Anton.

Februari 2018

De weststau is de grote sneeuwbrenger voor de Franse Alpen. Wanneer storingen vanuit het westen naderen botsen ze frontaal op de westalpen, met vaak grote sneeuwhoeveelheden in bekende Franse gebieden als Les Trois Vallées en Paradiski. 

Lucht vanaf Atlantische Oceaan
De veroorzaker is meestal een lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan Europa intrekt en zeer vochtige lucht aanvoert. Deze wordt tegen de Alpen gedwongen om op te stijgen, koelt dan af en sneeuwt uit. Bij westenwind zitten de Franse en Zwitserse Alpen op de voorste rij waardoor die gebieden vaak de meeste sneeuw krijgen. In maart 2016 maakten we dit veelvuldig mee met gigantische hoeveelheden sneeuw in onder andere Val Thorens.

Sneeuwgrens soms hoger
Bij weststau is de sneeuwgrens wel altijd een aandachtspunt. Omdat de Atlantische Oceaan warmer is dan de Noordzee ligt de sneeuwgrens vaak wat hoger dan bij een nordstau. Daarbij wisselen koude en warmere luchtsoorten elkaar vaak af door de snelle passage van warmte- en koufronten waardoor de sneeuwgrens flink kan schommelen. Daar hebben ze in de Franse Alpen echter rekening mee gehouden door de meeste skistations duidelijk hoger te bouwen dan de dorpen die bijvoorbeeld in Oostenrijk liggen.

Ook sneeuw in Vorarlberg
Niet alleen Franse skigebieden worden blij van een weststau. De westelijke Zwitserse Alpen profiteren volop mee van een weststau en zelfs het Oostenrijkse Vorarlberg doet dat. Er liggen vanuit het westen namelijk weinig bergen in de weg. Wel geldt hoe oostelijker je gaat, hoe minder sneeuw er valt. De meeste skigebieden in Tirol, het Salzburgerland en vaak ook Italië krijgen de restjes.