Anton.

Oktober 2017

Nieuwe liften in Oostenrijk dit seizoen

Net zoals elk jaar zijn de skigebieden in de Alpen de afgelopen zomer weer volop bezig geweest met het vernieuwen van hun infrastructuur om het elk jaar weer beter en moderner te maken voor wintersporters. Dit jaar is er ook in Oostenrijk weer veel vernieuwd en vervangen. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Tweede fase project Ifen (Kleinwalsertal) aangebroken
Nadat vorig jaar in het Kleinwalsertal de 6-persoons stoeltjeslift Olympiabahn is gebouwd, is men deze zomer gestart met het realiseren van de tweede fase van het vernieuwingsproject van de Ifen. De 2-persoons stoeltjesliften Ifen en Hahnenköpfle worden vervangen door een 10-persoons gondel (Ifen I en Ifen II). De stoeltjesliften waren hard aan vervanging toe en hadden vaak te kampen met lange wachtrijen in het hoogseizoen die soms opliepen tot drie kwartier. Ook moest je vroeger bij het middelstation verplicht overstappen omdat het twee aparte liften waren. Met de komst van de nieuwe gondel kun je in het middelstation gewoon blijven zitten. De eerste sectie krijgt een capaciteit van 2000 personen per uur, de tweede sectie maar liefst 3600 personen per uur. Tegelijkertijd wordt het restaurant in het bergstation van de nieuwe Ifen II gondel compleet vernieuwd en uitgebouwd tot een capaciteit van 550 zitplaatsen. In totaal bedragen de kosten maar liefst 40 miljoen euro.

Het nieuwebergstation van de Ifen, Kleinwalsertal

Gondel verplaatst van Pettneu naar Warth
Al meer dan 20 jaar waren er plannen voor een nieuwe Dorfbahn in Warth, die een directe verbinding vanuit de dorpskern van Warth naar het skigebied moet bieden. Door aankoop van de gondel uit het failliete skigebied van Pettneu am Arlberg hoeven wintersporters vanaf komend seizoen niet meer met de auto of de bus naar de Steffisalp-Express te rijden, maar is het skigebied direct vanuit het centrum van Warth te bereiken.

De voormalige Lavenarbahn uit Pettneu am Arlberg is slechts 440 meter lang en is net tien jaar oud, waardoor de gondel nog in een goede staat verkeert om hergebruikt te worden. Een bijkomend voordeel is dat Warth de lift voor een ‘koopje’ kon overnemen van Pettneu, voor ongeveer 3,5 miljoen euro.

Kitzbühel vervangt Jufenlift
Om een snelle tweede verbinding naar de Steinbergkogel in Kitzbühel te maken, is de oude 3-persoons stoeltjeslift Jufen vervangen door een moderne 8-persoons stoeltjeslift van de Italiaanse liftfabrikant Leitner. Aanvankelijk was het plan om dit jaar de oude Fleckalmbahn in Kirchberg te vervangen, maar dit project ligt momenteel stil vanwege onderhandelingsproblemen met grondbezitters.

Zowel het dal- als het bergstation worden iets meer in de westelijke richting geplaatst voor een optimale ligging en verbinding met andere pistes. Om de nieuwe capaciteit ook op de pistes te kunnen verwerken, wordt de Jufensteilhang aangepast zodat beginners daar ook gemakkelijker naar beneden kunnen. Naast de geplande vervanging van de Fleckalmbahn staan er voor de komende jaren nog heel wat andere vernieuwingen op de planning voor Kitzbühel. De vervanging van de Gauxjoch sleeplift, de Trattenbach stoeltjeslift, en het moderniseren van het gehele Kitzbüheler Horn deelskigebied zijn in voorbereiding.

Gondel vanuit het dorp Finkenberg vervangen
Naast de Spieljochbahn in Fügen is in het Zillertal nog een gondel vanuit het dal vernieuwd. In Finkenberg, Zillertal 3000 is de oude 4-persoons gondel vanuit het dorp deze zomer vervangen door een moderne 10-persoons gondel. De nieuwe lift legt 900 hoogtemeters af binnen zeven minuten en kan met de nieuwe capaciteit van 2400 personen per uur het dubbele aantal wintersporters verwerken van zijn voorganger. Elke cabine beschikt over stoelverwarming en gratis WiFi. Het oude dalstation in Finkenberg wordt helemaal afgebroken en opnieuw opgebouwd. De parkeergarage blijft daarentegen wel gewoon staan. De gondel zal precies voor de start van het nieuwe winterseizoen op 2 december klaar zijn.

Vernieuwing Palinkopfbahn in Ischgl
Ook in Ischgl heeft men deze zomer niet stilgezeten. Nadat vorige zomer de Flimjochbahn is vervangen is het ditmaal de beurt aan de 4-persoons stoeltjeslift Palinkopf. Na 21 jaar operationeel te zijn geweest, is de lift afgelopen voorjaar afgebroken en in een Fins skigebied weer op wordt gebouwd. Zijn vervanger is de gloednieuwe 6-persoons stoeltjeslift Palinkopf. De nieuwe lift van Doppelmayr met D-Line technologie is compleet uitgerust met kap en stoelverwarming en heeft een nieuwe capaciteit van 2800 personen per uur. De nieuwe lift is inmiddels al de vierde generatie van de Palinkopfbahn. Voor de komst van de oude 4-persoons stoeltjeslift in 1996 hebben er nog een 2-persoons stoeltjeslift en een sleeplift gestaan.

Nieuwe 10-persoons gondel voor Wildkogel Arena
Er werd al langer over uitbreiding van het Wildkogel Arena skigebied gesproken, maar pas half juli werd definitief dat men al deze zomer met de bouw kon beginnen. De Bergbahnen Wildkogel investeren 13 miljoen euro in een gloednieuwe 10-persoons gondel, die volgens de eigenaren van het skigebied nieuwe kansen biedt voor freeriders en de Pfeifferköpfl stoeltjeslift flink zal ontlasten. Het bergstation van de nieuwe gondel "Ganzeralpe" ligt boven op de Pfeifferköpfl, ongeveer 60 meter ten westen van de Pfeifferköpfl stoeltjeslift. Voor de bouw van de lift zijn meerdere lokale bedrijven gevraagd, zodat de hele regio kan meeprofiteren van de investering. 

Met een hoogteverschil van 403 meter en een lengte van ruim 1,5 kilometer kan de gondel 2870 personen per uur naar boven transporteren. Door de komst van de nieuwe lift is er 2,5 kilometer nieuwe piste aangelegd en beschikt het gebied nu in totaal over 64 kilometer aan pistes.

Nieuwe Seekarspitzbahn voor Obertauern
In Obertauern is er hard gewerkt aan de vernieuwing van de 4-persoons stoeltjeslift Seekarspitzbahn uit 1991. De lift maakt deel uit van de groene Tauernrunde en heeft daarom in de drukke periodes wat langere wachttijden. Om deze wachttijden te verminderen is er nu een 8-persoons stoeltjeslift met een verhoogde capaciteit gebouwd. De nieuwe lift is volledig uitgerust met kap en stoelverwarming. Afgelopen zomer zijn de pistes bij de Seekarspitzbahn ook gemodelleerd om ze geschikt te maken voor een verhoogde capaciteit. De oude Seekarspitz stoeltjeslift wordt in zijn geheel weer opgebouwd in een skigebied in Tsjechië.

Dalstation Seekarspitzbahn in aanbouw

Andere nieuwe liften:
Fügen - Spieljoch: 10-persoons gondel Spieljochbahn
Patscherkofel - Innsbruck Igls: 10-persoons gondel Patscherkofelbahn
Schmitten - Zell am See Schüttdorf: 10-persoons gondel AreitXpress
Sankt Johann in Tirol: 10-persoons gondel Eichenhofbahn en 6-persoons stoeltjeslift Eichenhof
Hochficht (Böhmerwald): 10-persoons gondel Reischlbergbahn
Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau: 8-persoons gondel Schatzbergbahn
Bergeralm: Combibaan (8-persoons cabines en 6-persoons stoeltjes) Hoher Turm
Kleinarl: 6-persoons stoeltjeslift Lumberjack Shuttle
Schlick 2000 Fulpmes: 4-persoons stoeltjeslift Kreuzjoch
Serfaus: Vernieuwing Dorfbahn (treintje) onder het dorp