Anton.

September 2017

Wat zijn de drukste wintersportweken in 2017-2018?

Iedereen is ondertussen terug van de zomervakantie. Vaak is dat hét moment waarop we alweer uitkijken naar de volgende vakantie en voor jullie/ons is dat natuurlijk de wintersport. Net als vorig jaar hebben we een overzicht gemaakt van de verwachte vakantiedrukte. Handig bij het boekenom zoveel mogelijk uit je vakantieweek te halen met rustige skigebieden, weinig wachtrijen en (de hele dag) strakke pistes. Maar dan moet je een beetje flexibel (kunnen) zijn.

Duitsland de meeste wintersporters
Om de vakantiedrukte te kunnen bepalen zijn we uitgegaan van het aantal wintersporters dat een land telt. Duitsland en Frankrijk zijn de grootste spelers in Europa, Duitsland telt volgens de laatste gegevens zelfs bijna 15 miljoen wintersporters. Dat is niet verwonderlijk omdat het de landen zijn met de meeste inwoners, die bovendien direct tegen aan de Alpen aanliggen. Hoewel een bezoek aan Gerlos of Westendorfanders doet vermoeden steekt Nederland hier schril bij af met 'slechts' 1 miljoen wintersporters. Het potentieel is er gewoon kleiner. Hieronder een overzicht van de belangrijkste vijvers waaruit een skigebied vist:

Drukte per week
Duitsland en Frankrijk leveren de meeste skiërs en boarders en leggen dus de grootste druk op de skigebieden en accommodaties. We hebben vervolgens de schoolvakanties van de verschillende landen over deze aantallen heengelegd en doorvertaald naar de vakantiedrukte per week. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met regionale verschillen. Net als in Nederland valt de Krokusvakantie bijvoorbeeld niet overal tegelijk en sommige landen hebben wel of geen Paasvakantie. Dit leidt tot de volgende verdeling:
 

Tweede kerstweek het drukst
Dit jaar lijkt de tweede kerstweek (30 december - 6 januari) de drukste week te worden. Vorig jaar was dat de carnavalsweek maar nu hebben de meeste wintersporters tegelijk vakantie in de tweede kerstweek. Het verschil met vorig jaar is dat de Fransen niet meer een week eerder vakantie krijgen.

De nummer 2 is de beruchte week van carnaval. Vele regio's in Europa hebben van 10 t/m 17 februari vrij, ook het grootste deel van Zuid-Nederland (Brabant en Limburg) dat als adviesdata 17 t/m 24 februari meekreeg maar waar ze natuurlijk carnaval vieren. Vrijdag 9 en zaterdag 10 en 17 februari worden dus drukke wisseldagen met mogelijk lange files en de nodige overlast. Mogelijk is de praktijk trouwens nog drukker. Door de sneeuwarme kerstvakanties de laatste jaren kiezen mensen misschien eerder voor de meer sneeuwzekere carnavalsvakantie.

Aantal wintersporters per land in miljoenen (2016-2017)

Rustige weken
Maar als je flexibel bent ga je natuurlijk op zoek naar een rustige week. Een vakantie zonder filerijden en wachtrijen. De rustigste periodes (met een redelijke mate van sneeuwzekerheid) zijn januari en de periode na 3 maart. De vakanties zijn dan net achter de rug, en in maart hebben veel mensen hun zinnen alweer op de zomer gezet. Je bent dan bijna verzekerd van een rustige en relaxte skivakantie. Ook Pasen blijft een aanrader, ware het niet dat deze vakantie voor de Nederlanders helaas niet meer bestaat.

De rust geldt ook voor december en april, maar dan moet het skigebied wel open zijn en er moet genoeg sneeuw liggen. December blinkt de laatste jaren niet uit in sneeuwzekerheid en na Pasen sluiten sommige skigebieden al hun deuren. Let hier dus goed op voordat je boekt. Sowieso zoek je in deze periodes het beste een wat hoger gebied op.

Favoriete bestemmingen
Bij de grafiek zijn nog een paar bijzonderheden van belang. Iedere nationaliteit heeft zijn favoriete skiland. Als Fransen vakantie hebben wil dat bijvoorbeeld niks zeggen over de drukte in Gerlos. Zij skiën het liefst in eigen land. Ook skiën de Fransen uit Marseille graag in de Zuidfranse Alpen en kiezen Parijzenaren voor de Noordalpen. Duitsers en Nederlanders gaan juist het vaakst naar Oostenrijk, maar liefst 48% van de Duitse en 53% van de Nederlandse wintersporters skiet in Oostenrijk. Engelsen en Belgen kiezen weer het vaakst voor Frankrijk. Dit is van grote invloed op de drukte in jouw skigebied (en op de weg).

Een gevolg hiervan is dat de week van 17 t/m 24 februari (in de krokusperiode) in Oostenrijk waarschijnlijk relatief rustig is. Slechts een klein deel van Zuid-Nederland (Zeeland) en Duitsland (Saksen) heeft dan vakantie, en dat geldt ook voor Oostenrijk (alleen de Steiermark en Oberösterreich hebben vrij). Zwitsers, die door de hoge koers van de Frank tegenwoordig massaal naar Oostenrijk komen, zijn er ook weinig te verwachten. Alleen Basel, Vaud en Zürich hebben dan vakantie. Voor de volledigheid zie je hieronder een overzicht van de Europese vakanties dat Val Thorens Tours heeft gemaakt

Skiërs vanuit de steden
Daarnaast heb je nog de grote steden in en rond de Alpen. Die leveren tal van dagjesmensen naar de skigebieden, zeker in de weekenden. Deze mensen hoeven niet op vakantie om te kunnen skiën en gaan soms vaker per jaar. Denk aan mensen uit Grenoble en München, maar ook Milaan. Nabijgelegen skigebieden merken dit. Als deze steden vakantie hebben is het in omliggende skigebieden nog eens extra druk.

Altijd druk
Tot slot, in sommige grote skigebieden is het gewoon altijd druk. Tenzij je helemaal voor- of achteraan in het seizoen zit zijn plaatsen als Saalbach, Ischgl, Tignes en Val Gardena vanaf kerstmis tot half maart altijd bedrijvig tot zeer druk. Heb hier niet de illusie in een leeg skigebied te komen. Het grote voordeel van deze gebieden is wel dat ze de drukte aankunnen. Kleinere gebieden, waar het buiten het seizoen uitgestorven is, willen in de vakantieperiodes wel eens bijzonder druk zijn met langere wachtrijen dan de grote moderne gebieden.

Later in het seizoen zullen we je een overzicht geven van de grootste bottlenecks op de weg die je kunt verwachten. In en op weg naar de Alpen heb je altijd 'baustellen' en bekende verkeersknelpunten. Die kunnen bij grote drukte en/of slecht weer voor extra veel vertraging zorgen. Net als bij het boeken geldt dus: je kunt maar beter voorbereid zijn.