Anton.

Oktober 2016

5 must do's in Ischgl

"Relax. If you can..." is de slogan van Ischgl, nou dat klopt! In dit gebied kun je klokje-rond gaan. Overdag in een geweldig skigebied en vanaf het moment dat je van de pistes afkomt in een van de vele après-ski tenten of clubs. Van hossende après-ski via sjieke wijnbars tot spannende nachtclubs. Wie een weekje naar Ischgl gaat heeft genoeg te doen, zeker tijdens de opening. Zaterdag 26 november is het weer zo ver. Dan opent de Duitse popband PUR tijdens het Top of the Mountain Concert het winterseizoen in Ischgl. Het concert start om 18:00 uur in het centrum van het skiresort. Twee dagen eerder, op donderdag 24 november, opent Ischgl haar pistes in de Silvretta Arena. Hierbij vijf andere must-do’s (anders kun je namelijk niet zeggen dat je in Ischgl bent geweest) op een rijtje.

1) Trofana Alm
De Trofana Alm is volgens zijn eigen website vooral een restaurant en Pizzeria. Nou dat klopt niet helemaal. Je kunt hier inderdaad (matige) pizza’s eten. Maar je gaat niet naar deze tent voor een pizza. Nee, je gaat hierheen voor een geweldig feest. Vanaf een uur of vier gaat het dak er hier vanaf. Denk après-ski met hoofdletters. Mensen die uit hun dak gaan. Champagneflessen die achter elkaar geopend worden en kratjes vol met Jaeger-bombs. Dit alles gaat gepaard met vuurwerk in de flessen, serveersters die op fluitjes blazen en knipperende feestbrillen op hebben. Over the top? Jazeker en niet zo'n beetje ook! Maar ook heel erg bijzonder. Een ervaring om nooit te vergeten.

2) Off-piste bij Piz Val Gronda
Helemaal in de uithoek van Ischgl vind je een mooie futuristische nieuwe gondel: de Piz Val Gronda. Het heeft er schijn van dat deze lift speciaal voor off-piste skiërs is gebouwd. Deze lift opent namelijk een extreem aantal mogelijkheden voor off-piste skiërs en boarders. Geweldige lijnen naast de piste (let op: al wel echt off-piste) maar ook aan de Fimbatal zijde. Hier vindt je glooiende velden vol met poeder. Het is zo ruim, zo breed en zo uitgestrekt dat het wel raar moet lopen als je niet je eigen spoor kan vinden. En via de geprepareerde piste die naar de Heidelbergerhütte voert glij je zo weer terug naar het skigebied. Enkele gerenommeerde off-piste gebieden zouden jaloers zijn op zo’n off-piste potentieel. Let wel op, deze lift sluit een stuk eerder dan de rest van de liften in Ischgl.

3) Kuhstall
De Trofana Alm is over the top en moet je daarom een keer meegemaakt hebben. De Kuhstall is meer een tent die je in veel Oostenrijkse gebieden kunt vinden. Maar zo midden in het dorp, net naast de lift is de Kuhstall ook echt een geweldige, wat meer traditionele, après-ski tent. Zeker ’s avonds. Na de restauranturen is de Trofana Alm een beetje mak, maar in de Kuhstall gaat het feest nog lang door. Een echte aanrader en net even wat goedkoper dan de Trofana Alm. Als je op het terras gaat staan sta je hier ook rustiger dan in de Trofana. Lekker met vrienden een biertje drinken is hier mogelijk.

4) Zwarte pistes vanaf de Palinkopf
Op zoek naar steile sportieve pistes? Dan zit je in Ischgl goed. Ski eens lekker de dalafdaling 1 of 1a voordat deze veranderd zijn in oneindige buckels. Dus voor het middaguur… Geweldige lijnen. Maar de mooiste steile afdalingen vind je op de Palinkopf met zijn geweldige zwarte pistes. Nummer 20 en nummer 33 zijn echt mooie en behoorlijk steile lijnen. Aanraders voor iedereen die lekker op zijn staalkanten wil knallen. Nog een extra tip, piste 13 van de Greitspitz. Geweldig steil en vaak is de sneeuw zeer goed en griffig op deze helling. Sportieve skiërs hebben meer dan genoeg keuze in Ischgl.

5) Paznauer Taja
In sommige gebieden heb je amper keuze in après-ski en vind je een tentje op de berg of een tentje in het dorp. In Ischgl heb je de keuze. Voor iedereen die graag op de berg een feestje bouwt is de Paznauer Taja de aanrader. Onder afdaling 30-35 of 34 vind je deze feesttent. Hier gaat elke middag, tot net voor de sluitingstijd het dak er goed af. Let wel op dat je na het feesten nog terug moet skiën en een deel van de dalafdaling niet makkelijk is, plus een lang vlak stuk (klein liftje mogelijk) klunen. Dus wees verstandig met je alcoholconsumptie.