Anton.

maart 2019

Spelenderwijs profiteren

Een van de redenen waarom gastlanden miljarden uitgeven aan de organisatie van de Olympische Spelen is de stijging van inkomsten uit toerisme na afloop van het evenement. Het is citymarketing in optima forma, maar wel een hele dure variant. Wie kent de verhalen niet van de olympische accommodaties van Athene, Peking en Rio de Janeiro die na de Spelen volledig in verval raakten? Het blijkt vaak onmogelijk om dergelijke grote locaties op een normale manier te exploiteren. Op zich logisch, want er bestaat nou eenmaal niet zoiets als ‘hockeytoerisme’, ‘zwemtoerisme’ of ‘volleybaltoerisme’. Althans, niet op de schaal waarop het wintersporttoerisme plaatsvindt. Dit zou betekenen dat de investeringen die voor de Olympische Winterspelen zijn gedaan ook erna nog zeer relevant kunnen zijn. Wij zetten de afgelopen tien Winterspelen voor je op een rijtje en bekijken wat we hier als recreatieve wintersporter nou precies aan hebben.

1984:  Sarajevo - Bosnië en Herzegovina
Tja, het sprookje leek zo mooi. Sarajevo zou nog jaren profiteren van de investeringen die gedaan zijn voor de Spelen van 1984. Maar toen kwam de oorlog. Het resultaat mag bekend zijn. Inmiddels is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina weer opgekrabbeld en komt ook het toerisme tot leven. Skiën doe je in het skigebied van Jahorina. 

1988: Calgary - Canada
De stad is voor velen de poort naar de Canadese Rockies. Maar waar vrijwel iedereen direct naar Banff rijdt, vonden vrijwel alle skidisciplines plaats in Nakiska dat ongeveer een uur ten westen van de stad ligt. Het skigebied is speciaal voor de Spelen gebouwd en een geliefde bestemming bij de Calgarians. Ook het Olympic Park dat aan de rand van de stad ligt, is nog steeds in bedrijf. 

1992: Albertville - Frankrijk
Laten we eerlijk zijn; Albertville is nou niet bepaald de meest inspirerende stad van de Alpen. Vrijwel alle skionderdelen vonden plaats in de grote ‘skifabrieken’ in de Tarentaise, zoals Les Trois Vallées, Val d’Isère - Tignes en La Plagne. La Tania in Les Trois Vallées is speciaal voor de Spelen ontwikkeld en nog altijd een drukbezochte bestemming in de Franse Alpen. 

1994: Lillehammer - Noorwegen
De Winterspelen hebben het kleine stadje Lillehammer zeker een boost gegeven. Samen met het skigebied van Hafjell (iets ten noorden van de stad) is het sindsdien een van de meest populaire wintersportbestemmingen van Noorwegen. De destijds gebouwde skischans en de bobsleebaan zijn nog in gebruik.

1998: Nagano - Japan
De alpine-onderdelen van de Spelen van Nagano vonden plaats in de wintersportgebieden van Shiga Kogen en Hakuba. Ook nu nog zijn dit twee van de meest favoriete skigebieden in de ‘Japanse Alpen’, niet in de laatste plaats omdat Nagano uitstekend bereikbaar is vanuit Tokio met de Shinkansen hogesnelheidstrein.

2002: Salt Lake City - Verenigde Staten
De hoofdstad van Utah is gezegend met een perfecte ligging; binnen een uur rijden van de stad vind je vele skigebieden van wereldklasse. Voor de Winterspelen werd er flink geïnvesteerd in de faciliteiten van de gebieden, met name in Park City, en daar profiteert de regio nu nog steeds van. Op de Utah Olympic Oval ijsbaan wordt nog fanatiek geschaatst, maar de meeste toeristen komen toch echt voor ‘the greatest snow on earth’, zoals de Mormonenstad zich bescheiden profileert.

2006: Turijn - Italië
Kort door de bocht hebben we het megaskigebied Via Lattéa grotendeels te danken aan de Winterspelen van 2006. Er is toen meer dan 1,7 miljard geïnvesteerd in onder andere de infrastructuur (ook in de skigebieden) en de locaties. Dorpen als Cesana Torinese, Sansicario, Sestrière, Bardonecchia en Sauze d'Oulx kregen een enorme boost. De appartementen van het olympisch dorp worden tegenwoordig nog steeds gebruikt door ‘normale’ wintersporters.

2010: Vancouver - Canada
Volgens velen is Vancouver een van de mooiste steden ter wereld, met drie skigebieden aan de rand van de stad en Whistler – het grootste skigebied van Noord-Amerika – op slechts anderhalf uur rijden. Er is meer dan zeshonderd miljoen dollar besteed aan een upgrade van de Sea-to-Sky Highway (van Vancouver naar Whistler) en daar profiteert het skigebied tot op de dag van vandaag van. Ook Cypress Mountain, waar Nicolien Sauerbreij haar gouden medaille behaalde, is nog altijd een geliefde bestemming voor de inwoners van Vancouver.  

2014: Sochi - Rusland
Nooit is er zoveel geld besteed aan de Olympische Winterspelen als in het Russische Sochi. De alpine-onderdelen vonden plaats in het gloednieuwe skigebied van Rosa Khutor nabij het bekendere Krasnaja Poljana. Er is veel geïnvesteerd in liften, hotels en infrastructuur. De vraag is echter of alle overige uitbreidingsplannen voor Krasnaja Poljana ooit nog gerealiseerd zullen worden nu de Spelen achter de rug zijn. Desalniettemin is het skigebied populair bij freeriders en heliskiërs. 

2018: PyeongChang - Zuid-Korea
Hoewel er weinig mensen zullen zijn die Zuid-Korea direct met wintersport zullen associëren, liggen er toch 21 skigebieden in dit Aziatische land. De meeste alpine-disciplines vinden plaats in Alpensia Resort, waar ook de meeste accommodaties gebouwd zijn. Of er veel wintersporters na de Spelen naar Alpenia af zullen reizen is de vraag, want daarvoor zullen de krappe vijf kilometer aan pistes toch nét wat te karig zijn.