Anton.

maart 2019

Wat doen hogere temperaturen met de sneeuwkwaliteit?

Veel mensen zien een hoge temperatuur en denken dat de sneeuw meteen weg zal smelten. Gelukkig voor ons ligt dat niet zo simpel. De luchttemperatuur is namelijk bij lange na niet de enige factor voor het al dan niet smelten van de sneeuw. Er spelen veel meer factoren mee. Ook is sneeuw zelf continu in verandering en is oudere, compactere sneeuw veel minder gevoelig voor smelten dan verse sneeuw. 

Sneeuw niet zomaar weg
Temperaturen boven de nul graden zijn in de voorjaarsvakantie in de Alpen heel normaal. Het feitelijke bewijs dat de sneeuw hier prima tegen kan zijn de sluitingsdata van skigebieden. Veel gebieden sluiten (als er nog meer dan genoeg sneeuw ligt) ver na de voorjaarsvakantie. Dat geeft al aan dat de sneeuw niet zomaar weg is.

Paradox
Bij helder weer mag het overdag dan behoorlijk warm zijn, de sneeuw zal niet zomaar wegsmelten in deze tijd van het jaar. Bij een heldere hemel kan het sneeuwdek namelijk veel warmte kwijt door uitstraling. Hierdoor smelt sneeuw overdag niet zo snel, en vriest het ’s nachts goed en snel weer op. Dat betekent dat overdag de sneeuw maar een beetje ontdooit en elke nacht weer opvriest. Dit levert vaak fijne voorjaarssneeuw op. Bij bewolkt weer vriest de sneeuw veel slechter op. Er bestaat dus een soort paradox dat als het koeler maar bewolkt is, de sneeuw soms harder smelt en van minder goede kwaliteit is dan bij warmer maar helder weer. In dat opzicht ziet het er de komende weken, met het geweldige weer, gewoon goed uit.

Zonnekracht
Hoewel de zon steeds sterker wordt - we gaan langzaam naar het voorjaar - brandt de zon bij lange na nog niet op volle kracht. In deze tijd van het jaar zijn het alleen de steilere zuid- en zuidwesthellingen die snel smelten, omdat hier de zon het hardst op straalt. Die worden ook het eerst groen. Vlakkere zuidhellingen smelten minder snel, oosthellingen worden alleen geschampt door de zon en op steile noordhellingen komt de zon nog maar amper. Zolang je dus weg blijft uit laaggelegen of steilere zuidhellingen valt het met de pap wel mee. Bij de opening van de liften zijn zuidoost-/zuidhellingen vaak de lekkerste pistes. Een dun laagje net ontdooide sneeuw, het kan bijna niet beter. Omdat we nog niet in eind maart / april zitten blijft de sneeuw, zeker op de hogere hellingen waar het wat kouder is, een groot deel van de dag gewoon goed.

Compacte sneeuw
Wat als er de komende weken helemaal geen sneeuw meer valt? Tijdens een langere periode zonder sneeuwval waarbij het smelt-dooiproces blijft doorgaan wordt de sneeuw steeds compacter. Deze sneeuw, die steeds meer op firn (voorjaarssneeuw) gaat lijken, wordt steeds minder gevoelig voor temperatuurswisselingen en de zon. Niet alleen dat, verse sneeuw die smelt kleeft en plakt enorm, oudere sneeuw daarentegen blijft beter glijden en kan de warmte beter verdragen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid lucht in de sneeuw en het contactoppervlak van de sneeuwkristallen. Hoe meer lucht er tussen de sneeuwvlokken zit, hoe makkelijker dit reageert met warmte. Hoe compacter de sneeuw, hoe minder invloed de warmte op sneeuw heeft. Daarom blijft kunstsneeuw, die niet uit vlokken bestaat maar uit stukjes ijs met weinig lucht ertussen, ook zo goed liggen.