Anton.

Oktober 2017

Groenland, het grootste eiland op aarde en ‘nog steeds’ voor 80% bedekt met ijs. Alleen aan de kust zijn er kleine nederzettingen met voornamelijk 'inuits' die nog een traditioneel leven leiden van jacht en visserij. Aan de zuidoostkust heb je een handvol dorpjes welke in de zomerperiode per boot te bereiken zijn en de rest van het jaar via de internationale luchthaven Kulusuk. Stel je daar niet te veel van voor want de piloot navigeert uitsluitend op zicht! Er is slechts één korte strip van gravel waar piepkleine passagiersvliegtuigen op kunnen vliegen.  

Iets verderop, zo'n 3 uur varen door het fjord, ligt de nederzetting Kuummiut met nog geen 300 zielen die zich met trots Eskimo’s noemen. Deze baai wordt al eeuwen door de Eskimo’s bewoond. Dat het pas aan het begin van de vorige eeuw door de Denen werd ontdekt komt door het storis (zee-ijs) dat een groot deel van het jaar de baai afsluit van de Arctische zee.

De Noordsche Compagnie heeft er een eigen 6-persoons hut en vanuit daar worden door de kompanen van de stichting tochten georganiseerd. Zowel in de zomer als je er schitterende kayaktochten kunt maken tussen de robben, orka’s, walvissen en narwals, als aan het einde van de winter is het een paradijs voor de toerskier. Je skiet tussen de markante granietpieken en door het sterk vergletsjerde landschap. Elke top biedt een uniek en overweldigend uitzicht over de fjorden en de dichtgevroren zee. Naast de Noordsche Compagnie is er Arcticycle.org. Dit zijn twee Nederlandse initiatieven om de mensen daar te helpen en heel voorzichtig aan nieuwsgierige mensen het mooie landschap te laten zien.

Wil je de Groenlandse Oostkust ook gaan verkennen? PowderGuides organiseert vanuit Kuummiut een toerski-expeditie voor doorgewinterde avonturiers. En als je met deze reis meegaat wordt je automatisch een kompaan van de Northern Compagny.