Anton.

Januari 2012

Kopen of Huren?

Je bent zover, na je eerste lessen en wat inleiding tot de wintersport denk je er aan om je materiaal aan te kopen in plaats van te huren. Maar je twijfelt. Je bent niet overtuigd van de meerwaarde en tenslotte kost het ook allemaal best wat geld. Wat doe je? Wat zijn de concrete voor- en nadelen? En vanaf wanneer is het interessant om je materiaal aan te kopen?

Beginners: huur je materiaal 
Sta je voor een eerste keer op de latten of heb je het wintersport gevoel helemaal nog niet te pakken, dan kun je het best je latten en schoenen huren. Logisch ook, want als je er na een paar keer proberen de brui aan geeft, dan heb je geen dure aankopen gedaan en kun je het makkelijker los laten. Materiaal huur je in dat geval het best ter plaatse. Heb je schoenen die je toch niet goed zitten, dan kun je ze daar snel inruilen voor een ander paar. Materiaal voor beginners is vaak niet al te duur om te huren en het materiaal in de verhuur is gewoon goed.

Gevorderden: het breekpunt
Ben je een gevorderde wintersporter, dan hangt de situatie af van het aantal keer dat je op wintersport gaat per jaar. In de bijgaande tabel ligt het algemeen gemiddelde van het terugverdienen van je investering rond de vier tot vijf weken wintersport. Dat is een gemiddelde uit de sector op basis van huurprijzen, aankoopprijzen en onderhoudskosten in een winkel. Ook dit moet je nuanceren want hierbij zijn een aantal belangrijke voor- en nadelen die per persoon een andere waarde hebben.

De algemene maatstaf is dat als je minstens twee maal per jaar gaat wintersporten, aanschaf goedkoper is. Materiaal huren kost je al snel een kleine honderd euro per week voor materiaal dat in aankoop ongeveer vierhonderd euro kost. Maar kopen heeft ook enkele wezenlijke nadelen. Overweeg dus goed aan de hand van de bijgaande tabel of het voor jou de moeite waard is je materiaal aan te kopen.

Experts: koop je materiaal
Ben je helemaal thuis in het poeder en kijk je jaarlijks uit naar één of meerdere skitrips, dan is een aankoop onvermijdelijk. Niet alleen omdat je zelf topprestaties van je materiaal verwacht, maar ook omdat het je vertrouwen geeft op de piste. Voor andere mensen is het een kwestie van prestige om steeds met het beste materiaal op de pistes te verschijnen.

Gericht aankoopadvies
​Ben je stilaan toe aan de aankoop van je eerste set? Bedenk dan dat je skischoenen vaak belangrijker zijn dan de latten zelf. Skischoenen zijn minder onderhevig aan technologische wijzigingen en onderhoud en gaan vaak langer mee. Niemand wil met een slechte skischoen op de piste staan. Knellende schoenen vergallen al gauw een hele skivakantie als je geen alternatief hebt.