Anton.

Oktober 2017

Bescherm jezelf tegen de zon

Een lichte huid, zeer blond, woonachtig in de bergen en veel buiten. Ik ben misschien wel teveel buiten. Natuurlijk doe ik mijn best om genoeg zonnebrand te smeren maar je weet hoe dat gaat, toch? Een jaar geleden kreeg ik een keiharde reminder hoe gevaarlijk de zon kan zijn. Een moedervlek ging raar doen. Ik ging langs bij de dokter, deze was er niet gerust op. Foto's werden doorgestuurd naar de dermatoloog. Als het ernstig was zou deze mij bellen. Ik was nog niet thuis of mijn telefoon rinkelde al.

Huidkanker
De dermatoloog wilde dat ik zo snel mogelijk langs zou komen. Liever gisteren dan vandaag. De moedervlek die van kleur en maat was verandert en ook nog eens uit zichzelf was gaan bloeden was in haar ogen geen goed nieuws. Het bleek het beginstadium van huidkanker. De moedervlek werd meteen weggesneden en er werd onderzoek gedaan of het al was uitgezaaid. Dat was gelukkig niet het geval. Maar ik was flink geschrokken. Een aantal vervolgonderzoeken verder is alles gelukkig helemaal goed maar ik kan je vertellen dat ik mijzelf nu (nog) veel beter tegen de zon bescherm.

Ik ben niet de enige
Dit is een best heftig verhaal. Ik heb ook getwijfeld of ik dit wel op deze manier wereldkundig wilde maken maar ik besloot dit te doen om andere wintersporters te waarschuwen voor het gevaar van de zon. Zeker wintersporters uit de Lage Landen. Want zoals mijn dermatologe zegt: "Jullie blanke huid is niet gemaakt voor de sterke zon in de Alpen. Het is al helemaal niets dat jullie zo vaak zo hoog in de bergen zijn met de sterke straling". Buitenlander of niet, ik ben niet de enige. Ik ken dit verhaal van skileraren, berggidsen en werknemers van skigebieden. 

10% werknemers skigebieden met tekenen van huidkanker
Dermatologen hebben de afgelopen vijf jaar de Amerikaanse skigebieden van Deer Valley en Snowbird bezocht en daar werknemers gescreend op huidkanker. Bij de 294 deelnemers aan de test werden er 38 keer (tekenen van) huidkanker geconstateerd. Meer dan 10%, een ongekend hoog percentage. Zon en in het bijzonder de combinatie van zon en sneeuw is erg gevaarlijk voor onze huid. Dit geldt ook als je alleen op vakantie bent in de Alpen. Omdat de atmosfeer dunner is laat deze meer straling door en daarnaast weerkaatst de sneeuw 90% van het UV-licht. Kortom de UV-straling is vele malen hoger dan in Nederland en België. Trouwens, ook als het bewolkt of mistig is, is de UV-straling nog groot. Verkijk je daar niet op.

Waarschuwing KWF
Het Nederlandse KWF Kankerbestrijding waarschuwt met klare taal over de risico's van de UV-piekbelasting tijdens de wintersport. Op hun website valt te lezen: "Op de piste wordt de ongewende huid blootgesteld aan een hoge dosis UV-straling. Dit zorgt voor een grote kans op verbranding en daarmee een vergroot risico op huidkanker. Door de kou merken mensen vaak te laat dat de huid verbrandt en smeren zich daarom minder snel in. Uit recent onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding (oktober 2015) blijkt dat 68% van de ouders zich altijd insmeert, terwijl 41% van de jongeren aangeeft dit zelden of nooit te doen tijdens wintersport."

Ga naar de dokter
Zelf heb ik nu regelmatig een herhalingsafspraak bij de dermatoloog. Ik ben blij dat ik meteen, bij het veranderen van kleur van die moedervlek naar de dokter ben gegaan. Volgens mijn huidarts had de uitkomst wel eens heel anders kunnen zijn als ik later was gegaan, zelfs enkele weken al. Mocht je dus veranderende of verkleurende vlekjes, moedervlekken of andere rare plekjes op je huid hebben twijfel niet om langs een arts te gaan. Maar veel beter is om de kans op huidkanker zo klein mogelijk te houden. Het is van belang jezelf te beschermen.

Bescherm jezelf
Wees niet bang dat je met zonnebrand niet bruin wordt. Bruin worden en verbranden is sowieso iets anders. Zorg er gewoon voor dat je niet verbrand. Dit is in de winter nog lastiger dan in de zomer, want je voelt het verbranden pas laat omdat het relatief koud is. Let helemaal op bij kinderen.

Tips om jezelf tegen de zon te beschermen:

Draag beschermende kleding;

Draag hoofdbedekking. Natuurlijk het liefst een helm op de pistes. Maar bedek je hoofd ook op het terras. Denk aan een hoed, pet of muts;

Draag een goede zonnebril / skibril;

Smeer jezelf in met een hoge factor zonnebrand (minimaal 30, persoonlijk gebruik ik 50+) en herhaal dat meerdere keren per dag. Smeer jezelf een half uur voordat je de pistes opgaat in. Herhaal het insmeren elke 2 uur;

Gebruik een vette zonnebrandcrème en geen crème op waterbasis. Deze laatste kan bevriezen. Ook zorgt een vette crème ervoor dat de huid niet uitdroogt wat in de koude, droge berglucht snel kan gebeuren;

Gebruik lippencrème met hoge beschermingsfactor;

Blijf, als dat niet nodig is, weg uit de volle zon.