Anton.

Oktober 2018

Sneeuwgaranties nog verder versoberd

Enkele jaren geleden schreven we over de sneeuwgarantie die sommige reisorganisaties afgeven als er te weinig sneeuw ligt. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je met zo'n sneeuw- of skigarantie gratis omboeken of annuleren. Dit klinkt mooi maar zoals in 2015 bleek zit het hem in de kleine lettertjes of je werkelijk iets hebt aan deze garantie. Sunweb hanteerde destijds de gunstigste voorwaarden. Hoe staat het er drie jaar later voor? Er zijn namelijk behoorlijk wat voorwaarden veranderd, en niet altijd in positieve zin.

Belangrijke kleine lettertjes
In 2015 vonden we zes reisaanbieders die een sneeuwgarantie afgaven en drie jaar later zijn het nog steeds dezelfde spelers die deze service aanbieden. We hebben het dan over Sunweb, Pharosreizen, Vrij Uit, Neckermann, Wintertrex en voor de Belgische markt Thomas Cook. De Jong Intra vakanties hebben we hieraan toegevoegd. Op het eerste oog is er niet zoveel veranderd. Nog steeds geldt bij de meeste aanbieders dat minder dan 1/3 van de liften geopend moet zijn wil je in aanmerking komen voor de sneeuwgarantie. 

Daarnaast zijn er een paar belangrijke kleine lettertjes die betrekking hebben op de hoogte van het skigebied en wat onder 'het skigebied' verstaan wordt. Lagergelegen skigebieden in de Alpen en alle middelgebergtes (bv. Sauerland, Vogezen, Tsjechië) zijn per definitie uitgesloten van sneeuwgarantie, behalve bij Wintertrex. Daarnaast wordt het aantal geopende liften berekend over het gehele skigebied en niet alleen voor het dorp waar je verblijft. Als voorbeeld noemen enkele reisorganisaties het dorp Finkenberg. Als hier minder dan 1/3 van de liften geopend is, maar in het skigebied Zillertal 3000 is de helft geopend (Finkenberg valt onder Zillertal 3000), dan maak je geen aanspraak op de sneeuwgarantie. Doordat veel skigebieden tegenwoordig groot zijn voldoe je dus niet zomaar aan de gestelde eisen. Zeker als er een gletsjer bij het skigebied hoort, zoals bij Zillertal 3000 het geval is.

Op een gletsjer kun je altijd wel skiën

Er zijn verder een aantal voorwaarden veranderd met soms grote gevolgen, zowel de positieve als de negatieve kant op. Over het algemeen zijn de voorwaarden echter behoorlijk aangescherpt.

Vóór 30 september boeken
De meest opvallende wijziging is de extra eis die de winnaar van 2015, Sunweb, nu stelt. Zij zeggen dat de sneeuwgarantie alleen geldt als je vóór 30 september je vakantie boekt. Boek je later, dan vervalt het recht op annuleren of omboeken. Deze nieuwe vroegboek-eis heeft behoorlijk wat impact omdat de deadline dus al bijna verstrijkt. Trouwe boekers die argeloos uitgaan van voorwaarden die jarenlang hebben gegolden zullen daardoor misschien verrast gaan worden. We hebben Sunweb om een reactie gevraagd over het waarom van deze deadline. Het antwoord luidt:

Wij hebben ervoor gekozen om klanten te belonen als ze vroeg boeken. De gratis skigarantie is een van de voordelen die we daarom bieden tijdens de vroegboek periode. Graag bieden we sneeuwzekerheid, maar willen we onze gasten ook stimuleren eerder te boeken. Op die manier hebben zij een bredere keuze in aanbod, beschikbaarheid en een mooie vroegboek korting. Voor ons betekent het een stukje zekerheid als gasten vroeg boeken uiteraard.

Overigens blijven de andere voorwaarden wel grotendeels hetzelfde, waaronder het recht dat je zowel kunt omboeken als annuleren. Geen enkele andere aanbieder biedt die mogelijkheid gratis. Tip: als je onder de vroegboek-eis uit wil komen dan kun je nog via de Duitse site van Sunweb boeken. Daar hoef je namelijk niet voor 30 september te boeken!

Uitvergroting (PDF)

Veel skigebieden voortaan uitgesloten
Andere reisorganisaties hebben ook beperkingen doorgevoerd. In 2015 gold bij vrijwel alle aanbieders dat het hoogste punt van het skigebied op tenminste 2000 meter moest liggen. Bij 3 van de 6 reisorganisaties is dit opgehoogd naar 2300 meter (Vrij Uit, Neckermann en Thomas Cook (BE)). Je zou kunnen zeggen dat de klimaatverandering tot in de reisbranche is doorgedrongen. Een gevolg van de ophoging is dat veel Oostenrijkse bestemmingen bijvoorbeeld niet meer in aanmerking komen voor de sneeuwgarantie! Ook grote skigebieden als Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Kitzbühel - Kirchberg en Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Zelfs het Franse megagebied Portes du Soleil voldoet officieus niet meer aan de eisen van de reisaanbieders (afhankelijk van welke hoogte je voor waarheid aanneemt). 

Geldigheid
Een deels positieve verandering is de reisperiode waarin je aanspraak kunt maken op de sneeuwgarantie. Die is bij meerdere aanbieders verlengd. De geldigheid bij Vrij Uit en Neckermann duurt nu zelfs tot 6 april. Pharosreizen heeft hem als enige flink ingekort tot 8 maart. Dat was in 2015 nog 27 maart. De sneeuwgarantie van Wintertrex was en is nog steeds heel beperkt. De Jong Intra vakanties idem dito. Een groot deel van de kerstvakantie - de periode bij uitstek waar je graag een sneeuwgarantie voor wil hebben - is hij zelfs helemaal niet geldig (zie hier en hier). Andere afwijkingen in de voorgeschreven reisperiode hebben vooral te maken met wanneer de zaterdagen vallen.

Wanneer beslissen
Positief is ook dat je over het algemeen later mag beslissen. In 2015 kon je bij Vrij Uit, Neckermann en Thomas Cook (BE) tot uiterlijk 15 dagen voor vertrek omboeken. Dat is nu verkort tot uiterlijk 8 dagen voor vertrek. Desalniettemin is dit nog altijd minder flexibel dan bij Sunweb en Pharosreizen waar je op dinsdag mag beslissen of je zaterdag vertrekt. De Jong Intra houdt het op 22 tot 15 dagen voor vertrek. Omboeken is dan een levensgrote gok aangezien er in 15 dagen nog makkelijk heel veel sneeuw kan vallen.

Wat nog meer van belang is
In bovenstaande tabel zie je een overzicht van de belangrijkste eisen per reisorganisatie. Hieronder volgen nog enkele bijzonderheden die het vermelden waard zijn:

Sunweb:
Sneeuwgarantie geldt niet voor vliegvakanties
Garantie is niet van toepassing op liftsluitingen door technische redenen, stakingen, lawinegevaar of teveel sneeuw of wind

Pharosreizen ski-garantie:
Sneeuwgarantie is beperkt tot Oostenrijk en Frankrijk
Sneeuwgarantie geldt niet voor bijgeboekt vervoer
Garantie is niet van toepassing op liftsluitingen door technische redenen, stakingen, lawinegevaar of teveel sneeuw

Vrij Uit:
Sneeuwgarantie geldt niet voor bijgeboekt vervoer
Is er voor omboeken geen gelijkwaardig alternatief, dan is annuleren mogelijk maar tegen betaling van € 50,- extra

Neckermann:
Geldt niet voor bijgeboekt vervoer
Is er voor omboeken geen gelijkwaardig alternatief, dan is annuleren mogelijk maar tegen betaling van € 50,- extra

Wintertrex:
Alleen sneeuwgarantie wanneer alle bij de geboekte skipas inbegrepen skigebieden gesloten zijn. Dit komt in de praktijk dus zelden voor
Geen minimumhoogte voor skigebieden

Thomas Cook (BE):
Vereenvoudigde voorwaarden: geen specifieke eisen meer per land
Alleen accommodaties met het logo 'skigarantie'

De Jong Intra vakanties:
Sneeuwgarantie heeft de kortste geldigheid van alle reisaanbieders (30 december - 1 maart)
Is er voor omboeken geen gelijkwaardig alternatief, dan is annuleren mogelijk maar tegen betaling van € 100,- extra.

Conclusie
Hoewel er een paar wijzigingen zijn gekomen in het voordeel van de consument zijn de sneeuwgaranties over het algemeen verder versoberd. Vooral de vroegboek-deadline van Sunweb, en de aangescherpte eis voor skigebieden met een hoogste punt tussen 2000 en 2300 meter zorgen ervoor dat veel vakanties niet meer onder de sneeuwgarantie vallen. De langere geldigheid en het latere beslismoment van sommige aanbieders is een doekje voor het bloeden.

Tel daarbij op dat Vrij Uit en Neckermann tijdens de wedstrijd de doelen kunnen verplaatsen. Zij geven expliciet aan het recht te hebben de Ski Garantie aan te passen of stop te zetten, en "zonder vooraankondiging de Ski Garantie eerder dan aangegeven te beëindigen, de duur te verlengen, ofwel om de voorwaarden te wijzigen." Ook Sunweb noemt het recht dat ze voorwaarden kunnen aanpassen. Al bij al wordt het dus een lastig verhaal. Daarom roepen we dit keer geen winnaar uit, maar geven we een tip: Lees te allen tijde goed de voorwaarden op de boekingssite door (geldt eigenlijk altijd). De links staan hierboven genoemd.