Anton.

Januari 2012

Skisokkentest 2012

Steeds meer wintersporters zien het belang in van goede wintersportsokken. De tijd dat wintersportsokken ‘simpelweg’ lange sokken waren, ligt dan gelukkig ook ver achter ons. Voor de meeste merken dan. Het zou ook op zijn minst raar zijn om veel geld uit te geven aan de meest fantastische skischoenen en tegelijkertijd matige sokken aan te trekken. Sokken maken tenslotte de verbinding tussen de schoen en de voet. Om ‘echt’ lekker in een schoen te zitten is een goede en (bij)passende sok heel belangrijk.

Bijpassende sokken
Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor skisokken. Zeker over de dikte van een skisok wordt nogal eens discussie gevoerd. De een wil ‘lekker dikke’ warme skisokken terwijl anderen juist veel liever een strakke en dunne sok hebben. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het type skischoen dat je draagt. Hoe strakker de schoen, hoe dunner de sok moet zijn voor een zo goed mogelijke krachtoverbrenging en ook om nergens te af te knellen. Wie echter zijn skischoen wat ruimer koopt trekt misschien liever een dike en ‘warmere’ sok aan. Pas wel op, skisokken zijn snel te dik. Een skischoen moet namelijk strak zitten en een te dikke sok zal dan snel voor afgeknelde voeten

Belangrijk in sokken
Goede skisokken hebben allereerst een goede pasvorm. Deze sokken zitten redelijk strak. Een skisok mag in geen enkel geval kreukels hebben of ‘lubberen’ want dit veroorzaakt binnen een dag pijnlijke plekken op de voet of op het scheenbeen. Ook moet een skisok strak om de voet blijven zitten en niet afzakken in een skischoen. Een skisok die ietsjes afzakt tijdens het skiën zal eveneens voor pijnlijke plekken, en zelfs blaren, zorgen. Verder moet een skisok ervoor zorgen dat de voet droog blijft, transpiratievocht moet worden afgevoerd. Natuurlijk zorgen skisokken er ook voor dat de voet niet teveel afkoelt. 

En, last but not least, moet een skisok demping geven op de plekken waar de meeste druk zal zijn. De plek waar de meeste demping moet zitten is natuurlijk het scheenbeen.

Skisokken test
Bij deze skisokken test hebben we verschillende dames en herensokken getest, van de relatief goedkope sokken tot technisch zeer hoogstaande en duurdere sokken. De sokken zijn in allemaal meerdere dagen getest door verschillende skiërs en skiesters in verschillende schoenen. De sokken zijn getest op de piste, naast de piste en zelfs tijdens toerskiën (ultieme sokkentest). De sokken werden beoordeeld op draagcomfort, al dan niet af zakken, warmte en of na meerdere wasbeurten (sokken zijn allemaal 15 keer gewassen) de pasvorm nog behouden blijft. Verder moeten skisokken natuurlijk een goede demping geven en de gevoelige plekken van een voet beschermen.

X Socks
​De slogan van X Socks is: Draai de sok binnenstebuiten en je ziet het verschil met de concurrentie. Dus wij namen de proef op de som. De binnenzijde van sok is inderdaad anders, bij X Socks werken ze veel meer met relief. Zo raakt de stof niet overal de voet. Op deze manier blijft de natuurlijke warmte-huishouding van de voet veel meer behouden. Vocht hoeft niet te worden afgevoerd (we zweten immers niet voor niets volgens X Socks) alleen het overvloedige zweet wordt afgevoerd. Verder zorgen enkele dunne lijnen, waar de sok de voet niet raakt voor zogenaamde ‘airflow’ waardoor de voet beter op temperatuur moet blijven. Tot zover hoe het eruit ziet en de ideeën van X Socks.

X Socks Ski Carving Ultralight
De sokken van X socks waren de favoriet in onze test. Iedereen was zeer tevreden over deze sokken. De sokken kenmerken zich door de strakke snit. Deze sokken sluiten heel erg goed aan om de voet en kuit, maar knellen absoluut niet. Verder is dit de sok die de tempratuur het beste reguleerde van alle sokken. Geen te warme of te koude voeten in deze X Socks, het technische verhaal van X Socks lijkt dus inderdaad gewoon te werken. In deze sokken is duidelijk bescherming aangebracht op alle plekken die belast worden. Verder is het een dunne sok die zeer goed past in de strakkere en betere skischoenen. Alles lijkt te kloppen in deze sok, waar het gebruik van 37 procent Merinowol ook genoemd moet worden, hierdoor blijft de sok aanmerkelijk langer fris ruiken.

X-Socks Ski Carving Silver
​De X-Socks Ski Carving Silver is een iets dikkere sok dan de Ultralight, maar verder was ook deze sok een favoriet in de test. Grotendeels gaat bij deze sok hetzelfde op als bij de Carving Ultralight. De sok zit lekker om de voet en ook bij deze sok geen te warme of te koude voeten. De demping zit helemaal goed en is beter dan bij de Carving Ultralight, maar dat komt door de dikkere sok. De ideale sok voor wintersporters met lastige of snel pijnlijke voeten of voor iedereen die gevoelig is voor blaren. Het gebruik van zilver en aardig wat Merinowol (21 %) blijft deze sok langer fris ruiken en krijgt voetschimmel geen kans. Ideaal dus ook voor in huurschoenen.

Falke skisokken
​Falke is een grote naam in de skisokken markt en dat is niet voor niets. Falke was een van de eerste merken die met de beroemde linker en rechter sokken op de markt kwam. Nu zijn dit soort anatomisch gevormde sokken niet meer uit de markt weg te denken. Falke richt zich bij skiërs vooral op voldoende demping en bij de dunnere sokken op een zo direct mogelijke overbrenging van krachten tussen de voet en de schoen.

SK5 Austria Race (Women and Men)
​De SK5 Austria Racing is een zeer dunne skisok die zeker voldoende demping biedt voor gevorderde skiërs. Deze sok sluit zeer nauw om de voet, knelt niet af en zorgt voor een direct contact tussen de skischoen en de voet. De SK5 is een zeer goede sok voor gevorderde en zeer gevorderde skiërs die met goed passende (strakke) skischoenen skiën of skiërs die een op maat gemaakte binnenschoen gebruiken. Een sok die meteen lekker zit bij het aantrekken. Vooral tijdens sportief skiën zat deze sok erg goed. Een sok die duidelijk gemaakt is voor de betere en snellere wintersporter.

Falke SK 2
​De SK 2 heeft een medium dikte volgens Falke, hij zeker al stukken dikker dan de SK5, meer volume dan deze sok is waarschijnlijk onwenselijk. De SK 2 is een prima all-round sok die niet uitlubbert en prima aansluit om de voet, alhoewel niet zo strak als de SK5 en de sokken van X Bionic. De sok is lekker warm en daarmee ideaal voor koelere dagen. Op warme dagen of voor mensen die erg veel zweten zal deze sok snel te warm zijn. Deze sokken geurden wel eerder dan de Smartwool en X bionic sokken maar verre van ‘te snel’. Al met al gewoon een prima sok.

Smartwool
​Smartwool sokken, de naam geeft al een hint, zijn voor maar liefst 66 % van merinowol gemaakt. Dit is meer dan bijna alle andere skisokken. Merinowol heeft aardig wat voordelen. Ten eerste is wol een zeer goede temperatuur regulator, het is warm bij koude tempraturen en niet snel te warm als het warmer is. Verder neemt wol geen transpiratievocht op en is het van nature antibacterieel, daardoor blijft kleding met veel merinowol heel erg veel langer fris ruiken. Ook is de natuurlijke vezel van wol veel beter in staat om met het lichaam samen te werken dan synthetische stoffen, met gevolg minder transpiratie. Nu denk je natuurlijk “dat is leuk en aardig, maar wol kriebelt”. Niets is minder waar bij merinowol, door de langere haren van het Merino schaap kriebelt deze wol niet.

Smartwool SW341 PhD Ski Medium (Woman’s and Men’s)
​Het eerste dat opvalt bij de PhD Ski Medium zijn de looks. De sok ziet er gewoon lekker en leuk uit. Het is eens wat anders dan de sokken die er allemaal zo technisch mogelijk uit moeten zien. De sok zit meteen lekker en voelt zeer aangenaam aan. Als een echte warme wintersok. Hij zakt niet af en lubbert niet. En inderdaad de sok blijft langer fris ruiken dan de andere geteste sokken. Verder zit het qua demping ook goed, heel goed zelfs. De sok voelt ook het warmst aan. De sok zit iets minder strak dan de andere geteste sokken (m.u.v. de Hema sok) en voelt daardoor minder technisch aan. Maar zolang je niet op de seconde precies skiet of board en je geen zeer strakke schoenen draagt is dit een ideale sok, die je waarschijnlijk ’s winters vaker aantrekt dan alleen tijdens het wintersporten.

Smartwool Phd Snowboard Medium
​Van Smartwool hebben we ook een Snowboard sok getest. Deze sok heeft eveneens gave looks, de demping is verplaatst en zit om het hele kuitbeen heen. Hiermee is deze sok ideaal voor boarders die van nature ook meer achterwaardse kracht op hun schoenen zetten. Hetzelfde verhaal als bij de skisokken, een lekkere warme sok, die langer fris blijft ruiken en die je aan het einde van de dag niet graag uittrekt.

Hema Skisokken
​De Hema sokken zijn de goedkoopste sokken uit deze test. Helaas was deze sok niet veel meer dan een ‘hoge’ en dikke sok. Hij is ook duidelijk de dikste van de test. De eerste keer voelt de sok lekker zacht aan, maar na meerdere keren wassen gaat de sok steeds harder aanvoelen. Na meerdere dagen gebruik (en zeker na meerdere wasbeurten) zit hij minder en lubbert behoorlijk uit, waardoor pijnlijke plekken ontstaan. Op de zachtere dagen waarbij de omgevingstemperatuur rond het vriespunt lag was deze sok te warm en gaf een branderig gevoel, de voet voelde ook klam aan. Verschillende testers hadden pijnlijke voeten aan het eind van de dag. Een prima sok voor mensen met ‘makkelijke’ voeten die een dag gaan skiën en wel graag een hoge sok aantrekken. Voor wintersporters met lastige of gevoelige voeten en iedereen die meerdere dagen in de sneeuw staat, doet er goed aan om verder te kijken dan deze sok.