Anton.

December 2017

Malbun, vorstelijk op wintersport

Ingebed tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt het dwergstaatje Liechtenstein. Dit kleine Vorstendom meet nog geen 25 bij 12 kilometer en beschikt over precies één skigebied dat we meteen het predicaat klein maar fijn geven. 

Geheimtip
Het is wat wij noemen een geheimtip. Verstopt tussen de grote skilanden, of misschien wel verscholen, want de lokale bevolking van Liechtenstein houdt van de goed bewaard gebleven kleinschaligheid. Ze hoeft niet zo nodig in de spotlight, dat laat ze liever over aan haar grote buren. De liefhebber weet Liechtenstein heus wel te vinden en sinds kort behoren wij daar ook toe. Eerlijk is eerlijk, we hebben even getwijfeld of we deze parel wel prijs zouden geven. 

Uitgeroepen tot familiebestemming
Het sneeuwzekere wintersportgebied Malbun ligt in een zijdal van het Saminital op een hoogte van 1.600 tot 2.100 meter. Het is de huisberg van Liechtenstein en heeft een belangrijke regionale betekenis. Concurrentie binnen eigen landsgrenzen is er niet, want het is het enige skigebied in Liechtenstein. In de jaren zestig is door de bouw van een stoeltjeslift en een paar hotels het wintertoerisme begonnen. Daarvoor was het vooral een plek waar men in de zomer kwam voor de frisse berglucht. Een soort kuuroord. Vanaf toen ging het snel en werden er steeds meer liften en hotels ontwikkeld. Inmiddels ligt de focus steeds meer op kwaliteitsverbetering en het ontsluiten van nieuwe pistes. Het Zwitserse bureau van toerisme heeft Malbun beloond met de officiële erkenning van ‘Familiebestemming’. Zo staat alles in het teken van de kinderen met hun ouders en begeleiders. Het kinderpark Malbi-Park met allerlei handige hulpmiddelen en een lopende band midden in het skigebied is hier een mooi voorbeeld van. Spelenderwijs vermaken de kleintjes zich hier in de sneeuw en maken zo kennis met de skisport. 

Knus en sportief tegelijk
De 23 kilometer piste is verdeeld over twee kanten van het dal en wordt met drie snelle comfortabele liften ontsloten. De pistes variëren tussen blauw en rood en een paar stukjes zwart waar de lokale skiclub haar slalompaaltjes slaat. Het hoogste punt is de Sareis op 2.000 meter. Wanneer je hier lekker rondtoert, raak je elkaar niet kwijt. Het is overzichtelijk en knus en toch ook weer wijds. 

Aan de andere kant van het dal brengen twee stoeltjesliften je naar respectievelijk Hochegg op 1.884 en Täli op 1.871 meter. Vanaf Hochegg vertrekken twee zwarte pistes: de Rennpiste die zijn naam eer aandoet en de Hochegg-afdaling. Hier kun je het tempo goed opvoeren en worden je beenspieren even uitgedaagd. Het is hier waar ex-wedstrijdskiër Marco Büchel, in Malbun bekend als Büxi, het skiën heeft geleerd en telkens weer terugkomt om te trainen of om bij te tanken. Tina Weirather, dochter van olympisch kampioene Hanni Wenzel uit Liechtenstein streed de afgelopen jaren mee om de prijzen in het World Cup-circuit en draagt Malbun ook een warm hart toe. Zoek je een eenvoudige variant dan kies je voor de rode piste die je in verbinding brengt met heerlijke blauwe cruisers. Onderin het dal liggen nog twee kleine slepertjes om even te oefenen.

Onthaasten in een autoluw dorp
De meeste hotels liggen praktisch aan de piste. Dus je bent snel van je ontbijttafel op de ski’s. Er is voldoende keus van viersterren tot eenvoudige pensions. Je betaalt in Liechtenstein met Zwitserse franken en gezien de koers betekent dit geen goedkope vakantie, maar je krijgt er wel waar voor je geld. Wachttijden kennen ze hier niet, het aantal bedden is goed afgestemd op de liftcapaciteit en de verzorging in de servicegerichte hotels is fantastisch. Het dorp is overigens autoluw en dat maakt Malbun tot een oase van rust. Hier geen hectiek maar een gemoedelijke sfeer waar je heerlijk rondslentert na een dagje skiën.

Langlaufeldorado Steg
Op weg naar Malbun passeer je het langlaufgebied Steg-Valüna. Het gevarieerde landschap lijkt te zijn gemaakt voor de liefhebbers van deze intensieve wintersport. Met 15 kilometer loipe op een sneeuwzekere hoogte van 1.300 meter kun je heerlijk genieten. Je gaat over weides en door bossen, langs en over de beek Samina. Uiteraard is aan beide technieken gedacht en ligt er zowel een skating als klassiek parcours. In de avond wordt 3 kilometer verlicht. Direct bij de loipen is een gebouw om je om te kleden, parkeerplaats en bushalte met verbinding naar Vaduz en Malbun.