Anton.

Januari 2017

Interview met Arno de Jong, 10 jaar na 'ik vertrek'

Bijna iedereen heeft de 'ik vertrek' uitzending van Arno en Jessica wel gezien. Ze vertrokken naar het Grand Massif in Frankrijk. Ik denk dat na de uitzending aardig wat mensen dachten dat ze het er nog geen jaar zouden volhouden. Maar nu bijn tien jaar later wonen ze er nog steeds en zijn ze gelukkig in het Franse land. Omdat op tv niet altijd alles is wat het lijkt besloten wij Arno te interviewen. Hoe is het nou echt om naar Frankrijk te verhuizen? En was het allemaal echt zo onvoorbereid als hoe het eruit zag?

Hoe lang woon je al in Frankrijk? Waar woon je precies? En waarom hebben jullie voor deze bestemming gekozen?
Wij wonen nu 9 jaar in Frankrijk, in Samoëns. Het is een authentiek dorp dat onderdeel uitmaakt van skigebied Le Grand Massif. Het mooie van dit dorp is dat het, in tegenstelling tot andere beroemde Franse skidorpen, niet alleen 's winters, maar ook zomers een aantrekkelijke vakantiebestemming is.

Wij hebben bijna allemaal de “Ik vertrek” uitzending gezien, dat zag er redelijk onvoorbereid uit. Voelde dat voor jullie ook zo? Of heb je het idee dat dit meer was om leuke tv te maken?
Een beetje van beide. Natuurlijk bereid je je voor en heb je een plan. Sterker nog, we hadden een dik businessplan geschreven met wat we wilden gaan doen in Frankrijk. Maar het eerste jaar zou voor ons in het teken staan van de taal en de cultuur leren kennen en de (toeristische) markt,   om te zien wat wel of niet haalbaar zou zijn. We wilden openstaan voor nieuwe uitdagingen. Dat was ook dé reden dat we met “Ik vertrek” hebben meegedaan: het zou ons waarschijnlijk nog meer uit onze comfort-zone halen en onverwachte wendingen aan ons avontuur kunnen geven.

Hebben jullie last of profijt gehad van dit tv-avontuur?
Indirect hebben we veel profijt gehad van de uitzending. Dankzij de camera kwamen we op dag twee in Frankrijk al in contact met de burgemeester van ons dorp, die ons aan onze eerste behoeften, namelijk een baan en een appartement hielp. De camera opende deuren en gaf ons een bepaalde zelfverzekerdheid, waarmee we veel voor elkaar kregen tijdens ons eerste seizoen. Hoewel het in de uitzending niet lijkt te lukken, kregen we bijvoorbeeld toch onze skipassen gesponsord.  Onze website explodeerde op de dag van de uitzending en we kregen heel veel leuke reacties. Concreet heeft het ons niet echt de publiciteit gegeven die we hadden gehoopt, maar uiteindelijk is dat ook niet het doel van het programma.

Krijg je nog veel opmerkingen over “Ik vertrek”?
In de jaren erna werden we, zelfs met onze goggles op, herkend in het skigebied. Maar dat is nu (gelukkig) wel over. Sommige gasten maken er nog steeds wel opmerkingen over of kijken het alsnog terug als ze ervan horen. 

Zou je “Ik vertrek” weer inschakelen nu je weet hoe het gelopen is?
Ja. Direct na de uitzending waren we een beetje teleurgesteld, mede omdat het niet echt duidelijk was wat we met AlpAdventures voor ogen hadden. Maar toevallig keken we de uitzending vorige week weer eens terug en is het eigenlijk een hele mooie uitzending, met schitterende opnames van de omgeving en een positieve maar vooral authentieke weergave van onszelf.

Hoe moeilijk was het opstarten in Frankrijk echt?
Het gevoel van de deur dichttrekken en in het groene volgepakte Polootje het avontuur tegemoet rijden, herinneren we beiden nog als de dag van gisteren. Het vinden van een appartement is in de “Ik vertrek” uitzending nog onderbelicht gebleven en was erg stressvol. Ik herinner me nog goed dat surrealistische gevoel van het tijdelijk wonen in het nog uitgestorven Flaine. In afwachting van de winter en alles wat komen ging. Het eerste jaar was één groot avontuur, met heel veel tijd om op het snowboard te staan. Natuurlijk hebben we de nodige strubbelingen gehad, maar eigenlijk is het al die jaren toch best soepel verlopen.

Hebben jullie ooit getwijfeld om  terug naar Nederland te gaan?
De vraag 'waar zijn we nou eigenlijk helemaal mee bezig' is de afgelopen jaren meerdere keren langsgekomen. Gelukkig zat altijd één van ons beiden in zo'n dalletje en zat de ander wel goed in z'n vel om op te treden als coach. Op die momenten werd er geopperd om dan maar terug te gaan naar Nederland. Maar hoe ga je daar dan wonen, leven en werken en verval je dan niet weer in een leven waar je juist graag afstand van wilde doen?  Uiteindelijk won het vrijheidsgevoel het altijd weer van de hang naar zekerheid en besloten we ons Franse avontuur gewoon door te zetten.

Wat zouden jullie anders doen?
Wat meer bedrijfskundige kennis zou handig zijn geweest. En we zouden meteen vanaf het begin meer mensen om ons heen verzamelen die met ons mee kunnen denken, om een betere  richting te geven aan de plannen. 

Zijn jullie gelukkig in Frankrijk? Waarom willen jullie nooit meer weg?
Ja! We zijn gelukkig hier. Zekerheid is voor Nederlanders een belangrijke waarde, maar het is wel relatief. Ik vind mijn vrijheid erg belangrijk en die vind ik in Frankrijk meer. We hebben een stuk ingeleverd qua welvaart, maar hebben hier een stuk welzijn voor terug gekregen. Zeker voordat de kinderen kwamen hebben we optimaal genoten van ons vrije buitenleven. Niet weten wat de dag van morgen brengt houdt het leven spannend en avontuurlijk.

Wat missen jullie aan Nederland?
Het meest mis ik het simpelweg op de fiets stappen voor een biertje in de stad met je vrienden, met wie je dezelfde taak spreekt. Ook mis ik de ondernemende en optimistische mentaliteit, dat is Frankrijk toch even anders.

De bruisende en inspirerende omgeving van Rotterdam mis ik ook, alhoewel al die prikkels waren ook juist een reden om te vertrekken… En tot slot missen we ook de restaurants en eetgelegenheden met een ruime en exotische keuken met meer dan fondue en tartiflette.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Het zijn roerige tijden met veel ontwikkelingen! Met AlpAdventures gaan we terug naar de kern, namelijk het organiseren van avontuurlijke belevenissen. Ik ben sinds een paar jaar sneeuwschoen-, bergwandel- en mountainbikegids en neem dus mijn gasten mee op pad in de bergen. Jessica heeft haar bedrijf als 'chef a domicile' gestart en zorgt voor de inwendige mens. In combinatie met onze rijke kennis van de omgeving en de vele contacten met accommodaties en aanbieders van berg-activiteiten, kunnen we onze groepen een onvergetelijke AlpAdventures aanbieden, off the beaten track. We hebben de laatste tijd steeds meer ondernemers en businessgroepen op bezoek. Het geeft ons veel voldoening om deze groepen uit hun comfort-zone te halen en hun grenzen te laten verleggen om zo tot nieuwe inzichten te komen. 

De bergen zijn de ideale omgeving om te reflecteren en (te laten) inspireren en het is geweldig om mensen daarmee te mogen helpen!


 

Jullie bestaan deze winter dus alweer 10 jaar; dat lijkt me reden voor een feestje?
Ja dat dachten wij ook! Onze trouwe AlpAdventures gasten en vrienden nodigen we van 23 tot 26 maart uit voor een AlpAdventures weekend, off the beaten track. Verstopt in het bos en ver weg van de drukte verblijf je drie dagen in een authentieke berghut middenin het Grand Massif. Dit wordt niet zo maar een skitrip, maar een winterbelevenis waarbij je iedere dag kunt aansluiten voor gegidste avonturen op toerski's, splitboards, sneeuwschoenen en fatbikes. Terug in de hut, deel je je verhalen al bubbelend in de jacuzzi of borrelend aan de bar of bij de fondue. We hopen de hut lekker vol te krijgen met een leuk groep avonturiers! Klik hier voor meer info.


Wil je meer weten over Arno en Jessica, kijk dan op hun website
Wil je de Ik Vertrek uitzending nog eens terugkijken, kijk dan hier.
En houd de 2017 kalender van Ik Vertrek in de gaten, want Arno en Jessica staan op de planning voor een follow-up uitzending!