Anton.

Oktober 2016

10 Tips om te laten zien dat je ervaren bent

Natuurlijk willen we allemaal als ervaren crack gezien worden. In ieder geval wil niemand  als dummy worden gezien. Maar dat gaat zomaar niet. Want je hebt jaren nodig om ervaring te krijgen. En de cracks laten je natuurlijk niet zomaar toe in dit clubje van ‘ervaren wintersporters’. Na jarenlang ploeteren hebben wij genoeg ervaring om jullie tips te geven zodat je in het skigebied als volleerd wintersporter gezien wordt!

1. Zorg voor een goed uitgeruste auto
Het begint al op de weg naar het skigebied toe. Wegslippende banden, in de berm terecht komen, midden op de weg je kettingen om moeten leggen of gewoon weg niet verder kunnen. Het zijn allemaal minpunten om als gevorderde wintersporter gezien te worden. Locals zullen minachtend naar je lachen als ze op volle snelheid langs je scheuren. Zorg ervoor dat je goede winterbanden hebt. Want een echte crack komt overal boven en is niet bang voor een besneeuwde bergweg. Heb je niet zoveel rij-ervaring doe dan een slipcursus. Dan ben jij zo meteen degene die als beste naar boven rijdt op een gladde bergweg! En trouwens, wat modder als spatresten op de zijkant van je auto is ook wel erg cool! 

2. Draag je ski’s zoals het hoort
Niets verraadt een dummy meer als het verkeerd dragen van de ski’s. Het is niet zo moeilijk als je weet hoe het moet. Toch gaat het te vaak mis. In onderstaande filmpje laten wij zien hoe je je ski’s hoort te dragen. Maar nog een speciale vermelding voor de dames: jullie horen je ski’s zelf te dragen!

3. Loop normaal met je skischoenen
Kijk eens naar een skileraar. Kijk eens naar een goede skiër. Lopen zij raar met skischoenen? Lopen zij als een eendje te waggelen met skischoenen aan? Nee. Dus waarom zou jij dat wel moeten doen. Je schoenen hoeven ook niet open te staan. De buckels iets losser klikken mag (en in het racemilieu is dit zelfs cool) maar we mogen je sokken niet zien. Zorg er ook voor dat je broek strak over je schoenen zit, en in geen geval boven je schoenen blijft hangen. En dat lopen? Loop gewoon, dat kan ook met skischoenen.

4. Zorg dat je skibril goed bij helm past
Ten eerste hoor je onder een helm een skibril te dragen en eigenlijk geen zonnebril. Of je moet wel heel erg goed skiën, dan wordt dat alles je vergeven. Maar zorg dat er geen ruimte is tussen je bril en je helm. Deze moeten goed aansluiten. Doe je dat niet dan heb een Gaper-Gap en dat is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Het is koud, onaangenaam en de stoere skiërs en boarders zullen je nakijken. Dus als je een helm of skibril gaat kopen neem dan je skibril of helm mee naar de winkel, om zeker te weten dat alles goed aansluit. 

5. Zorg dat je je sneeuwschep klaar hebt om je auto uit te graven
Het uitgraven van je auto met een steelpannetje, met een schepsleetje of iets anders wat er niet voor bedoeld is, is niet cool. Zorg dat je een schep klaar hebt liggen. De meeste crack-punten krijg je voor een lawineschep. En bedenk dat niemand het cool vindt als je met een meter sneeuw op je dak gaat rijden. 

6. Buiten het skigebied heb je geen skibril meer op of skischoenen aan
Eenmaal klaar met skiën trek je je skischoenen uit en gaat je skibril van je hoofd. In de après-ski is dit misschien nog net toegestaan, maar de echte cracks hebben deze ook niet meer aan of op. Verder in supermarkten, winkelstraten en waar dan ook heb je gewone schoenen of goede sneeuwlaarzen aan. En let op: dit zijn goede sneeuwlaarzen, waar je de locals ook mee ziet. En dat zijn niet van die onloopbare boots. 

7. Zorg dat je niet verbrand
Blaren op je lippen, de vellen die aan je neus hangen… Heb je dat weleens gezien bij je skileraar? Bij de stoere freeriders uit het gebied? Nee. Dat klopt want netjes zonnebrand smeren is cool. Als je elke dag aan het skiën bent kun je het niet permitteren om niet netjes te smeren. Verbranden is niet cool. Netjes gebruind, zo hoort het. 

8. Zorg dat je liftpas op de goede plek zit
Niets toont het missen als ervaring, als niet soepel door een liftpoortje komen. Sommige mensen zie je extreem intiem worden met liftpoortjes in de hoop dat het poortje open gaat. Maar dat hoeft niet! Zorg dat je skipas op een goede plek zit. Veel ski-jassen hebben een skipasvakje in de mouw en dat is ideaal. Zorg dat er geen oude of anders skipas naast je geldige pas zit en zorg ervoor dat je telefoon ook ver verwijderd is van je pas. Bij kinderen, die vaak te klein zijn om eenvoudig langs de poortjes te komen, kan het een tip zijn om de skipas in de helm te plakken.

9. Verleen netjes voorrang aan kinderen en langzame skiërs
Als goede en ervaren skiër sta je redelijk hoog in de hiërarchie in het skigebied. Maar dat komt ook met verplichtingen. Dat betekent dat je als goede en ervaren skiërs het goede voorbeeld geeft. Je laat kinderen, klasjes en beginnende skiërs voor. Je skiet netjes langs iedereen heen en je zorgt dat niemand van jouw hoge snelheid schrikt. Dus je remt wanneer dat moet, en je helpt mensen die gevallen zijn met opstaan. Echt niemand vindt het cool als jij stoer doet ten opzichte van anderen. Een vriendin van mij was ooit een ski kwijt geraakt in de diepe sneeuw in La Clusaz. Dankzij de hulp bij het uitgraven van niemand minder dan Candide Thovex kon ze snel weer verder skiën. Zo hoort het, het goede voorbeeld geven… 

10. Simpelweg de sterren van hemel skiën
De meeste van deze regels kun je vergeten, als je gewoon de sterren van de hemel skiet. Goede skiërs lijken alles te mogen. Zoals zo vaak maken zij de wetten van wat hoort en wat niet hoort qua mode en qua coolheid. Maar het allermooiste is als je gewoon plezier hebt op de pistes, en als jij met een lach rond skiet wat kan je dan de mening van anderen interesseren…