Anton.

December 2017

Solda en Trafoi am Ortler, Winter in Val Venosta

Gelegen in het Stelvio Nationaal Park, het grootste natuurpark van Italië rondom de 3.905 meter hoge Ortler, vinden we twee voor Nederland relatief onbekende skigebieden: Solda en Trafoi. Beide familiair, uitermate sneeuwzeker en bovendien geliefd bij freeriders en toerskiërs. 

Deze skigebieden liggen in Zuid-Tirol, net even over de Reschenpas. Dit betekent dus Italiaanse flair aan de zonnige kant van de Alpen met gegarandeerd goede espresso, fantastische en betaalbare pasta’s én een stuk minder druk tijdens het hoogseizoen dan de skigebieden ten noorden van de Reschenpas. 

Trafoi: de parel bij de Ortler
Kleine skidorpjes hebben charme en dat geldt zeker voor Trafoi. Halverwege de Stelviopas en precies daar waar de weg afgesloten wordt voor de winter, ligt half slapend het idyllische bergdorpje tegen de steile flanken aan. Met nauwelijks honderd vaste bewoners met recht een gehucht dat de oorspronkelijke sfeer uitstraalt van een echt bergdorpje. In de zomer biedt het toegang tot de talloze haarspeldbochten naar de top van de Stelvio (Stilfserjoch) op 2.757 meter. Een uitdaging voor fietsers, motorrijders en liefhebbers van bergpassen. Maar in de winter is het zomerskigebied boven op de pas onbereikbaar en is Trafoi het eindpunt. 

Twee stoeltjesliften tillen je omhoog tot boven de boomgrens en met 10 kilometer aan piste lijkt het niks. Maar wat is het er mooi! Het uitzicht, de variatie off-piste en de rust zijn kenmerkend. Italiaanse families die het kennen, komen er graag elk jaar terug om met hun kinderen ver weg van de massa op wintervakantie te gaan. En voor de lunch moet je de tijd nemen om van de heerlijke gerechten klaargemaakt met lokale producten uit het nationale park te genieten. De skischool van oud-wedstrijdskiër Gustav Thöni, winnaar van het zilver op de Winterspelen van 1972 en 1976, zorgt voor de juiste skitechniek. Je kan ook bij zijn familie verblijven in hotel Bella Vista. 

Sulden am Ortler
In Zuid-Tirol zeggen ze Sulden tegen het hoteldorpje op een sneeuwzekere hoogte van maar liefst 1.900 meter. Voor een skidorp aan de zuidkant van de Alpen ligt het dus best hoog. Op zich ook weer niet zo verwonderlijk, want de Italiaanse Alpen reiken hier tot de majestueuze top van de 3.905 meter hoge Ortler. En juist dit grote massief zorgt voor de extra lading sneeuw waar de freeriders Sulden (Solda) om weten te waarderen.

Vanuit Prada am Stilfserjoch onderaan de Reschenpas gaat het richting Trafoi, maar al snel geeft een zijdal toegang tot Sulden (Solda). De weg klimt eenvoudig naar het verrassend brede plateau waar de hotels en appartementen liggen met om je heen 14 toppen boven de 3.000 meter. Tussen de 1.900 en 3.250 meter heb je keus uit 44 kilometer piste verbonden met snelle comfortabele liften. Het kindertuintje en funpark ontbreken niet. Het skiseizoen begint hier meestal al in oktober en haalt eenvoudig Pasen of zelfs begin mei. 

Nog meer wintersport
Met zoveel hooggebergte in de directe omgeving zal het je niet verbazen dat dit een groot (ski)toergebied is. De Ortler Alpine School en de Alpine School ‘Feel the mountains’ staan voor je klaar om onder leiding van een ervaren berggids mooie tochten te maken van één of meerdere dagen. 

Voor de langlaufers ligt er rond Sulden (Solda) een loipe van 7 kilometer op hoogte en in Trafoi vind je ook mogelijkheden. Een aanrader daar is de loipe naar de pelgrimsplaats ‘drie heilige bronnen’ waar een Mariaverschijning zou hebben plaatsgevonden in het begin van de twintigste eeuw. Liever wandelend onderweg, al dan niet met sneeuwschoenen? Rond de Ortler liggen tal van panoramische routes met spectaculaire vergezichten.