Anton.

December 2017

Wat is een Schneeloch?

Wintersportweer uitgelegd

Sommige skigebieden krijgen meer sneeuw dan andere, dat is een feit. Veel toerismebureau's laten je graag geloven dat hun skigebied één van hen is. Gebieden die zichzelf ook wel typeren als "schneeloch", een populaire Duitse benaming voor een plaats waar vaak net wat meer sneeuw ligt. In veel gevallen is dat alleen niet zo. De hoeveelheid sneeuw hangt namelijk van allerlei factoren af waarvan we er een aantal uit de doeken zullen doen.

Waterscheidingen

De Alpenhoofdkam kennen we inmiddels. Die zorgt vaak voor grote weersverschillen tussen de noord- en zuidkant van de Alpen. De Alpenhoofdkam is tevens de waterscheiding tussen noord en zuid doordat de hoogste bergketen van de Alpen hier ligt. In dit plaatje zijn nog enkele andere waterscheidingen te zien die als gele stippellijnen zijn ingetekend.

We zien er drie:

Berner Oberland - Zentralschweiz (CH)
Arlberg - Engadin (O)
Grens Karinthië – Italië

Waterscheidingen zijn bergketens die als een barrière werken voor neerslag. Ze hebben het voordeel dat ze niet zo beschut liggen als de inneralpiene gebieden rond de alpenhoofdkam en daardoor meer sneeuw opvangen. Zit je rond een van deze stippellijnen dan kunnen de verschillen van dal tot dal groot uitpakken. Afhankelijk van de windrichting liggen hier ook de plekken waar sneeuwwolken langer blijven hangen en flink kunnen uitsneeuwen. Als je een schneeloch zoekt dan zijn dit plekken waar je ze vindt. Voorbeelden zijn het Zwitserse Andermatt en Lech en Nassfeld in Oostenrijk.

Meer sneeuw dan gemiddeld

Hier maar ook op andere plekken verspreid over de Alpen vind je gebieden waar meer sneeuw valt dan gemiddeld. Ook meer geïsoleerd liggende uitstekende bergmassieven zorgen voor meer sneeuw. De Mont Blanc, het Sella-massief en het Hochkönig- en Dachstein-massief zorgen ook voor een versterkt stuwingseffect. Voorbeelden van skiplaatsen die daarvan profiteren zijn Flaine (F), Braunwald (CH), Arabba (I) en Filzmoos (O).

Een uniek plaatje kreeg ik van de Oostenrijkse weerdienst, afkomstig uit 1940, toen onderzoek is gedaan naar de ligging van sneeuwrijke gebieden in Oostenrijk en Italië.

De dikke zwarte lijn verbindt gebieden waar een gemiddelde hoeveelheid sneeuw valt voor het oostelijk Alpengebied. In de donkere gebieden valt minder dan gemiddeld. In de lichte gebieden valt meer sneeuw dan gemiddeld waarbij elke dunne zwarte lijn overeenkomt met +50% verse sneeuw. In de Arlberg en in de omgeving van de Dachstein (Steiermark) valt dus meer dan 2,5 keer zoveel sneeuw als gemiddeld in het oostelijk Alpengebied.

Veel sneeuw voor "de Alpen" bestaat niet

Zo zie je dat een verwachting als "veel sneeuw voor de Alpen" eigenlijk niet bestaat. De verschillen zijn regionaal vaak erg groot en een dump in de Arlberg betekent vaak niet dat jouw skibestemming er ook als een sprookje bijligt. En dan laten we de sneeuwgrens (onder welke hoogte valt regen) nog even buiten beschouwing.