Anton.

Februari 2018

Andere koek: Skiën op een Turkse vulkaan

Bij wintersport denk je misschien niet zo snel aan Turkije, maar gezien de ontwikkelingen in Kayseri kan dat binnenkort heel anders zijn. Op slechts vier uur vliegen vind je de hoogste berg van Centraal-Anatolië en ligt Cappadocië aan je voeten. Tijd voor een verkenning. 

Ik ben een fan van wintersport in Turkije. Jaren geleden was ik samen met Atilay Uslu, de baas van Corendon, al eens in Kartalkaya. Hij was toen de eerste reisorganisatie onder de naam Snowman Tours die de Turkse bestemming aanbood. Sindsdien ben ik verkocht en heb ik als wintersportjournalist alle Turkse skigebieden meermaals en met veel plezier bezocht. Ik hoef dus niet lang na te denken wanneer Atilay mij belt: “In Kayseri wordt een skigebied van 160 kilometer piste gebouwd en dat kan weleens interessant zijn. Je moét mee!” Hij hoeft me niet te overreden, de datum staat direct vast in mijn agenda.

Snel bereikbaar
Ondanks dat ik er vaak heb geskied, in onder andere Kartalkaya, Palandöken en Uladag, is mijn omgeving altijd weer verrast als ik zeg dat ik naar Turkije ga. Om de een of andere reden blijft het een bestemming die niet direct in je opkomt bij een sneeuwvakantie. En dat is onterecht. De gebieden zijn uitermate sneeuwzeker, goedkoop en relatief snel bereikbaar. Okay, het aantal kilometers piste is beperkt, maar het landschap is fenomenaal en er zijn mogelijkheden voor off-pistetoeren waar je gegarandeerd niemand gaat tegen komen. Tel daar de gastvrijheid en de prima all- inclusive verzorging in de wintersporthotels bij op en je kunt niet anders concluderen dat het meer dan de moeite waard is. 

We vertrekken vanaf Schiphol met een directe vlucht naar Kayseri. Deze grote industriestad met zo’n 1 miljoen inwoners ligt in Centraal-Anatolië en is de regio waar veel Turkse families die in Nederland woonachtig zijn, oorspronkelijk vandaan komen. Kayseri is vooral bekend als de plek vanwaar je naar Cappadocië reist - en vanwege de berg Erciyes. We landen in het donker en ik krijg helaas nog geen glimp te zien van de bergen. Met een transfer van een half uur gaat het door de buitenwijken van de stad richting de voet van de oude vulkaan. Een enorme vierbaansweg leidt omhoog. Menig skigebied in de Alpen zou jaloers zijn op zo’n ontsluiting! Halverwege de rit ontwaar ik de eerste sneeuw langs de kant van de weg en twee bochten later rijden we tussen hoge sneeuwwallen. Op pashoogte liggen de voorzieningen zoals een paar verspreid liggende hotels, een moskee in aanbouw en wat barakken waar de skiliftkaartjes verkocht worden. We checken in en na een drankje in de lounge ga ik naar bed, benieuwd naar de wereld waarin ik morgen ontwaak.

Sleeën als volkssport
Op de flanken van de 3.917 meter hoge oude vulkaan Erciyes ligt al jaren een paar skiliftjes. Van een echt skigebied was tot voor kort eigenlijk geen sprake. Een enkel slepertje, vooral om het vlakke deel van de berg te ontsluiten. Dat is inmiddels wel anders, want er is flink geïnvesteerd en komend seizoen telt het gebied 20 skiliften met 160 kilometer piste. Als ik de gordijnen openschuif, ontvouwt zich het panorama. Blauwe lucht, witte hellingen met pistes en liften - en helemaal boven de scherpe rand van de voormalige krater met rotspartijen, smalle geulen en berijdbare couloirs. De eerste indruk is goed en omdat het hotel en dus de basis van het gebied op 2.100 meter ligt, is er een serieus hoogteverschil. De stoeltjesliften liggen direct voor het hotel. De bekende liftfabrikant Doppelmayr heeft het hele plan ontwikkeld en het gebied geadviseerd over de aanleg van pistes en liften. We nemen het hotelbusje en starten bij Tekir, waar ook de skischool,  de shop en de kassa zit. Er staan behoorlijk wat touringcars en het is er een drukte van belang. Maar ik zie nauwelijks skiërs! De meeste bezoekers zijn lachende vrouwen die traditioneel gekleed met hoofddoek en een stevig paar schoenen uitgelaten een slee voorttrekken. Rodelen is hier de nationale wintersport. Met tientallen tegelijk knallen ze de oefenweide af en hebben vooral heel veel plezier. We worden hier en daar wat verbaasd aangekeken en vooral onze brede freerideski’s trekken de aandacht. De liften zijn zo goed als leeg en de pistes verlaten. Te duur? Een liftpas kost er twaalf euro per dag. De wat modernere jonge stellen snowboarden, maar het merendeel is waarschijnlijk nog niet zo ver. We cruisen van lift naar lift en glijden moeiteloos over de prima onderhouden pistes. Over het algemeen zijn de afdalingen blauw en af en toe even rood. Ideaal voor beginners, families en de skischool, maar ik ben toch op zoek naar wat meer uitdaging. Off-piste is het prima. Niet erg steil; daardoor vrij weinig risico op lawines en bovendien erg overzichtelijk. De sneeuw is droog, hier en daar verwaaid, want wind kan hier nog wel eens de grootste spelbreker zijn. In de hele omtrek is deze berg verreweg het hoogste punt. Tot zover het oog reikt besneeuwde toppen die, gezien de ouderdom van het gebergte, behoorlijk afgevlakt zijn. De weidsheid is imponerend en de mogelijkheden tot uitbreiding onbeperkt. De eerste testen om ook helikopterskiën aan te bieden waren succesvol. Ruimte en keuze genoeg!

Breed en flink wat hoogtemeters
De drijvende kracht achter de ontwikkeling van Erciyes is de burgemeester, die levensgroot is afgebeeld op een spandoek aan het begin van het skigebied. Hij wil de berg openstellen voor zijn bevolking en subsidieert dit flink. Het moet een park zijn waar iedereen terecht kan en het moet vooral betaalbaar zijn. Inmiddels kun je vanaf drie verschillende kanten het skigebied ontdekken. Het dichtste bij de stad ligt Hacilar, vanwaar een gondeltje je meteen midden in het gebied brengt. We kiezen de piste onder deze lift. Breed, een mooie hellingshoek en flink wat hoogtemeters. Diep beneden zien we Kayseri liggen waar het dagelijkse Turkse leven gewoon doorgaat. Wat een uitzicht en hoe anders dan in de Alpen! De tweede ronde kiezen we voor de off-pistevariant. Even oppassen want hier en daar liggen ‘sharks’, scherpe puntjes van rotsen of losliggende stenen die net wel of net niet boven het sneeuwdek uitkomen. De wind heeft de sneeuw verplaatst en dat maakt het inschatten lastig. Onze gids, die ook meteen hoofdskileraar is en eigenaar van de skiwinkel en –verhuur, leidt ons er goed doorheen. Voor de lunch schuiven we aan tafel bij een klein eettentje langs de weg. Naar Turks gebruik drinken we thee, laat ik me verrassen door allerlei vlees- en groentegerechten en geniet. 

Freeridegebied
Helaas hebben wij geen tijd voor de kraterrand, maar voor wie dat wel heeft: in twee uur lopen met je ski’s op je nek ben je boven. Vanaf iets onder de top heb je meerdere afdaalmogelijkheden. Het freeridegebied vanaf de top ziet er goed uit en je hebt dan ongeveer 500 tot 600 hoogtemeters helling terug naar de hoogste pistes. Ook aan de andere kant van de berg kun je afdalen. Je wordt dan met een busje opgehaald. Bij die afdaling heb je uitzicht op Cappadocië. Ook de ‘overkant’ van de berg vraagt om skisporen. Een mooi glooiend terrein met fantastische kommen die relatief eenvoudig te bereiken zijn op een paar toerski’s. 

Cappadocië
Het leuke van een skivakantie in Turkije is de totaal andere atmosfeer in vergelijking met de Alpen. “Is het er beter?”, wordt mij altijd gevraagd. Nee, maar dat maakt het juist zo interessant. Het gaat niet over beter, hoger, langer of meer; het gaat om de beleving van je vakantie en die is hier uniek. Op een uur rijden van Kayseri zit je midden in Cappadocië, een van de wereldwonderen ontstaan door een uitbarsting van de Erciyes-vulkaan. Vanuit je skihotel kun je een fantastische excursie maken waarbij je met een heteluchtballon over het sprookjesachtige gebergte vaart. Ook een bezoek aan de stad Kayseri mag niet ontbreken. De traditionele bazaar in het centrum, de historische gebouwen en de Turkse lifestyle maken onderdeel uit van je skivakantie. Waar anders vind je dit? Op het vliegveld terug neem ik afscheid van Atilay. Hij moet nog voor zaken naar de zuidkust. Ik vlieg via Istanbul terug om geleidelijk afscheid te nemen van het zoveelste sneeuwavontuur in Turkije…

Informatie
Erciyes (2.100-2.865 m)
Skigebied
160 km pistes
20 liften

Bereikbaarheid
Corendon vliegt direct op Kayseri. Transfer van een half uur naar de hotels die ski-in-ski-uit aanbieden. Verschillende pakketreizen mogelijk, inclusief bezoek aan Cappadocië. Meer informatie via corendon.nl