Anton.

September 2017

De winter staat voor de deur, maar hij is er nog niet. Dan kun je blijven dromen over witte bergen maar je kunt ook op een andere manier lekker buiten (en in de bergen) spelen. Bijvoorbeeld op de mountainbike, één van de sporten die wat mij betreft het meest op wintersport lijkt.

Spelen met de natuur
Mountainbiken is net als wintersport echt spelen met de natuur. Je kunt het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Lekker naar beneden raggen over moeilijke single-tracks of gewoon rustig cruisen over bredere en glooiende paden. Je kunt omhoog fietsen of liften gebruiken om alleen van de afdaling te genieten.

Beginnen met mountainbiken
Zelfs als je regelmatig in Nederland op de mountainbike zit, dan is mountainbiken in de bergen toch net even wat anders. De paden zijn steiler, de rotsen hoger en regelmatig rol je langs diepe afgronden. Met een paar tips van een professional kun je snel paden af waar je anders niet eens van durfde te dromen. In veel skigebieden werken mountainbike gidsen en een dagje les is een echte aanrader. Alleen, als stel, met vrienden of zelfs als familie.

Het materiaal
Veel fietsen (MTB's) uit Nederland zijn niet de meest voor de hand liggende keuze. Iets meer veerweg (de afstand die de vering inveert) is erg lekker om over steile en stenige paden te knallen. Zeker als je de lift gebruikt en op geprepareerde afdalingen naar beneden raast is een afdalingsgerichte fiets heel fijn. Deze kun je in veel skigebieden gewoon huren. 

Het nadeel...
Het enige nadeel aan dit mountainbiken? Als je het een keer gedaan hebt wil je niet anders meer. Voordat je het weet zit je dan 's zomers én 's winters in de Alpen.