Anton.

November 2016

Winterbandenplicht, wat hoe en waar

Nederland en België kennen geen winterbandenplicht, maar om in de Alpen te komen rij je vaak wel door landen waar winterbanden verplicht zijn. Denk aan Duitsland en Luxemburg maar ook in de Alpenlanden bestaat er natuurlijk vaak een winterbandenplicht. Naast dat dit je een boete op kan leveren kun je bij een ongeluk ook aansprakelijk worden gesteld als je niet met goede banden rijdt. De verplichtingen op een rij: (Lees hier wat een winterband precies is)

Aansprakelijkheid
Als je zonder winterbanden in winterse omstandigheden rijdt kun je naast een boete ook (mede)aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval. In Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland geldt dit. Dat kan betekenen dat je een deel van je kosten zelf moet betalen of dat jouw verzekering wordt aangesproken. In Italië kan het zelfs gebeuren dat een deel van de letselschade niet wordt uitbetaald als je niet met winterbanden rijdt. Let ook op bij het huren van een auto in Italië. Bij sommige vliegvelden verhuren ze amper wagens met winterbanden. Zelfs in Frankrijk, zonder winterbandenplicht, kun je eventueel extra aansprakelijk worden gesteld bij een ongeluk als je met zomerbanden, zonder kettingen, of met versleten winterbanden rijdt. Bij winterbanden geldt in bijna alle landen een minimale profieldiepte van 4 mm.

Kettingen
Naast winterbanden is er ook regelgeving voor kettingen. Deze zijn in Nederland verboden, in de andere genoemde landen zijn deze toegestaan, en soms verplicht. De maximumsnelheid met kettingen is 50 km/h. Dat is meer dan genoeg, want als je kettingen nodig hebt wil je niet harder rijden. Zorg dat je dus altijd passende kettingen mee hebt in de auto.

Duitsland
In Duitsland zijn winterbanden of all-season banden verplicht bij winterse omstandigheden. En dat het hele jaar door! Er geldt dus geen datum voor deze winterbandenplicht maar de omstandigheden zijn leidend. De Duitse wet stelt dat ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming winterse omstandigheden zijn. In de praktijk betekent dit dat je in de herfst en winter gewoon altijd met winterbanden moet rijden, zeker als je richting de Alpen rijdt.

Verder moet de auto zijn uitgerust conform de weersomstandigheden. Je behoort dus sneeuwkettingen mee te hebben en antivries in je ruitenwisservloeistof. De boetes die hiervoor gelden, zijn niet heel hoog (40 euro, of 80 euro als je een obstakel voor andere weggebruikers vormt), maar bij een ongeluk kun je aansprakelijk worden gehouden en dat kan duur worden.

Daarnaast mag je in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Mocht deze snelheid lager zijn dan de maximale snelheid van de auto (deze vind je in het instructieboekje van je auto) dan behoor je een sticker in het gezichtsveld van de bestuurder te plaatsen waar deze maximale snelheid op staat.

Oostenrijk
Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht van 1 november tot 15 april en bij speciale verkeersborden (hoge bergcols) ook buiten deze periode. Banden moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben. M+S banden worden net als de sneeuwvlokbanden als winterband gezien, en dit M+S teken op je banden is zelfs verplicht. Mocht je geen winterbanden hebben dan zijn kettingen verplicht zolang je de weg niet beschadigt. In winterse omstandigheden zonder sneeuw mag je dus de weg niet op als je geen winterbanden hebt!

Frankrijk
Frankrijk kent geen winterbandenplicht maar je moet passende banden-/auto-uitrusting hebben voor de wegen waar je overheen rijdt. Ook staan er regelmatig blauwe borden met een ketting erin, met eronder het bordje 'pneus neige admis'. Dit bord verplicht kettingen, of je moet met winterbanden rijden. Dus in principe zijn winterbanden op deze manier wel verplicht. M+S banden en banden met het sneeuwvlokje en de drie bergen worden als winterband gezien. In Frankrijk houdt met 3,8 mm profiel als minimum aan voor winterbanden.

Op sneeuwrijke dagen staan gendarmes regelmatig te controleren op banden en eventueel kettingen. Zeker op de steile bergwegen richting skigebieden. Zonder kettingen mag je dan niet door. Afhankelijk van je auto en of je winterbanden hebt laten de gendarmes je wel door. Die kans is echter vrij klein als je een Nederlands nummerbord hebt. Het is dus verstandig om sowieso sneeuwkettingen mee te hebben, zelfs met goede winterbanden en een 4x4.

Zwitserland
In Zwitserland zijn winterbanden aanbevolen. Ook kun je zonder winterbanden in winterse condities aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval maar winterbanden zijn niet verplcht. Bij het verkeersbord met kettingen zijn kettingen verplicht en soms geeft een extra verkeersbord aan dat alleen winterbanden ook zijn toegestaan.

Luxemburg
Net als in Duitsland zijn winterbanden bij winterse condities verplicht in Luxemburg. In Luxemburg geldt een minimale profieldiepte van 4 mm. M+S zijn toegestaan. 

België
In België geldt geen verplichting voor het gebruik van winterbanden. Bij winterse condities worden deze wel aangeraden.

Italië
In Italië geldt geen algehele verplchting voor winterbanden. Logisch, het zuiden van Italië heeft weinig sneeuw. Maar van 15-10 tot 15-4 zijn winterbanden verplicht in het Aosta- en Brennerdal. Op verschillende andere wegen in Italië geldt deze verplichting ook, en wordt het aangegeven middels een bord. Bij verkeersborden met kettingen zijn sneeuwkettingen verplicht. Vaak worden winterbanden dan ook toegestaan, mits aangegeven met een apart bord. Let op, in de zomer zijn winterbanden verboden als deze een lagere snelheidscoderinghebben dan de maximale snelheid van de auto.