Anton.

September 2017

Ondanks het feit dat de winter afgelopen jaar in mei nog een paar keer fel terugkwam, was het echt tijd voor het voorjaar en de zomer in de bergen. Dat betekent dat de hoge bergcols sneeuwvrij worden gemaakt. Ik mocht mee met de sneeuwruimers op de Col du Galibier en ik kan je vertellen, het was indrukwekkend!

Tot 7 meter sneeuw
Als je op de Col du Lautaret de afslag naar de Galibier ziet dan is het op het eerste gezicht lastig te geloven dat er nog veel sneeuw geruimd moet worden. Maar hoe hoger je komt hoe meer sneeuw er ligt, zeker op de hellingen die niet pal op het zuiden liggen. Omdat de sneeuw door wind, zwaartekracht en lawines verplaatst wordt is het sneeuwdek niet overal even dik. Op sommige plekken ligt er minder dan een meter, maar de hoogste sneeuwmuren waar de sneeuwschuivers doorheen moeten zijn maar liefst 7 meter hoog!

Hulp van een pistenbully
Het sneeuwruimen wordt gedaan door een grote sneeuwfrees en een pistenbully. De bully verplaatst de sneeuw en haalt de sneeuw langs de randen van de rotsen weg. De frees baant zich dan een weg door deze sneeuw heen. Op de plekken waar veel sneeuw ligt gaat dit letterlijk centimeter voor centimeter.

Drie weken
Het duurt ongeveer drie weken voordat de gehele col sneeuwvrij is gemaakt. Vanwege lawinegevaar is het een echte ochtendklus. Men werkt van 5.00 uur 's ochtends tot een uur of 12. De dag dat ik mee was, was het extreem warm en besloot de berggids die verantwoorlijk is voor de veiligheid dat er om 10.00 gestopt moest worden met werken. Dat het echt gevaarlijk is bleek de week ervoor toen de pistenbully net iets teveel over de rand van de weg ging. De bully gleed in een lawine zo'n 100 meter naar beneden. De machine stopte net voor een flinke rotsband... Gelukkig bleef de bully op de lawine drijven en kwam de chauffeur met de schrik vrij. Sterker nog, hij kon zijn pistebully gewoon weer omhoog rijden zo vertelde hij.

De moeite waard
Drie weken werk voor tienduizenden euro's. De vraag is of het sneeuwvrij maken van deze col de moeite en het geld wel waard is, maar dat is het zeker. Het dunne sneeuwdek zal uit zichzelf vrij snel wegdooien maar die hoogste muren en de lawinesporen zijn niet zomaar weg. Als men de col niet zou ruimen zou deze op z'n vroegst half juli open kunnen. Halverwege of aan het einde dus van de Franse vakanties. Economisch gezien veel te laat, het ruimen van de sneeuw is de moeite en het geld dus zeker waard. Maar bovenal is het beklimmen van zo'n bergcol natuurlijk ook een geweldige ervaring.