profiteren. Waarnemers zien de gletsjers ieder jaar slinken en beweren dat er over een tiental jaren niet al te veel meer zal overblijven van de ijsmassa’s in de Alpen. Of dat terecht is, laat ik even in het midden, maar feit is wel dat de afgelopen jaren enkele prachtige gletsjers fel gekrompen zijn. Dat verschijnsel kan jammer genoeg niemand ontkennen. Gletsjers groeien als er meer sneeuw valt dan dat er wegsmelt, langzaam

verdwijnt de lucht uit de sneeuw en verandert het in ijs. Ik hoor je al zeggen dat er afgelopen winter toch een enorme hoeveelheid sneeuw is gevallen? Dat klopt ook, maar de warme perioden tussen april en augustus heeft deze sneeuw doen smelten. De vraag is dus hoe lang we nog op de gletsjers kunnen skiën.

De populairste gletsjers Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk herbergen enkele mooie gletsjers waar je al in september en oktober op kan skiën. In Oostenrijk heb je de Hintertuxer Gletscher (Zillertal), de Kitzsteinhorn (Kaprun) en de Stubaier Gletscher als populairste gletsjergebieden. Maar vergeet ook de Pitztaler, Mölltaler en de twee gletsjerflanken in Sölden niet. In Frankrijk heb je met Tignes en Les Deux Alpes een beperktere keuze, net als in Zwitserland met Zermatt en Saas-Fee. Al deze gletsjers liggen hoog genoeg om in de herfst al een aardig pak ‘verse sneeuw’ te hebben. Wie het nog nooit geprobeerd heeft, hoeft echt niet langer te twijfelen. Een herfsttrip naar een gletsjer is dé ideale manier om het seizoen goed in te zetten.

Veiligheid op een gletsjer Skiën op een gletsjer is niet gevaarlijker dan in een regulier skigebied. Op de pistes heeft de piste dienst ervoor gezorgd dat er geen gevaarlijke gletsjerspleten zijn. Wie echter denkt in de herfst perfecte off-piste sporen te kunnen trekken, moeten we wel teleurstellen. Het gevaar van de gletsjerspleten schuilt namelijk om de hoek. Vooral in het najaar zijn deze spleten extreem gevaarlijk. De ‘herfstsneeuw’ heeft ze reeds verborgen maar de sneeuwbruggen over de spleten zijn zeer zwak.