Anton.

maart 2019

Kühtai, het wintersprookje

Veel Nederlandse wintersporters denken bij een wintersport in Oostenrijk niet zo snel aan een ski-in ski-out bestemming. “Die zijn er in Oostenrijk helemaal niet”, is een reactie die vaak wordt gehoord. Maar stel nou dat het er wél is ... Een dorp op een sneeuwzekere hoogte van ruim tweeduizend meter waar je vanuit je accommodatie zo de lift instapt. Fantasie of waarheid?

Kühtai ligt op een hoogte van 2.020 meter en is daarmee het hoogstgelegen dorp van Oostenrijk. Veel dorpen op deze hoogte zijn planmatig gebouwd voor de wintersport. Kühtai niet. De geschiedenis van het dorp dat bovenop de pas ligt, gaat terug tot de 13e eeuw toen het nog ‘Chutay’ werd genoemd. Uiteraard verdient het merendeel van de 29 vaste inwoners van het dorp tegenwoordig de kost met toerisme, maar het plaatsje heeft zeer zeker een bepaalde charme. De bergen en de bebouwing gaan hier vloeiend in elkaar over.

Uitstekend bereikbaar
Gelegen op een pas is Kühtai van twee kanten bereikbaar. Een aantal haarspeldbochten brengt je naar het dorp, dat op een steenworp afstand van de stad Innsbruck ligt. Ook wanneer je met het vliegtuig komt, is het dorp dus zeer goed te bereiken. Er rijdt zelfs een lijnbus van de stad naar Kühtai. Eigenlijk is dit best een interessante optie, want in principe heb je je auto de hele week niet nodig in dit skigebied. Vrijwel alle accommodaties liggen namelijk op loopafstand van de lift en aan het einde van de dag kun je bijna letterlijk je hotelkamer in skiën.

Gevarieerd skigebied
Met zo’n veertig kilometer aan pistes beschikt Kühtai niet over het grootste skigebied van Oostenrijk, maar dankzij de hoge ligging wel over een van de meest sneeuwzekere. De meeste afdalingen zijn ongeveer vijfhonderd meters lang. Het zijn niet de langste afdalingen die je zult maken, maar de pistes zijn behoorlijk gevarieerd en er zitten een paar uitdagende exemplaren tussen. Met name op de worldcup-piste die aan de rand van het skigebied ligt, kun je je bovenbenen flink testen. Het skigebied ligt aan beide kanten van het dorp. Je kunt dus heerlijk in de zon skien, of juist aan de schaduwkant, waar de kwaliteit van de sneeuw net wat beter it. Ook het rondje om het dorp is een favoriete tocht. En mocht je nog twijfelen of het skigebied wel groot genoeg is: de liftpas is ook geldig in het nabijgelegen Oetz.

Funpark van wereldklasse
Naast een skigebied met pistes waar skiërs of snowboarders van elk niveau zich wel een week kunnen vermaken, heeft Kühtai ook een snowpark van wereldklasse. Het K-Park is in 2012 gebouwd ter gelegenheid van de eerste Jeugd Olympische Winterspelen. De echte pro’s kunnen los op de 160 meter lange en 6,5 meter hoge superpipe. Met een straal van 7,2 meter en een helling van 18 graden is dit geen pipe voor beginners! Daarnaast vind je er ook een slopestyle area en een cross parcours. Voor de echte beginners en kinderen is er een speciaal Kids Park met verschillende obstakels en schansen.

Alternatief vermaak
Vind je het leuk om ’s avonds ook de latten onder te binden? Dan kun je in Kühtai iedere woensdag- en zaterdagavond onder kunstlicht de pistes afdalen. Het is genieten van het hooggebergte in een andere dimensie. Een andere activiteit die altijd goed scoort is de rodelbaan. Die van Kühtai is 2,5 kilometer lang en ook deze is verlicht. Ben je op zoek naar de ultieme bergbeleving en zie je er niet tegenop om wat meer inspanning te verrichten? Ga dan voor een van de mooie toerskiroute (van één tot zes uur) die naar een heerlijk niemandsland voeren waar je volledig tot rust kunt komen. Op deze sneeuwzekere hoogte liggen ook mooie langlaufloipes. Is dat wat te zwaar, dan kun je er ook altijd voor kiezen om de sneeuwschoenen onder te binden. 

Samengevat klinkt deze ski-in ski-out locatie voor veel wintersporters als muziek in de oren. Gek eigenlijk dat niet meer Nederlanders hun weg naar Kühtai weten te vinden? Of zouden ze dit wintersprookje als fabeltje bestempelen?