Anton.

December 2017

Flachau - Het hart van de Ski Amadé

In een wereld waar veranderingen soms sneller lijken te gaan dan meervoudig olympisch kampioen Hermann Maier vroeger de berg afdaalde, is Flachau een hele fijne constante. Niet dat er in het bij Nederlandse wintersporters geliefde skigebied nooit iets verandert, maar de belangrijkste ingrediënten die ervoor zorgen dat skiërs en snowboarders Flachau ieder jaar weer weten te vinden zijn er nog altijd. Wij hebben de belangrijkste redenen om naar dit skigebied in de Oostenrijkse Alpen af te reizen voor je op een rijtje gezet.

Strak geprepareerde pistes

1) Divers skigebied
Gelegen in het Salzburgerland, maakt Flachau deel uit van de gigantische regio Ski Amadé. Hier heb je met één liftpas toegang tot maar liefst 270 liften en 760 kilometer aan pistes, die overigens niet allemaal met elkaar verbonden zijn. De liften van Flachau brengen je naar het onlangs hernoemde skigebied Snow Space Salzburg, waar Flachau, Wagrain en St. Johann onder vallen. Dit skigebied biedt al meer dan genoeg uitdaging en pistekilometers om wintersporters een volle week te vermaken. Vanuit het dorp brengen diverse stoeltjesliften en een gondel je in verschillende etappes naar boven. Hier ligt het gebied letterlijk aan je voeten. Je kunt afdalen richting buurman Wagrain en eventueel nog verder skiën naar Alpendorf (boven St. Johann). Of je daalt weer af naar Flachau over de rode en blauwe pistes die soms net zo breed als lang zijn. Gevorderde skiërs starten de dag in Flachauwinkl of in het nabijgelegen Zauchensee, waar de afdalingen wat steiler zijn. Je vindt hier ook goede off-piste mogelijkheden. Deze winter opent een nieuwe stoeltjeslift in het gebied van Flachauwinkl-Kleinarl en er wordt inmiddels ook gefluisterd dat de langverwachte verbinding tussen de skigebieden van Flachau en Flachauwinkl er daadwerkelijk gaat komen.

Knallen in het park

2) Uitdagend park
De Shuttleberg, tussen Flachauwinkl en Kleinarl, is een speelplaats voor freestyle skiërs en snowboarders. Hier vind je het Absolut Park, volgens velen hét snowpark van de Alpen. De halfpipe heeft wanden van bijna zes meter hoog en is gebouwd door de shaper die ook verantwoordelijk was voor de olympische halfpipe in Sochi. Staat het zweet je inmiddels op de rug? Of heb je het vermoeden dat je een gipsvlucht terug kunt boeken wanneer je jezelf in deze halfpipe stort? Dan is Burton The Stash misschien meer iets voor jou. In dit grote park kun je je volledig uitleven op meer dan tachtig obstakels gemaakt van sneeuw en hout. Het park gaat mooi in de natuur op en is ook prima toegankelijk voor beginners en kinderen.

3) Heel veel skischolen
In het geweld van het Absolut Park, Burton The Stash en de mogelijkheden tot het maken van lange tochten, zou het idee kunnen ontstaan dat beginnende skiërs niet zoveel te zoeken hebben in Flachau. Niets is echter minder waar. Met zes skischolen in het gebied is er voor elke wintersporter een geschikte leraar te vinden. En, ook handig, een groot aantal van hen spreekt nog Nederlands ook. Skilegende Hermann Maier is geboren en getogen tussen de skihellingen van Flachau en een van de skischolen draagt zijn naam. De kans is klein dat je na een week de bovenbenen van deze alpinekampioen hebt gekweekt. Maar misschien heb je wel voldoende geleerd om de naar hem vernoemde ‘Hermann Maier World Cup Run’ af te dalen. De vraag is alleen of je ’m in één streep afdaalt …

De echte 'Gemütlichkeit'

4) Gezellige hutten
Dat laatste heeft eigenlijk weinig te maken met de vraag of je wel fit genoeg bent om in één keer terug naar Flachau te skiën. Onderweg kom je namelijk grote verleidingen tegen in de vorm van gezellige berghutten. De lokroep van een warme chocolademelk in de ochtend of lekkere Kaiserschmarrn tijdens de lunch is voor veel wintersporters genoeg reden om even een rustmoment in te lassen. En geef ze eens ongelijk. Het is uiteindelijk vakantie en als je het goed uitkient, kun je van de top van de Griessenkareck tot het dorp bij meer dan tien hutten stoppen. De hutten variëren van modern tot authentiek Oostenrijks, en gezellig is het altijd.

5) Overdadige après-ski
Nieuwe liften, sneeuwzekerheid en een groot skigebied zijn zaken die de Nederlandse wintersporters belangrijk vinden. Maar geef ze ’s middags een goede hut om te après-skiën en al het andere lijkt te zijn vergeten. Dat is zeker het geval in de Hofstadl. Waar bij veel gelegenheden in Oostenrijk de lunch langzaam maar zeker overgaat in een eerste alcoholische versnapering, gaat het er in de Hofstadl wel anders aan toe. In de ‘après-skitempel’ luidt stipt om 16.00 uur de klok om aan te kondigen dat over vijf minuten het dak eraf gaat. De ‘Flachers’, zoals de inwoners van Flachau genoemd worden, houden zelf ook wel van gezelligheid en weten dit moeiteloos op hun gasten over te brengen. Het gevolg is dat het gegarandeerd losgaat tijdens de après-ski. Het feit dat de Hofstadl aan het begin van de avond transformeert tot restaurant, is voor velen de redding.

Goede sfeer bij de nachtslalom

6) Leuke events
Deze winter zijn er veel leuke events in Flachau. Zo is er op 9 januari 2018 de nachtslalom van de dames (een FIS wereldbekerwedstrijd). Hierbij draait het niet alleen om het skiën, maar er zijn ook gezellige feesten en de sfeer is fantastisch! Van 17 tot 21 maart 2018 vindt de spring Spring Battle plaats. Dit is een van de meest gezellige weken van het jaar, met DJ's en live bands in het toch al bruisende nachtleven van Flachau!

7) Uitstekende bereikbaarheid
Een van de grote voordelen van Flachau is de bereikbaarheid. Het Oostenrijkse dorp ligt op een steenworp afstand van de snelweg A10 op zo'n kilometer of zeventig van de Duitse grens. Dit is een van de weinige wintersportbestemmingen in de Alpen die je kunt bereiken zonder ook maar één meter echt door de bergen te hoeven rijden. Tel daar het grote skigebied, de veelheid aan skischolen, de gezellige hutten en levendige après-ski bij op en je begrijpt waarom veel Nederlanders ook dit jaar weer voor Flachau kiezen en hopen dat er niets veranderd is.