Anton.

Oktober 2016

Mijn seizoen in 11 foto's

Trouwe bezoekers van Wintersporters.nl weten dat ik nooit op pad ga zonder mijn camera. Van bijna alle tochten maak ik foto's. Aan het eind van het seizoen geven alle mapjes in mijn fotobank een aardig idee van de winter. Met 11 foto's neem ik jullie graag mee in afgelopen winter die absurd vroeg erg hoopvol begon om daarna pas halverwege de winter echt te beginnen. Een heel bijzonder seizoen met hele goede dagen. Maar toch hoop ik dat volgend seizoen wat vroeger begint.

Een hoopvolle start van oktober

Oktober
Begin oktober en de sneeuwkaarten van Wintersporters.nl kleuren paars, oranje en zelfs een beetje rood! Een Retour d'Est ontstond boven de Po-vlakte en zorgde op de Col Agnel voor bakken met sneeuw. Wat een begin van het seizoen. Ik heb zelden zo goed geskied in het begin van het seizoen. Laat staan begin oktober. De sneeuw was koud, goed en er lag genoeg om geen enkele steen te raken. Kortom het was echt genieten. We dachten dat we een geweldige seizoensstart mee zouden maken. Helaas bleek de eerst volgende keer poeder pas begin januari. 

December
Dan maar ijsklimmen. De sneeuw bleef uit. En om nou met duizenden wintersporters op een dun lint kunstsneeuw te gaan staan, dat is niet mijn idee van wintersport. Dus pakte ik mijn ijsbijlen uit de kast, blies het stof eraf en hakte er in december goed op los in bevroren watervallen. Door de weinige sneeuw waren lijnen mogelijk die normaal te ver of veel te lawinegevaarlijk zijn. Watervallen zijn namelijk vaak natuurlijk lawinetrechters. We genoten met volle teugen van het blauwe ijs. Heel iets anders dan skiën of boarden, maar nog steeds heerlijk buitenspelen. Maar ik ontken niet dat ik elke ochtend hoopvol naar onze sneeuwkaarten keek en hoopte op een goed bericht van Roel op wintersporters.nl . 

Een sprookjeslandschap begin januari

Januari
Eindelijk! Eindelijk! Het seizoen is begonnen. De groene kerstvakantie was net afgelopen en wolken trokken samen boven de Alpen. Het sneeuwde, het sneeuwde en het sneeuwde. De eerste skitochtjes op de nog net gesloten pistes waren meteen in de diepe poeder. Eén voor één openden er meer en meer liften. En we konden genieten van een geweldig sneeuwdek. In een keer was het winter. Het sneeuwdek was meteen dik genoeg om off-piste te skiën, en de dikke poederwolken die wij achter lieten deden ons afvragen of moeder natuur niet iets goed wilde maken. Wat een geluk om weer in de sneeuw te kunnen spelen.

 

Dikke poeder in februari
Diepe Retour d'Est sneeuw boven Abries

Februari
Terwijl het overal al hard had gesneeuwd bleef de sneeuw in de traditionele Retour d'est gebieden een beetje uit. Maar dat veranderde in februari! Opeens kleurde vanuit het niets onze sneeuwverwachting rood! Een dik pak sneeuw werd voorspeld. En dat dikke pak kwam er ook. Diepe sneeuw waarbij je tijdens het skiën je mond dicht moest houden om niet te stikken in de opvliegende sneeuw. Van die diepe sneeuw die je normaal alleen in films of op foto's ziet. En bij een retour d'est in de Queyras natuurlijk!

Het seizoen begon laat maar dat waren we in maart vergeten
Mid winters begin maart!

Maart
Het seizoen was dan misschien wel slecht begonnen, maar vanaf januari was de sneeuw goed en viel er met regelmaat een vers pak om ons helemaal gelukkig te houden. In maart bleef het lekker koud, met veel sneeuw maar ook de zon werd sterker. Dat betekende geweldige dagen in diepe poeder onder een heerlijke zon. En ook in steilere hellingen bleef de sneeuw goed liggen. Onze benen hadden moeite het ritme van de skidagen bij te houden. Zo hoort het natuurlijk ook in deze tijd van het jaar!

Vroeg op om veilig op de top van de Mont Pelvoux te komen
Steil skiën aan het eind van het seizoen, heerlijk!

April en mei
Het hooggebergte roept. In de loop van april wordt de zon toch echt sterker. Langzaamaan wordt de kans op diepe poeder in de skigebieden minder. Maar daarboven wordt de sneeuw steeds beter. Dus dat betekent zelf omhoog klimmen. Ook zorgt de nattere sneeuw ervoor dat de sneeuw beter op de allersteilste hellingen blijft liggen. Je moet alleen wel erg vroeg op om deze sneeuw  veilig te kunnen skiën. In april en mei begint wintersport op alpinisme te lijken. Tochten aan het eind van het seizoen zijn vaak hele bijzondere tochten waar je lang op kunt teren, in de afwachting van een nieuw seizoen.