Anton.

November 2018

Gastein: Alles-in-een skidal

Gastein ligt onderin de provincie Salzburg en grenst in het zuiden aan de provincie Karinthië. Het is onderdeel van het reusachtige liftpasverbond Ski amadé, dat 5 regio's en 25 skigebieden beslaat. Maar eigenlijk is Gastein een compactere versie van deze overkoepelende skireus, want je vindt in dit lange skidal een heel allround aanbod waaronder drie dorpskernen: Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein en vier skigebieden waarvan de hoogste tot 2.700 meter reikt. Dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

(c) Gasteinertal Tourismus GmbH, Marktl

Charmant
De ingang van het dal wordt gemaskeerd door een autotunnel waarna je plots de rust en ruimte inrijdt. In dit nog platte gedeelte van de vallei tref je allereerst Dorfgastein (830 m). Het familievriendelijke skigebied met veel bosafdalingen concentreert zich rondom de 2.027 meter hoge Kreuzkogel. Het is tevens per lift verbonden met het skigebied van Grossarl dat zich in het naastgelegen dal bevindt.

c) Gasteiner Bergbahnen AG, Wolkersdorfer

Weer iets verder, in het breedste gedeelte van het dal, vinden we Bad Hofgastein (857 m). Het charmante stadje stamt uit de middeleeuwen en heeft veel historische handelshuizen, afgewisseld door moderne gebouwen. Zoals de Alpentherme: een groot zwemcomplex met thermaal bronwater. De pistes zijn hier een stuk pittiger dan zijn voorganger, met als hoogste punt de Schlossalm (2.050 m). Vanaf de top vertrekt de langste afdaling van de Oostalpen, de Hohe Scharte Nord, met meer dan 11 kilometer lengte. Via het tussenliggende Angertal bereik je per ski of snowboard tevens de pistes van Bad Gastein, onze volgende halte in het dal.

(c) Gasteinertal Tourismus

Grandeur
Het karakteristieke Bad Gastein (1.002 m), een soort Monte Carlo van de Alpen met veel statige kuurhotels van weleer, ligt in een wat grilliger landschap. Het dorp straalt grandeur uit dat zijn hoogtijdagen kende in de 19de eeuw toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (‘Sisi’) er logeerde en haar echtgenoot Keizer Franz Josef haar daar regelmatig bezocht. Je vindt er nog talrijke spa’s, die hier door maar liefst zeventien natuurlijke bronnen worden gevoed. De parel is de Felsentherme met zijn heilzaam, mineraalrijk water. Zoals de naam doet vermoeden bestaat het interieur uit rotswanden, afgewisseld door grote ramen die uitzicht bieden op het berglandschap. Ondanks het historische uiterlijk is het skidorp getuned naar de hedendaagse behoeften. Zo loop je bijvoorbeeld vanuit de trein, die overigens bij alle skidorpen in het Gasteinertal stopt, direct door de gondel in op weg naar de Stubnerkogel (2.251 m). Waaghalzen bewandelen de Hängebrücke am Stubnerkogel, een van de hoogst gelegen hangbruggen van de Alpen, of bezoeken het uitzichtplatform Glocknerblick vanwaar je de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (3.798 m), kunt zien. Het skigebied kent vooral rode afdalingen. Experts kunnen terecht op de steilere Bürgerwald-afdaling. Insiders tip: wie wat meer rust zoekt tijdens de drukke krokusweken bezoekt de pistes van de Graukogel (2.492 m) aan de overzijde van Bad Gastein.

(c) Gasteinertal Tourismus GmbH, Marktl

Geheimtip
Wie denkt dat hier het Gasteinertal en dus het skiplezier eindigt, staat een verrassing te wachten. Want als toegift ligt in het uiterste puntje nog Sportgastein: de oostflank van de Kreuzkogel (2.686 m). Brede cruisepistes domineren het hoogste punt van Gastein terwijl aan de achterzijde de beroemdste off-piste-afdaling van de gehele Ski amadé ligt. Alhoewel het een geheimtip onder freeriders is, kan het hier nog flink druk zijn na een verse dump. Mocht Tiefschnee niet je ding zijn dan kun je in deze uithoek nog altijd genieten van een fenomenaal hoogalpine uitzicht. Direct rechts ligt de top van de Mölltaler Gletscher en recht voor je die van het Ankogelskigebied bij Mallnitz.

(c) Gasteinertal Tourismus GmbH, Creatina

Avontuur
Wie van een avontuurlijke vakantie houdt, boekt een 'Ski amadé – made my day'-dagtoer. Begeleid door een gids val je van het ene in het andere wow-moment: van tokkelen over een waterval tot een zonsopkomstontbijtje in een designkubus, en van yoga tot ginproeverij. De Ski amadé-liftpas geeft naast Gastein automatisch ook toegang tot de andere vier gebieden van de regio.