Anton.

Januari 2017

Katschberg: een ideaal familiegebied

Op de grens van Karinthië en het Salzburgerland ligt het nog relatief onbekende skigebied Katschberg. Het gebied telt zo'n 70 kilometer aan pistes. Hiermee is het niet het grootste skigebied van Oostenrijk, maar de pistes zijn lang en gevarieerd en het is hier lang niet zo druk als in bekende namen als Flachau of Mayrhofen. Tel daarbij op dat een groot deel van de pistes tussen de 1640 en 2220 meter ligt en dat er bijzonder veel aandacht is voor famliies en je hebt een zeer interessante bestemming te pakken!

Nooit ver van de piste 
Katschberg ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Salzburg. Het is misschien net wat verder rijden dan de meer bekende gebieden in deze regio, maar de bereikbaarheid is uitstekend. Bij Sankt Michael im Lungau ga je de snelweg af, waarna je de laatste paar kilometers omhoog rijdt naar de Katschberghöhe. Dit is het belangrijkste (en gezelligste) dorp in het skigebied en hoewel het weinig oorspronkelijke inwoners heeft doet het authentiek en levendig aan. Een groot voordeel is dat je vanuit vrijwel iedere accommodatie nooit meer dan 50-100 meter hoeft te lopen naar een piste.

Tschaneck en Aineck
Het skigebied van Katschberg bestaat uit twee delen (als je het een beetje goed plant ski je altijd met je gezicht in de zon). Aan de ene kant van de pas ligt de Tschaneck (2030 meter hoogte). Hier vind je een groot aantal brede rode pistes die nooit heel moeilijk worden. De meest uitdagende piste in dit deel van het gebied is de zwarte 3, die zeker in de ochtend wanneer hij net geprepareerd is uitnodigt om eens lekker te knallen. Aan de andere kant van de pas ligt de Aineck, met 2220 meter het hoogste punt van het gebied. Wil je terug skiën naar de Katschberghöhe dan kan je er voor kiezen om de familie-afdaling te nemen of de Direttissima, een van de steilste zwarte pistes van de Alpen.

Compact gebied
Misschien wel de leukste afdaling van het skigebied is de A1 afdaling. Deze afdaling slingert over een lengte van zes kilometer naar het dorpje St. Margarethen. Nu brengt een oude stoeltjeslift je nog terug het gebied in, maar volgend seizoen zal deze lift vervangen worden voor een moderne gondel. In drie liften sta je weer op de top van de Aineck (nadeel is wel dat het hier vaak behoorlijk hard kan waaien), waardoor je altijd snel weer terug op de Katschberghöhe bent. Die compactheid maakt het ideaal voor families, want je kan gemakkelijk ergens afspreken om wat te gaan eten bijvoorbeeld. Het mag duidelijk zijn dat Katschberg dan ook geen skigebied is voor de echte kilometervreters. Wil je iedere dag op een andere piste staan dan moet je dit gebied links laten liggen. 

Landal park
Hoewel de meeste accommodatie op de Katschberghöhe op loopafstand van de liften ligt, heeft het park van Landal een ideale ligging. Het ligt direct aan een van de oefenweides die het gebied rijk is en de Gamskogelexpress ligt aan de rand van het park. Landal is een ideale locatie om met de familie te verblijven. Je hebt de keuze uit ruime appartementen en chalets (uiteraard in Oostenrijkse stijl) en kunt genieten van alle faciliteiten van het park, variërend van Bollo Club tot binnenzwembad. Ook de skischool en de skiverhuur zijn te vinden bij het hoofdgebouw.

Gezellige hutten
Hoewel het skigebied niet groot is vind je op de Katschberg wel een aantal zeer gezellige hutten en restaurants. Aan het einde van een van de pistes naar het dorpje ligt Stamperl, waar je lekkere pizza's, burgers en pasta's kunt eten, maar waar je ook de hoogstgelegen brouwerij van Oostenrijk vindt. Het Katschbeer is zeker het proberen waard. Ook de Kärtner Ainkehr is het bezoeken waard. Bij deze kaasmakerij kan je genieten van diverse culinaire hoogstandjes en ook de après-ski is erg gezellig. Bij Gasthof Bacher eet je misschien wel de beste schnitzel van het dorp. Het is hier ook zeker een aanrader om met de paardenslee naar de Pritzhütte te gaan. Deze hut ligt wat verder buiten het skigebied en je kunt hier gezellig dineren.

Perfect voor beginners
De allerkleinsten die les hebben worden met een busje opgehaald om naar de kinderweide te gaan. Niet dat die nou zover lopen is (ongeveer 150 meter), maar het is een extra service die de vakantie nét even wat relaxter maakt. Voor beginners is de Katschberghöhe een ideaal gebied. De kinderen hebben een compleet afgesloten kinderland waar ze in alle rust en veiligheid kunnen oefenen. De eerste echte bochten worden gemaakt op de Königswiese. Deze brede blauwe piste ligt middenin het dorp en wordt omringd door een aantal gezellige restaurants. 

Ideaal voor families
Katschberg was al een zeer geschikt gebied voor families. Het is compact, je hebt er zowel mooie pistes voor beginners als lekkere uitdagende pistes voor gevorderden en het is er nooit echt druk. Het ontbrak alleen een beetje aan bekendheid. Het Landal park heeft er zeker aan bijgedragen dat meer en meer Nederlanders dit gebied weten te vinden en biedt zelf natuurlijk een ideale uitvalsbasis voor families, met alle faciliteiten binnen handbereik!