Anton.

November 2017

Witte cijfers: waarom is Tirol zo populair?

Nee, het is geen groot geheim. De Oostenrijkse deelstaat Tirol is veruit de populairste wintersportregio voor ons Nederlanders. Maar hoe komt dit zo? We lichten een tipje van de cijfersluier.

Bereikbaarheid
Hoewel het niet de grootste deelstaat van Oostenrijk is, is Tirol wel de nummer één regio van de vakantiesector. Goed voor ruim tachtig skigebieden waaronder vijf gletsjers. Dus voor elk wat wils. Van klassieke reuzen als Kitzbühel en Gerlos tot gemütliche geheimtips als Pillersee en Rangger Köpfl. Wat veel mensen echter niet weten is dat de deelstaat eigenlijk uit twee delen bestaat; Tirol en Oost-Tirol, dat er schuin rechts onderligt. Alhoewel geografisch gescheiden door de deelstaat Salzburg en het Italiaanse Zuid-Tirol vormt het toch een bestuurlijk geheel.

Qua aanrijden zit je hier gebakken. Geen gehannes met inferieure bergweggetjes maar gewoon kilometerslang 'Autobahngemak' tot vlak voor de deur. En het tiendaagse vignet is aanzienlijk goedkoper dan de talrijke péagestationnetjes (Frankrijk) of een jaarvignet (Zwitserland), dus tel uit je winst. Een alternatief is de internationale luchthaven van Innsbruck of natuurlijk het gebruik van het spoor met onder andere de beroemde skinachttreinen.

Investeringen
Een andere reden waarom Tirol zo geliefd is, komt door haar lange geschiedenis met de sport en de ontwikkeling ervan. De lokale bevolking steekt hun verwantschap niet onder stoelen of banken. Skiën vormt een wezenlijk onderdeel van hun dagelijkse leven en die passie is duidelijk voelbaar bij het bezoekende wintersportpubliek. Zo vond in Kitzbühel de eerste Oostenrijkse skirun plaats toen skipionier Franz Reisch er in 1893 vanaf de Kitzbüheler Horn afdaalde. Vervolgens stond Sankt Anton am Arlberg aan de wieg van het moderne skiën want in 1903 werd er de eerste skischool ter wereld geopend. Vanaf 1907 werkte hier de beroemde skileraar Johann 'Hannes' Schneider die later met een eigen skischool de befaamde Arlbergtechniek zou lanceren. Dit maakte het skiën makkelijker en dus toegankelijker waardoor het een recreatieve sport werd. 

Met de komst van de stoeltjeslift, een uitvinding uit de Eerste Wereldoorlog, kwam ook het massatoerisme op gang. Tirol zag het belang van goede transportmogelijkheden al vrij vroeg in en investeerde royaal in liftinstallaties. Dat doet het tot op de dag van vandaag. Zo werd er afgelopen winter door de lokale liftmaatschappijen rond de 335 miljoen euro uitgegeven, wat twintig procent meer is dan het jaar ervoor. Hiervan ging 137,9 miljoen naar de liftinstallaties zelf om veiligheid en comfort te garanderen, 61,6 miljoen naar besneeuwingsinstallaties zoals sneeuwkannonen en -lanzen. En 135,3 miljoen werd besteed aan zaken als pistes, parkeerplekken en pistevoertuigen.

Attracties
De laatste decennia kwamen er tal van state-of-the-art installaties en gebouwen bij. Slim, want nieuwe 'attracties' houden het publiek nieuwsgierig, denk aan de Efteling. Zo brengt de nieuwe Pardatschgratbahn in Ischgl je rechtstreeks naar het bergstation op de Pardatschgrat. Met de overbrugging van 1.251 hoogtemeters, zet de lift tevens een wereldrecord op haar naam. Geen enkele 3-kabelgondel ter wereld overbrugt een dergelijk hoogteverschil. Maar ook op accommodatiegebied kent het toppers. Zoals het Gradonna****s Mountain Resort dat in het imposante berglandschap van Osttirol ligt en op en top architectuur ademt. Of wat dacht je van het MOHR Life Resort aan de voet van de Zugspitze met z'n 2.500 m2 grote wellness- en schoonheidsgedeelte? Het merendeel van ons Nederlanders kiest echter voor een appartement of huisje tijdens de vakantie. Tirol springt hier handig op in met het almhuttendorpconcept; kleine clusters van gemütliche berghutjes in traditioneel, landelijke stijl met alles erop en eraan. Het meest recente dorp vind je in het Pitztal.

Al deze investeringen blijken geen weggegooid geld want het brengt 631 miljoen euro in het laatje, iets meer dan vijftig procent van het landelijke totaal. Het wintertoerisme levert de deelstaat tevens een flinke werkverschaffing op. Zo zijn er in het hoogseizoen zo'n 8.600 mensen in de weer om het toegestroomde wintersportpubliek een droomvakantie te laten beleven. Er moeten ook flink wat apfelstrudels van vanillesaus worden voorzien aangezien Tirol gedurende de winter zo'n 27 miljoen overnachtingen verwerkt. Hierin heeft Nederland een aandeel van 12,5 procent.

Familievriendelijk
Wat Tirol misschien wel het meest aantrekkelijk maakt, is het feit dat gedurende het hoogseizoen een vloot aan Nederlandstalige leraren aanwezig is om de beginselen van het skiën en snowboarden bij te brengen. Kind blij, ouders blij; Tirol snapt het maar al te goed. Daarom zijn ze dit seizoen tevens begonnen met het nieuwe "Spielplatz Schnee" programma dat kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar spelenderwijs met wintersporten laat kennismaken. Maar liefst negentien skischolen in negen Tiroolse skiregio's werken hier aan mee. Neem bijvoorbeeld Skischule Nauders in Skiparadies Nauders am Reschenpass. In dit skigebied in het Tiroler Oberland biedt men middels het mythische figuur Nauderix een vijfdaags lesprogramma aan vol beleving en avontuur. Zo worden er onder begeleiding van de mascotte naast het skiën ook schatten gezocht, geschaatst, getubed en gedanst. Een ander goed voorbeeld is Kinderzauber am Wilden Kaiser in het onder Nederlanders populaire SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. In hun driedaagse lesprogramma staat de toverwereld vol draken en heksen centraal. De skischolen van Scheffau en Söll bieden hun eigen variant op dit thema (»familie.visittirol.nl).

Een simpel rekensommetje van al deze voordelen laat zien dat je geen Anton hoeft te heten om toch Tirol te bezoeken.