Anton.

Oktober 2017

Waarom Nederlanders gemaakt zijn voor Frankrijk maar naar Oostenrijk gaan

We zijn allemaal gek op wintersport. Waar onze voorkeuren liggen is echter een andere vraag. We kennen natuurlijk genoeg stereotypen over Nederlanders op vakantie, maar kloppen die? Gaan we het liefst naar Hollandse 'enclaves' en houden we graag de hand op de knip? Wij onderzochten wie de 'typisch Nederlandse wintersporter' is.

Data verzamelen
Voor de antwoorden zijn we simpelweg data gaan verzamelen. Niet à la Google door surfgedrag te volgen maar door gewoon te beginnen bij het CBS. Ons Centraal Bureau voor de Statistiek heeft volgens de eigen website als taak "het publiceren van betrouwbare en samenhangende statistische informatie, die inspeelt op de behoefte van de samenleving". Onze behoefte was om de Nederlandse wintersporter in kaart te brengen, en inderdaad, het CBS heeft hier gegevens over. Ze lopen door de dataverwerking ietsje achter op de actualiteit (2015) maar het levert interessante weetjes op.

Daarnaast hebben we een enquête gehouden onder onze eigen bezoekers waarvan we de uitkomsten hebben gebruikt voor onze nieuwe website vorig jaar. Die groep is natuurlijk iets minder representatief voor 'Nederland' en er zitten een aantal Vlaamse lezers bij, maar de ondervraagde groep is met 1500 personen behoorlijk groot. Bovendien is het een gemêleerd gezelschap. 42% van de ondervraagden skiet meestal met de familie en een evengrote groep met vrienden. Ook qua leeftijd was de groep gelijkmatig verdeeld. De resultaten sluiten dan ook aardig aan op de CBS-gegevens waaruit een aantal opvallende zaken uit naar voren komen.

Oostenrijk veruit het populairst
Verreweg de meeste Nederlanders gaan naar Oostenrijk. Volgens het CBS wordt maar liefst 53% van alle (lange) wintersportvakanties in Oostenrijk gevierd. Onder een lange wintersportvakantie wordt verstaan:

Een vakantie met ten minste vier opeenvolgende overnachtingen in de winterperiode (oktober t/m april) met als doel één of meer wintersportactiviteiten zoals, skiën, snowboarden, langlaufen, wandelen of schaatsen te beoefenen.

Op de tweede plek komt - niet verrassend - Frankrijk, maar opvallend is het marktaandeel van slechts 18%. Duitsland en Zwitserland zitten allebei op 10%, Italië heeft 7%. Oostenrijk is dus veruit marktleider en ook het populairst. Van onze lezers geeft maar liefst 63% aan Oostenrijk als favoriet wintersportland te hebben. Goedscorend argument: gezelligheid!

Top 5 van skigebieden
Vervolgens hebben we onderzocht welke skigebieden nu echt het meest populair zijn. We vroegen de 1500 mensen naar hun favoriete skigebied. Hier komt de top 5. Ze lijken op land gefilterd maar dat zijn ze niet:

Redenen
Oostenrijkse gebieden zijn dus het populairst. Waarom dat zo is blijkt als we analyseren welke criteria voor onze lezers het belangrijkste zijn bij de keuze van een skigebied. Deze drie werden het vaakst genoemd:

Op basis van de eerste twee criteria scoort Frankrijk natuurlijk het beste. Frankrijk heeft nog altijd de grootste skigebieden die bovendien meestal hoger en sneeuwzekerder liggen dan in Oostenrijk. Toch kiezen we massaal voor Oostenrijk, hoe kan dat?

In de afgelopen twintig jaar is sneeuwzekerheid - of beter gezegd skizekerheid - tot in de laagste skigebieden 'opgelost' met sneeuwkanonnen. Het nadeel van de lagergelegen Oostenrijkse bestemmingen is daarmee deels weggenomen.

Wat betreft het tweede punt "grootte" geeft 78% van de ondervraagden aan minstens 100 kilometer aan piste te willen. Vroeger voldeden vooral Franse gebieden aan die eis maar intussen zijn veel gebieden met elkaar verbonden. Vooral Oostenrijk heeft een belangrijke inhaalslag gemaakt met op dit moment 21 skigebieden met meer dan 100 pistekilometers, vaak voorzien van de modernste liften.
Daarnaast heb je natuurlijk de onovertroffen après-ski en gezelligheid van Oostenrijkse bestemmingen. Heel vreemd is deze top 5 dus niet.

Hoeveel geld hebben we voor wintersport over?
In de inleiding noemde ik het kostenaspect. Ons onderzoek laat zien dat we inderdaad behoorlijk prijsbewust op wintersport gaan, maar dat er in de prijs van de skipas nog 'ruimte' zit. 

Gemiddeld zijn we bereid om maximaal 263 euro aan een 6-daagse skipas uit te geven. Daarmee kom je nog een heel eind in de Alpen. Veertig tot vijftig skigebieden, merendeels in Zwitserland, zouden afvallen omdat ze te duur zijn. Tegelijkertijd vindt een derde van de wintersporters een skipas van méér dan 270 euro nog acceptabel. 6% geeft zelfs aan helemaal geen maximumprijs te hanteren mits het skigebied het waard is (in onderstaand spreidingsdiagram hebben we deze groep op 500 euro gezet).

Onze vakantie boeken we in bijna de helft van de gevallen in een appartement of vakantiehuisje tegenover 32% in een hotel. Dat we iets vaker voor de goedkopere optie kiezen geldt zeker voor het vervoer. Voor een gezin of groep is de auto nog altijd de goedkoopste manier van reizen. Volgens het CBS gaan we maar liefst in 82% van de gevallen met de auto, op grote afstand gevolgd door de bus (9%) en het vliegtuig (5%). 

Ook bij het materiaal en het eten op de piste worden kosten belangrijk gevonden. Meer dan 80% van de ondervraagden geeft aan eigen ski's of snowboards mee te nemen op vakantie in plaats van te huren. Verder hebben we gevraagd wat een schnitzel met patat/frites aan de piste maximaal mag kosten. Gemiddeld zijn we bereid daar 14 euro aan uit te geven. Voor de helft van de ondervraagden mag deze maaltijd zelfs niet meer kosten dan 13 euro.

Skiën vs. snowboarden
We bereiken altijd een gevoelig moment als we skiërs naast snowboarders zetten. Deze groepen delen een gezamenlijke passie maar op en buiten de piste worden nog weleens verhitte discussies gevoerd. De statistieken van het CBS zijn echter duidelijk: bij 77% van de Nederlandse vakanties is skiën de belangrijkste activiteit. Bij slechts 11% draait het om snowboarden dat daarmee ongeveer net zo populair is als..... wandelen. Opvallend!

Ergernissen
We zouden natuurlijk geen Nederlanders zijn als we ons ook niet zouden ergeren. Ergernis nummer 1 onder onze lezers zijn skiërs of boarders die zichzelf niet onder controle hebben. Kamikaze-skiërs (58%) zijn daarmee een veel grotere ergernis dan voordringen bij de lift (23%). Een kleine 9% - en dat valt dan misschien mee - ergert zich aan luidruchtig gedrag en/of het tegenkomen van landgenoten.

Tot slot nog een verrassende uitsmijter. Op de vraag naar welk skigebied je nooit meer heen zou gaan kwam een verrassende maar duidelijke nummer 1: Winterberg! Dit dorp in het Sauerland is "te druk, heeft te korte liften en is te klein", aldus onze lezers. Saillant detail: Winterberg is onze meest opgevraagde gebiedspagina...