Anton.

Januari 2012

Skiroutes in Oostenrijk

Het lijkt allemaal zwart-wit, er zijn pistes en off-piste. Alles op de piste is beveiligd en alles naast de piste is ‘op eigen risico’. Hier tussenin bestaat echter ook de skiroute. Er is veel onduidelijkheid over wat een skiroute precies is. Een uitleg is op zijn plek. Elk land hanteert andere namen en ideeën over skiroutes, ik heb het hier over de Oostenrijkse skiroutes.

Wat is een skiroute?
Wie op internet het woord skiroute opzoekt komt snel op pagina’s over tochten zoals bijvoorbeeld de Sella Ronde. Een tocht door een skigebied. Dit zijn echter geen skiroutes. Een skiroute is namelijk een gemarkeerde afdaling die niet geprepareerd wordt. De markeringen van een skiroute worden in één lijn geplaatst en niet aan beide zijdes zoals een gewone skipiste. De markeringen staan bij de skiroute.

Gevaren
Buiten de directe lijn van deze borden zijn alle alpiene gevaren aanwezig. Zo wordt er in skiroutes niet gewaarschuwd voor ijs of rotsen en de kans op lawines is ook zeker aanwezig rondom de skiroute. Deze afdalingen worden ook niet standaard gecontroleerd aan het eind van een skidag. Ga daarom dus nooit alleen een skiroute af.

Normaal of extreem
In Oostenrijk wordt er bij skiroutes verschil gemaakt tussen ‘normaal’ en ‘extreem’. Dit heeft meestal te maken met het eventuele valgevaar. Skiroutes met gevaarlijke rotsbanden en diepe afgronden zijn ‘extreem’. Een ernstige val is makkelijk mogelijk in dit terrein.

Buckels
​Omdat skiroutes zelden worden geprepareerd en deze lijnen natuurlijk snel geskied worden na een verse dump, ontstaan er snel buckels. Je hebt vaak maar een ochtendje om poeder te scoren op deze hellingen, hierna zijn het buckels. Deze zijn natuurlijk weer een uitdaging op zich. Genieten voor de één, een hel voor de ander. Veel skischolen bieden ‘buckelcursussen’ aan, ik kan deze aan iedereen aanraden.

Rood!
​Op pistekaartjes staan skiroutes vaak met rood aangegeven, dit zorgt helaas voor verwarring. Het is moeilijk om skiroutes precies in te schalen, maar ze zijn vaak vele malen pittiger dan zwarte pistes. Dit komt vanwege de veranderende sneeuw, de kans op stenen en het gevaar van een ernstige val. Onderschat skiroutes dus niet.

Voorzichtig
​Omdat skiroutes nooit een fysieke scheiding hebben met het off-piste terrein, dien je extra voorzichtig te zijn. Er zit geen netje tussen de skiroute en een val van 50 meter diep. Van een skiroute afschieten kan levensgevaarlijk zijn. Als je graag op avontuur gaat rondom de skiroutes dan dien je zeker altijd een lawinepieps, schep en sonde bij je te hebben en kennis van zaken met betrekking tot het offpiste terrein is belangrijk. Een helm is altijd verstandig tijdens de wintersport, maar op skiroutes zo mogelijk nog meer.