Anton.

Januari 2017

Fotospecial: Retour d'Est!

De retour d'est een term waar de meeste wintersporters 10 jaar geleden nog nooit van gehoord hadden. Maar dankzij de vele live-reports van meters diepe sneeuw in een etmaal op de grens van Italië en Frankrijk kent men dit weersysteem tegenwoordig behoorlijk goed. En dat mag ook wel wat het is indrukwekkend. In no-time kan hier meer dan een meter sneeuwvallen. In dit verdiepingsblog, schrijft weerman Roel het onder andere het volgende over:

Van alle weerfenomen die ik in de serie verdiepingsblogs heb beschreven is de "retour d'est" misschien wel de bijzonderste. Hij is bij ons nauwelijks bekend maar in de Zuidfranse en Italiaanse Alpen weten ze beter. Retour d'est, vrij vertaald "terugkeer uit het oosten", is sneeuwval die ontstaat uit een südstau maar van een extreme intensiteit is. Dit als gevolg van een bijzondere luchtdrukverdeling die niet iedere winter voorkomt. In het filmpje leg ik uit hoe dit werk

Wat gebeurt er?
Normaal gesproken trekken lagedrukgebieden van west naar oost langs de Alpen. Zo ook de genuadepressie die verantwoordelijk is voor de meeste sneeuwval in de zuidalpen. Een Genuadepressie is echter niet zomaar een lagedrukgebied, af en toe zorgt hij voor een verrassing en wel uit een ongebruikelijke hoek: het oosten.

Als dit lagedrukgebied lang genoeg blijft hangen stroomt vochtige lucht tegen de wijzers van de klok via een omweg tegen de Italiaans/Franse alpenhoofdkam. Omdat deze vochtige lucht vanaf de laaggelegen Po-vlakte plots tegen een muur van bergen botst krijg je sneeuwval, hele zware sneeuwval op de grens van Italië en Frankrijk. Soms valt er meer dan twee meter in 24 uur tijd! Een fenomeen wat je in andere delen van de Alpen vrijwel nooit ziet.

Slecht voorspelbaar
Vervelend is wel dat deze gebeurtenis moeilijk voorspelbaar is want lang niet elke genuadepressie heeft het in zich. Ook is er niet per se een Genuadepressie nodig en kan een "gewone" maar vochtige oostenwind ook volstaan. Op de derde plaats treedt een retour d'est vaak lokaal op. Het zwaartepunt ligt soms maar binnen een paar vierkante kilometer. Wijdverbreide retour d'ests vallen langs Italiaans-Franse grens, grofweg tussen het Aosta-dal en Limone Piemonte met de meest heftige sneeuwval aan de Italiaanse kant.

Half december was het zover en raakte en Retour d'Est de Italiaanse Piemonte. Natuurlijk ging ik meteen op stap en maakte deze foto's.