Anton.

September 2017

Zenuwachtige ski? Slechte ski's?

Het is een vaak gehoorde kritiek, zwabberende of zenuwachtige ski's. Vaak krijgt de ski de schuld. De ski is te slap, de ski is te makkelijk, een stijvere en pittigere ski is nodig. Vaak praat de verkoper of skileraar ook nog mee in die richting. Of ze zetten je misschien zelfs wel op dit idee. Je bent te goed geworden, een heerlijk gevoel. Het kan prima zijn dat je je ski ontgroeit bent, maar dat zwabberen is daar zelden een goede maatstaf voor. Een uitleg!

Voorbeelden
Om meteen eens een voorbeeld te geven, kijk eens naar top toerskiërs. Deze skiën op dunne smalle latjes in vaak de meest slechte sneeuw. Waar skiërs vroeger een beetje lacherig deden naar deze toerders skiën deze mannen en vrouwen tegenwoordig de sterren van de hemel. Op ski's waar veel mensen al snel van zouden zeggen dat ze onstabiel worden. Kijk ook eens naar freeriders met die enorme gerockerde latten, Als zij full-speed uit een couloir over de lawinesporen knallen bewegen de tips ook niet ongecontroleerd alle kanten op. Toch zijn dit geen extreem stijve en harde ski's, zeker de tips niet.

Niet leuk
Het is heel fijn om te horen dat je te goed bent geworden voor je materiaal. Daar maken verkopers in skiwinkels en skileraren dankbaar gebruik van. De skileraar legt het probleem bij de winkel neer, en de winkel pakt dit graag op omdat ze zo duurdere ski's kunnen verkopen. Daarom zie ik elk jaar honderden, nee duizenden, wintersporters rutschend naar beneden gaan op hun enorme race latten. Jammer want met eenvoudigere ski's hadden ze waarschijnlijk een heerlijke wedel gedraaid.

Laat ik het nog eens anders stellen
Stel een topskiër neemt dezelfde slappe ski's mee, denk je dat deze dan ook zo trillen en schokken? Waarschijnlijk niet. Op de verschillende ski-testen waar ik heb geskied vond ik de instapmodel ski's vaak opvallend goed skiën. Zeker op goede pistes waren het vaak erg lekkere ski's. Goed onderhouden zijn dit vaak prima latten om comfortabel en weinig vermoeiend mee te skiën. Het is een stuk minder vermoeiend om een dag op soepele allemansvriendjes te skiën dan op keiharde latten.

Wat is dan het probleem
Het probleem is, en dat is een van de meest voorkomende fouten, de voordruk. Op een ski moet druk staan. Dus je moet kracht zetten op de ski. In je schoenen naar 'voren staan' en zeker niet naar achter hangen. Op die manier druk je de tip van je ski de sneeuw in. Zo maak je het trillen van die voorpunt onmogelijk. Als je te hard of te goed skiet zul je eerder het gevoel krijgen dat je door de ski heen drukt waardoor deze geen respons meer geeft dan dat hij gaat klapperen. Dit klapperen gebeurt eigenlijk alleen als je zonder druk te zetten de ski's laat glijden.

Het probleem van stijvere ski's
Om te leren druk te zetten moet je de druk kunnen voelen. Om de rebound van een ski te kunnen voelen moet je deze ook als het ware door kunnen buigen. Net zover totdat de ski veel tegendruk geeft. Op hele stijve ski's is dit best pittig en alleen weggelegd voor de technisch betere skiërs.

Helpen stijvere ski's?
Heel eerlijk gezegd is het vaak niet de extra stijfheid 'an-sich' die veel nut heeft in een ski. Het is de rebound die een ski beter geschikt maakt voor goede skiërs, en een pittigere rebound maakt een ski automatisch stijver. Een stijve ski zal inderdaad minder snel gaan zwabberen op hoge snelheid dan een slappe, maar om dan een mooie strakke kantenwissel te maken en goede bochten te snijden is weer een stuk lastiger.

Dus?
Natuurlijk kan het prima dat je instapmodellen ontgroeid bent, heel veel skiërs skiën goed genoeg om baad te hebben bij stevige ski's. Maar dit heb je als je het gevoel hebt dat je ski niet meer accelereert als je gas wilt geven. Als je het idee hebt dat de ski achter blijft bij de door jou gewenste bochten, en als jij de ski alle hoeken van de piste wil laten zien. Dan ga je inderdaad heel veel plezier beleven aan stijvere en krachtigere ski's. Maar als je slechts rechtdoor gaat en dan een klapperende ski krijgt is de kans groot dat je bij iets meer voordruk de ski weer perfect onder controle krijgt.