Anton.

Januari 2012

Hoogseizoen versus laagseizoen

Het wintersportseizoen is iets bijzonders. Officieel duurt het seizoen van eind november tot half april, soms iets langer en soms iets korter. Maar de locals in skigebieden hebben het vaak over zes weken seizoen, namelijk vier weken in ‘februari’, de krokusvakantie, en twee weken in december tijdens de kerstvakantie. Sommige skigebieden hebben het dan nog over Pasen, maar dan denken nog maar weinig wintersporters aan sneeuw of skiën. Deze zes weken zijn ‘het seizoen’, dit zijn de weken waar skigebieden vol zitten en waar het geld verdient wordt. Vrije dagen van seizoenarbeiders worden ingetrokken en alle zeilen worden bijgezet om er te zijn voor de toeristen. In januari ben je zelfs in grote gebieden helemaal alleen, maar in de krokusvakantie is het vaak (lang) wachten bij elke lift. Het verschil tussen seizoen en laagseizoen is enorm.

Vullen
Skigebieden proberen natuurlijk alles zoveel mogelijk te vullen, zo worden er in de minder drukke maanden vaak goedkope (bus)reizen aangeboden. Ook doen gebieden er op allerlei wijze wat aan om de weekenden op te vullen met speciale weekendprijzen. Dit neemt niet weg dat de skigebieden gewoon nog heel erg rustig zijn buiten de vakanties. Het is de tijd dat de locals skiën, het gemiddelde ski- en boardniveau ligt in de laagseizoen weken dan vaak ook erg hoog. Ook worden off-piste hellingen soms in het laagseizoen sneller gespoord dan in het seizoen, want veel kenners hebben ‘vrij’ en hebben zin om te skiën of boarden. Veel van deze locals zie je in de drukke weken helemaal niet in het skigebied. Logisch want als je gewend bent om niet te wachten, heb je weinig zin om lang in de rij te staan.

Rustig
​Wie dus van rust houdt, doet er goed aan om in januari of maart op wintersport te gaan. In deze periode heb je de pistes bijna voor jezelf en hoef je geen rekening te houden met lange wachtrijen. Natuurlijk zijn er ook vaak minder activiteiten ’s avonds en zal de après-ski minder bruisend zijn. Sportieve wintersporters en rustzoekers kunnen hun hart ophalen in deze rustige weken.

Buiten het seizoen: heerlijk rustig

Onmogelijk anders
​Maar voor veel wintersporters is het vanwege allerlei verplichtingen onmogelijk om buiten de drukste periodes op de pistes te staan. Het is deze periode vaak een uitdaging om zo min mogelijk wachttijden te hebben en zo veel mogelijk skiën. Hoe ontkom je aan de vakantiedrukte?

Onbekend maakt onbemind?
Kleine onbekende gebieden lijken een oplossing. De zogenaamde one-lift-wonders, kleine gebiedjes, zijn vaak uitgestorven buiten de vakantie weken. Dus deze stations lijken de plek om de rust op te zoeken, ook in de vakanties. Helaas blijkt het tegenovergestelde. Deze gebiedjes zijn vaak niet toereikend voor de vakantiedrukte, zelfs als deze drukte relatief gering is. Een half uur wachten voor een oude tweepersoons stoeltjeslift is best mogelijk in dit soort kleine gebiedjes, waar je in januari letterlijk de enige bent. Dus dit is niet altijd een oplossing. Alleen rust voor wie buiten de vakanties wintersport, maar te druk tijdens de vakanties. Het voordeel in deze gebiedjes is wel dat de pistes vaak rustig blijven omdat de liften niet altijd heel snel zijn. Je wacht dus lang op de lift, maar op de pistes kun je lekker skiën.

Ook de grote gebieden te druk
Er zijn genoeg grote gebieden die ook problemen hebben in de vakantie periodes. Het schoolvoorbeeld vind ik Les Grands Montets in Chamonix. Ondanks de grootte, bekendheid en de dure skipas van dit gebied is een uur (soms zelfs twee a drie) wachten in de rij voordat je in lift stapt geen uitzondering. Dit soort grote en beroemde gebieden lijken niet geschikt om de vakantie drukte aan te kunnen.

Geen oplossingen?
Zijn er geen oplossingen? De twee genoemde voorbeelden geven namelijk geen oplossing voor de drukte. Er is geen wondermiddel, maar je kunt er wel zoveel mogelijk aan doen om rustig door de vakantie periodes te komen. Ten eerste is de drukte van een skigebied af te lezen aan de hoeveelheid toeristenbedden in verhouding tot de liften en pistes. Zo komt bijvoorbeeld Serre Chevalier bijna twee keer beter uit de bus dan Les Deux Alpes. Ook is het goed bestuderen van een pistekaart een goed idee, vervelende knooppunten (een ‘verplichte lift’ e.d.) zijn vaak makkelijk te zien. Als er slechts één lift is vanuit een kritiek punt dan kun je erop rekenen dat het daar te druk zal zijn.

Als het toch moet Als je in een drukke periode in een skigebied zit, dan zijn er nog verschillende dingen te doen om de drukte te ontlopen. De beste manier is om tegen de klok inskiën, wat ik hier mee bedoel is dat je met de standaard dagindeling breekt. Vertrek net iets vroeger dan de rest, eet vroeger of juist later en ski of board wanneer iedereen aan de lunch zit. Vaak zijn gebieden het drukst rond tien uur, pauzeer dan, en ski rond het middaguur wanneer de rijen in de restaurants staan.