Anton.

Januari 2012

Watervalijsklimmen

Eens wat anders!

Wintersport is in de breedste zin van het woord meer dan alleen skiën en snowboarden. Elke sport in de winter is natuurlijk in bepaalde zin wintersport. Een andere wintersport die in de Alpen is te beoefenen is waterval-ijsklimmen. Het beklimmen van bevroren watervallen is een spannende en tot de verbeelding sprekende sport. Elke wintersporter zal het erover eens zijn dat ijspegels en bevroren watervallen van een ongekende schoonheid zijn. Logisch dat er mensen zijn die deze bevroren pegels willen beklimmen.

Om watervallen te beklimmen heb je twee ijsbijlen (speciale pikhouwelen), stijgijzers (de punten onder de schoenen) en verder een heel scala aan bergsportmateriaal nodig. Het is een sport die zwaar is voor je armen, benen maar, vooral mentaal. Het is namelijk niet zonder gevaar.

IJs is natuurlijk minder sterk dan rots, dus een goede kennis van het ijs en het weer in de bergen is zeker belangrijk om te kunnen begrijpen welke waterval veilig genoeg is om beklommen te worden. In veel bergsportgebieden is het mogelijk om met een berggids op stap te gaan voor het beklimmen van bevroren watervallen. In sommige gebieden staan er zelfs artificiële watervallen die als ‘après-ski’ activiteit beklommen kunnen worden. Voor als je van avontuur houdt!