Anton.

November 2018

Pistekaartgesjoemel, hoogste punt blijkt dieptepunt

Drieduizend ... staat niet op de kaart. Vijfentwintighonderd ... staat niet op de kaart. Achttienhonderd ... staat niet op de kaart. Het lijkt wel een spelletje Lingo maar we hebben het hier over de exacte hoogte van de hoogste piste op een skiplattegrond. Niet ieder skigebied lijkt het heel nauw te nemen met de werkelijkheid. Na het gesjoemel met pistekilometers enkele jaren geleden blijkt nu dus ook de ene drieduizender de andere niet te zijn.

Wanneer je een wintersportvakantie boekt, check je allereerst het aantal pistekilometers en de hoogte van een skigebied. Het zijn hele logische zaken om te bepalen of een skigebied voldoet aan jouw wensen en eisen, je wilt immers waar voor je geld. Om in de gunst te vallen van de wintersporter, halen skigebieden alles uit de kast. Tegenwoordig wordt een breed scala aan nevenactiviteiten aangeboden en proberen mascottes het kinderen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Voor volwassenen tellen daarnaast ook gewoon harde cijfers. Een beproefde marketingstrategie is je skigebied zo groot en aantrekkelijk mogelijk te maken met zoveel mogelijk pistekilometers en snelle liften waardoor wachttijden minimaal zijn.

“Skigebieden gaan er prat op het hoogste punt van de regio of een land te zijn”

Een skigebied heeft dit deels zelf in de hand door meer pistes aan te leggen en moderne liften te bouwen naar nog hogere bergen. Waar dat door geldgebrek, beschermde natuurgebieden of simpelweg fysieke ruimte niet lukt, blijken sommige skigebieden de cijfers graag een beetje naar hun hand te zetten. Eerder gebeurde dat al met de hoeveelheid pistekilometers en de lengte van skihallen, nu blijkt ook het hoogste punt van een skigebied niet altijd te kloppen. We hielden een steekproef onder skigebieden in de Alpen.

Hoogte = sneeuw
Hoogte is een zeer belangrijk criterium bij de keuze van een skigebied. Een hoog skigebied staat meestal gelijk aan sneeuwzekerheid en welke wintersporter wil nu geen sneeuw? Met drie sneeuwarme kerstvakanties vers in het geheugen, is sneeuw een randvoorwaarde voor een geslaagde skivakantie. Nu kun je voldoende sneeuw op de piste tegenwoordig bijna ‘regelen’ met sneeuwkanonnen, maar het bekt natuurlijk lekkerder als je kunt zeggen dat je skigebied tot 2.800, 3.000 of 3.200 meter hoogte gaat. Veel skigebieden doen dat dan ook. De hoger gelegen (gletsjer)skigebieden gaan er prat op het hoogste punt van de regio of een land te zijn. Lager gelegen gebieden exploiteren hun maximale hoogte minder nadrukkelijk, maar suggereren vaak net wat meer hoogtemeters of ronden deze ‘gemakshalve’ naar boven af.

Perceptie beïnvloeden of liegen?
Na onderzoek spitst de discussie zich toe op twee groepen skigebieden:
- Gebieden die suggereren dat de pistes tot een bepaalde hoogte gaan, terwijl je er niet kunt komen.
- Gebieden die liegen.

Van beide groepen sjoemelt de een wat nadrukkelijker dan de ander. Het zal echter geen verrassing zijn dat we geen skigebied zijn tegengekomen dat een lager aantal hoogtemeters presenteerde dan de werkelijke situatie. Voor het onderzoek hebben we gebruik gemaakt van officiële topografische kaarten van de Alpenlanden.

Onbereikbare hoogtes
De eerste groep lijkt het grootste te zijn. Van liegen over de hoogte is bij deze gebieden niet direct sprake, desondanks kun je de opgegeven meters met een korreltje zout nemen. Op de websites en op pistekaartjes wordt de indruk gewekt dat je een bepaalde hoogte kunt bereiken, terwijl dat niet altijd kan. Niet op ski’s en überhaupt niet per lift.

Als voorbeeld nemen we het Oostenrijkse Ski Arlberg. Het hoogste punt is de Valluga op 2.811 meter. Je komt hier met de Vallugabahn II maar die is alleen toegankelijk voor freeriders onder begeleiding van een gids óf als je geen skimateriaal bij je hebt. Er loopt ook geen officiële piste. Het eigenlijke skigebied houdt dus op waar de Vallugabahn I eindigt op 2.645 meter. Daarmee kun je als normale pisteskiër en -snowboarder toch een kleine 200 meter minder hoog dan Ski Arlberg suggereert.

Een ander voorbeeld is Sölden. De website vermeldt dat het skigebied tot een hoogte van 3.340 meter reikt. In werkelijkheid bereik je die hoogte alleen door vanaf de Schwarze Schneidbahn zo’n honderd meter omhoog te lopen naar het BIG3 Naturplattform. Een pittige wandeling met skischoenen van zo’n twintig minuten. Veel skiërs zullen zich deze moeite besparen.

Of neem Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental. Hoewel het skigebied het niet actief communiceert, suggereert de pistekaart dat het hoogste punt de 1.957 meter hoge Gampenkogel is. De bijbehorende lift gaat echter niet naar de top maar tot zo’n 1.810 meter. We hebben geconstateerd dat het werkelijke hoogste punt van Skiwelt daardoor op een andere berg ligt, namelijk onder de Fleiding op zo’n 1.860 meter hoogte. Het niet kunnen bereiken van het hoogste punt, speelt bij meer plaatsen. In het Franse Les Deux Alpes ga je niet hoger dan 3.560 meter in plaats van de opgegeven 3.600 meter. Les Sybelles, Le Grand Massif en Pra Loup zijn andere Franse voorbeelden. Vaak is het slechts 20 tot 30 meter waarmee gesmokkeld wordt, maar dat is net genoeg om 2.500 (Le Grand Massif) dan wel 2.600 meter (Pra Loup) te kunnen vermelden.

Leugen om slechtwil
De tweede groep bestaat uit skigebieden die het eigenlijk niet eerlijk spelen. Gebieden die actief (veel) meer hoogte beloven dan je in werkelijkheid krijgt. Een gebied dat op het gebied van sjoemelen een reputatie heeft, is het Grossglockner Resort Kals-Matrei. Het veel te grote aantal kilometers piste – opgegeven 110, gemeten 37 – leverde jaren geleden een heuse rel op. Bij de hoogte van het skigebied zien we eenzelfde beeld. Volgens de pistekaart kun je op de Cimaross, de plek van de fameuze Adler Lounge, tot 2.621 meter komen. De website van de Adler Lounge zelf communiceert “Genuss auf über 2.500 Meter”. Wij kwamen met behulp van de topografische kaart echter niet verder dan 2.405 meter.

Op Duitslands hoogste berg, de Zugspitze, pakken ze het iets anders aan. De homepage opent met “Frühjahrsskifahren auf knapp 3000 Meter” terwijl je op de top van deze berg (2.962 meter) als skiër nog niks kunt doen. De lift vanuit het dal stopt er, maar daarna moet je toch echt weer 360 meter omlaag met de lift. Het hoogste punt van het skigebied ligt namelijk op de lager gelegen Zugspitzplatt op 2.720 meter.

Niet overal kommer en kwel
Skigebieden blijken dus creatief om te kunnen gaan met getallen, zeker als die in hun voordeel werken. Voor de wat hoger gelegen skigebieden valt er natuurlijk ook wat te halen wanneer ze zich kunnen profileren als hoogste skigebied of als gebied met de hoogste lift van een land of regio. Wij kwamen erachter dat afgeronde hoogtes bij voorbaat verdacht zijn. Lager gelegen skigebieden lijken wat minder hoog van de toren te blazen, aangezien hoogte voor hen niet onderscheidend is. Daarnaast zijn er gelukkig ook genoeg gebieden die wel de waarheid spreken. Van de skigebieden die wij onderzochten hebben bijvoorbeeld Les Trois Vallées (3.230 m), Serfaus-Fiss-Ladis (2.820 m) en Val Gardena (2.518 m) de zaken netjes op orde. 

Wil je weten of jouw favoriete skigebied eerlijk is? Op Google Maps kun je via de knop ‘Terrein’ al een aardige indicatie krijgen. Wil je het preciezer weten, check dan de topografische kaarten.

Bronnen:
AMAP Austria
Géoportail
Maps of Switzerland
BayernAtlas
Geoportale Nazionale
Opentopomap
Google