Anton.

Oktober 2016

Alpbachtal: Misschien wel het mooiste dal van Tirol

Tirol is voor Nederlandse wintersporters hun favoriete Oostenrijkse regio. En van al die Oostenrijkse dalen is het Alpbachtal, liggend in de luwte van grotere skigebieden, al jaren een quasi geheimtip voor vele wintersporters. Met een dorp dat al een aantal keer is uitgeroepen tot mooiste van Oostenrijk is massatoerisme nog altijd niet tot het Alpbachtal doorgedrongen. Authenticiteit en traditie zijn hier de sleutelwoorden.

Het charmante Alpbach

De tijd heeft stil gestaan
In het Alpbachtal domineren de oude huizen en het is dat Heidi de Zwitserse nationaliteit heeft, anders was ze ongetwijfeld in het Alpbachtal terecht gekomen. In sommige opzichten lijkt het of de tijd hier heeft stil gestaan. Je proeft hier die echte Oostenrijkse sfeer en van die typische 'gemütlichkeit' in de vele kleine dorpjes die in dit dal liggen, waarvan Alpbach het bekendste is. Geen drukke après-ski, maar gewoon gezellig met familie of vrienden een drankje doen.

Verbinding met Wildschönau
Toch wordt er ook gemoderniseerd in het Alpbachtal, maar gelukkig op een manier die wij wintersporters zeer goed kunnen waarderen. Het skigebied van Alpbach is een aantal jaren geleden verbonden met dat van het Wildschönau. Het resultaat was een bijzonder divers skigebied met 109 kilometer aan pistes (in de vallijn gemeten), waarbij de verbinding zeer natuurlijk aanvoelt. Het brengt het skigebied in de top tien van grootste skigebieden in Tirol. 

Genieten op de Wiedersbergerhorn

Knallen!
De Wiedersbergerhorn is de huisberg van het Alpbachtal. Met het hoogste punt op 2025 meter is het ook direct het hoogste punt van het skigebied. Je vindt hier heerlijke afdalingen voor beginnende skiërs, maar ook de echte snelheidsduivels kunnen hier terecht. Op een speciale piste wordt je snelheid gemeten en wordt er direct een foto van je gemaakt. 

Panorama-selfie
Over foto's maken gesproken. Selfies zijn populairder dan ooit en daar zijn ze in het Alpbachtal ook mee aan de slag gegaan. Het resultaat is een speciale panorama selfie vanuit een fotohokje op de top van de Wiedersbergerhorn. Je hoeft de selfie niet eens zelf meer te maken, want dit wordt voor je gedaan en je kunt de foto daarna downloaden vanaf de website.

Eén van de 25 gezellige berghutten

De verse sneeuw in
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het beleven van wintersport en waar doe je dat beter dan in de verse sneeuw. Voor de skiërs en snowboarders die interesse hebben om buiten de piste hun grenzen te verleggen is het mogelijk om een driedaagse cursus te volgen over lawinekunde en andere basics die je nodig hebt om bewust en veilig buiten de piste te skiën. 

Of je nu buiten de piste skiet of op de 109 kilometer aan pistes, het skigebied van Ski Juwel is een heerlijke bestemming voor zowel beginnende skiërs als de echte cracks. Okay, je vindt hier geen honderden kilometers aan pistes, maar wel een zeer gevarieerd skigebied en een gezellig, authentiek dal met leuke dorpen. Het maakt Ski Juwel tot een hele interessante bestemming!