Anton.

September 2017

Volg niet zomaar je navigatiesysteem

De lokale kranten in de bergen staan er vol van. Toeristen die ondanks verbodsborden toch gesloten bergwegen inrijden, en stug de route van hun navigatiesysteem volgen. Soms niet eens met winterbanden. Vaak zijn het grappige verhalen, ware het niet dat er ook dodelijke ongelukken mee gebeuren. Het is dus wel degelijk ernstig. Zo probeerde een onfortuinlijke automobilist aan het eind van de herfst met een caravan over de zeer hoge Col de Bonette te rijden. Zijn wagen en caravan begonnen te glijden over een plaat ijs en alles gleed het ravijn in. De man heeft het niet overleefd.

Omdat de navigatie het zegt
Sinds dit jaar is een van de twee toegangswegen naar mijn thuisgebied Puy Saint Vincent gesloten op dagen dat het sneeuwt. Dit zorgt voor een veel betere doorstroming van auto's. Er is één weg omhoog en eentje omlaag voor de afdaling. Een goede zet van de lokale autoriteiten. Er staan vier(!) verbodsborden en een hek aan de rechterzijde van de weg met duidelijk het woord Deviation erop, "omleiding" in het Frans. Toch rijden er tientallen auto's per dag via deze weg omhoog. Waarom? Omdat hun GPS zegt dat het zo moet. Dan worden de vier verbodsborden en het hek maar even vergeten. Ik moet erbij zeggen dat het alleen maar Fransen waren die ik omhoog heb zien rijden.

Drie ongelukken op één dag
Vorig seizoen tijdens een sneeuwdag zijn hier op op één ochtend drie ongelukken gebeurd omdat automobilisten de snelste weg wilden volgen. In twee gevallen was de weg open, maar was het duidelijk niet de meest handige weg. Iedereen die op een papieren kaart had gekeken en een beetje had nagedacht met die grote hoeveelheid verse sneeuw had de weg niet genomen. In de lokale krant, de Dauphiné Liberé, heb ik vorige winter al tientallen verhalen gelezen van auto's die zijn vastgelopen. Ook ben ik weleens hoog in de bergen een vastgelopen auto tegengekomen die een winterslaap mocht houden. Geen enkel autobedrijf kon de auto ophalen.

Franse kamervragen
De reddingskosten, de economische kosten van wegen die urenlang dicht blijven (vastgelopen vrachtwagen op de Col de Manse), en het grote gevaar heeft ervoor gezorgd dat de lokale senator Jean-Yves Roux zich ermee ging bemoeien. Hij heeft de Minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Le Roux, gevraagd of er niets aan deze GPS-problematiek gedaan kan worden. Vooral in de bergachtige regio's van Frankrijk leveren navigatiesystemen erg veel problemen op.

Tips and tricks
Natuurlijk is het goed dat politici zich over deze problemen buigen, maar ook een beetje oplettendheid kan automobilisten voor problemen behoeden. Zo is het goed om voordat je gaat rijden de route uit te stippelen, en deze niet alleen maar in te toetsen op de navigatie van je auto. Via Google Maps kun je bijna altijd zien welke wegen en bergcols gesloten zijn. Controleer altijd de weg die je navigatiesysteem voor je bedenkt voordat je wegrijdt. Ook kun je lokale verkeerswebsites raadplegen om te zien welke wegen problematisch zijn. Doe dit op sneeuwdagen ook regelmatig onderweg. En bovenal, hou je aan de borden. Een verbodsbord geldt altijd, wat je navigatiesysteem ook zegt!