Anton.

November 2018

Herfstskiën in Levi, Finland

Afgelopen herfst keek ik met veel jaloezie naar de video’s van Kristy van haar trip naar Lapland. IJzige kou, geweldige landschappen en kleuren en de kans op noorderlicht. Ik hoefde dus niet lang na te denken toen ik de mogelijkheid kreeg om naar Levi af te reizen ter ere van de slalom World Cup. Ik had ook nog nooit een World Cup wedstrijd van dichtbij meegemaakt. Redenen genoeg om uit te kijken naar deze trip.

Te warm
In oktober viel er al een mooi pak sneeuw. De huskies maakten al mooie sneeuw-sledetochten en er werd zelfs al getoerskied op de ‘fels’ (naam voor de heuvels/bergen in Finland) nabij Levi. De sneeuwkanonnen draaiden ook volop. Het zag er goed uit. Maar net als in de Alpen werd het in Levi ook te warm. De natuursneeuw smolt weg en de kanonnen konden alleen ’s nachts soms aan. Ik moest mijn verwachtingen bijstellen. 

De glazen iglo's
Binnenkant van glazen iglo

Eerste nacht
De reis naar Levi is soepel. Ik had een overstap in Helsinki, maar in de winter gaan er vanuit Amsterdam veel directe vluchten. Op het vliegveld werd wel meteen duidelijk dat te zacht weer in Finland nog steeds koud betekent. Toen ik uit het vliegtuig kwam was de ondergrond een echte ijsbaan. Mijn eerste nacht in Finland bracht ik door in een glazen-iglo. Een geweldige plek waar je de gehele nacht de kans hebt om het noorderlicht te zien, vanuit je bed. Een absolute aanrader mocht je een keer naar Levi afreizen. Je moet er wel snel bij zijn want deze iglo’s zijn, zeker in de vakantieweken en rond Kerst, al een jaar van tevoren compleet volgeboekt. Helaas had ik niet het geluk om het noorderlicht vanuit mijn bed te zien. Wel zag ik af en toe een paar sterren tussen de voorbij razende wolken. Eveneens een spektakel. 

Lekker opwarmen in een van de hutjes met vuur

Het skigebied
Dag twee besloot ik de geopende pistes van het gebied te gaan verkennen. Dat waren er niet bar veel, ook vanwege de World Cup. Maar er waren pistes open en de sneeuw was van geweldige kwaliteit. De sneeuwkanonnen hadden hun werk goed gedaan. Omdat de dagen boven de poolcirckel kort zijn zijn de meeste pistes voorzien van kunstlicht. Het uitzicht op het dorp vanaf de donkere pistes was mooi. Ik dacht eigenlijk maar een paar afdalingen te doen, maar genoot zo van het skiën dat ik de hele middag bleef hangen. 

In Finland ski je veel in het kunstlicht
Vanaf de pistes is het uitzicht op het dorp mooi

Levi
Levi is een klein maar leuk dorpje direct aan het skigebied. Het heeft één gezellige hoofdstraat met een flink aantal goede restaurants, wat best leuke (en dat zeg ik niet snel) souvenirwinkels en wat rommelige sportzaken. Het is duidelijk dat je in Finand in de winter veel tijd binnen doorbrengt want de barretjes en restaurants zijn de gehele dag door best druk. Het eten is goed maar vrij prijzig (alhoewel goedkoper dan andere Scandinavische landen). Over de restaurants: ik ben van mening dat je in elk land waar je op bezoek bent lokale spijzen en dranken moet proberen. Zo at ik het typisch Finlandse toetje 'squeezy cake', ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden...

Huskyfarm
Ondanks dat, wederom vanwege het tekort aan sneeuw, er geen huskytochten mogelijk waren besloot ik toch bij een huskyfarm langs te gaan. Als hondenliefhebber keek ik mijn ogen uit. De uitleg en rondleiding die ik over deze honden en daar levende wolfshonden kreeg was de moeite waard. Stiekem wilde ik een van de vele pups wel in mijn rugzak stoppen en mee naar huis nemen. Op de huskyfarm van Levi leven ook vossen, wolfshonden en een rendier die in veel Europese filmproducties worden gebruikt. Zo kan iedereen die wil een zoen van het rendier krijgen. 

De wolfshonden
Mooie Huskies genoeg
Ik had ze allemaal wel mee willen nemen

De World Cup
Mijn laatste dag in Levi was zaterdag, de dag van de World Cup slalom voor dames. Ik had nog nooit een World Cup wedstrijd live gezien. Om de atleten van dichtbij de pistes af te zien knallen is toch wel even wat anders dan het zien van zo’n zelfde wedstrijd op tv. In het echt zie je nog duidelijker hoe ontzettend hard en goed er geskied wordt. De sfeer om zo'n wedstrijd heen is natuurlijk ook erg leuk. Verder keek ik mijn ogen uit naar de materiaalmannen die voor de perfecte preparatie van de ski's zorgden. Als je ooit in de buurt bent is het de moeite waard om even te gaan kijken. Trouwens in het fitnesshok van mijn hotel kwam ik een aantal leden van het Italiaanse team tegen terwijl ze wat trainingen afwerkten. De spieren waren absoluut indrukwekkend! 

Wie herkent de skiester?
In Finlans is het licht geweldig mooi (als het licht is)
De WC afdaling

De natuur in
Na de World Cup wedstrijden wilde ik nog even van de natuur genieten. Ik huurde een fatbike en reed lekker over de fiets- en wandelpaden langs de bevroren meren. Uren genoot ik van de oranje kleuren in de lucht. De zonsondergang duurt zo ontzettend lang in Lapland, echt genieten. 

Genieten van dit soort uitzichten
Geweldige zonsondergangen, uren lang

Natuurlijk had ik gehoopt op veel sneeuw en meer skiën. Maar ook zonder natuursneeuw heb ik me vermaakt in Levi en zelfs zonder sneeuw zat het goed met het winterse gevoel.

Een land voor winterliefhebbers

Voor wie
Al ben jij een kilometervreter, ga je op wintersport om van 9 tot 17uur alleen maar pistes af te strepen dan is Levi en Finland niets voor jou. Ben je echter op zoek naar een echte winterbeleving. Wil je genieten van de meest geweldige (en urenlange) zonsopkomsten en ondergangen, kans hebben om het noorderlicht te zien, en genieten van absolute stilte in de bossen dan is Levi een aanrader. Het is meer een plek voor winterliefhebbers dan voor wintersportliefhebbers. Bedenk trouwens ook dat ondanks de warmte hier de sneeuwkanonnen gewoon draaiden en dat konden we deze herfst van de gebieden in de Alpen niet zeggen. Als je op zoek bent naar een leuk herfstskigebied of volgend jaar een winterse Kerst wilt beleven dan kan ik Levi zeker aanraden.