Anton.

Oktober 2016

Wanneer ben je gevorderd?

Soms sta je met een mond vol tanden op het moment dat er in de skiwinkel wordt gevraagd welk niveau je nou precies hebt. Want wanneer ben je een gevorderde skiër? En bij welk niveau horen welke huurski's? Met wie behoor je je te vergelijken. In dit artikel een uitleg over elk niveau Je kunt in dit verhaal trouwens het woord ski's continu vervangen voor snowboard, om je boardniveau in te schatten.

Wat is gevorderd
De term gevorderd is natuurlijk een breed begrip. Zo zal een local, die volgens velen de sterren van de hemel skiet, zichzelf niet snel als gevorderd beschrijven. Terwijl vakantiegangers zich na een week soms al heel wat vinden. De waarheid ligt natuurlijk in het midden. De een is strenger dan de ander. Maar voor de skihuur is het inderdaad van belang dat je ongeveer weet welk niveau je hebt. Je skiniveau overdrijven of te hoog inschatten (of juist te laag) zorgt ervoor dat je met ski's op pad gaat die niet perfect zijn voor jouw doel. En je het skiën minder leuk en zelfs moeilijker maken.

Huurski's
Het hebben van een passend paar ski's onder je voeten is erg belangrijk. Helaas gebruikt elke winkel andere ski's en krijg je bij de ene zaak al topski's onder je voeten bij de middenklasse, daar zul je in een andere zaak voornamelijk instapmodellen vinden, zelfs in de duurdere klasse. Bij goede skiverhuurzaken (en dat zijn vaak niet de prijsvechters) zit er wel degelijk verschil tussen de verschillende klasse's. Bij elk beschreven niveau heb ik ook het type ski's wat je het beste kunt huren vermeld.

Wanneer ben je gevorderd?
Om deze vraag te beantwoorden gebruik ik met vrije interpretatie de niveauschaal die wordt gebruikt bij het instellen van DIN waardes voor bindingen. Ik zet de 7 niveauschalen wel om naar 5 niveaus omdat er vaak maar 4 type materiaal aangeboden wordt in de skihuur en omdat voor het algemene niveau snelheid en krachtgebruik bij skiën niet belangrijk is, en dat is het wel voor de DIN waarde. Met andere woorden, een langzame skiër kan een veel betere en gevorderde skiër zijn dan een snelle waaghals.

1: Beginner
Weinig ski-ervaring. Je moet de basis nog aanleren. Dus ploegbochten, af en toe gerütsche bochten, als alles meezit voel je ook af en toe een goed gelukte gesneden bocht. En dan ben je blij! De sneeuw moet goed zijn om je lekker te laten skiën. In slechtere sneeuw is alles nog wel heel moeilijk, zo niet onmogelijk.

Welke ski's in de verhuur? Hier kun je de meest eenvoudige ski's nemen. Vaak de goedkoopste klasse.

2. Licht gevorderd
Het begint leuk te worden! Verandering van sneeuwkwaliteit doet je minder. Je durft iets meer, je begint te voelen dat alles met ietsjes meer snelheid beter gaat. Je begint bochten te snijden, en dat gaat ook al redelijk als de sneeuw wat minder is. En al rütschend kom je (naar wens) alle pistes af. Mooi is dat in het steile terrein soms nog niet. En die laatste afdaling van de dag is best een pittige opgave. Zeker als het buckels zijn. Je weet dat je nog aardig wat te leren hebt.

Welke ski's in de verhuur? Je zult snel het nut inzien van betere ski's, en vaak zijn de middeklasse/gevorderde ski's de ideale keuze.

3. Gevorderd
Je knalt lekker door het hele skigebied. Af en toe natuurlijk nog wel eens met een schoonheidsfoutje, maar dat is geen probleem. Je wordt niet snel uit evenwicht gebracht en de sneeuwkwaliteit deert je niet zoveel. Gesneden bochten lukken prima, maar soms is het een opgave. Je lichaamshouding begint ook zeker al beter en sportiever te worden. Tempo en ritmewisselingen zijn leuk om mee spelen en je begint het overal in het gebied naar je zin te krijgen. Je bent gewoon een prima steady skiër. En dit is voor veel wintersporters een prima maximaal niveau.

Welke ski's in de verhuur? Je zult nu al een idee hebben van wat je wilt. Een piste ski, een all-mountain. Je zit sowieso in de hogere klasse ski's. Wat stevigere ski's zijn ideaal. De hoogste klasse raceski's of off-piste ski's zijn misschien nog net iets teveel maar zoveel worden deze toch niet verhuurt ;-).

4. Vergevorderd
De stap van gevorderd naar vergevorderd is een grote en gaat eigenlijk niet zonder lessen, scholing en stages. Maar op dit niveau ski je overal met een aanvallende en soepele stijl naar beneden. Alles komt bij elkaar. Je lichaamshouding is goed. Tempo wisselingen zijn geen enkel probleem en deze gebruik je ook zonder van vaart te hoeven verminderen. Je speelt met het terrein en je voelt je prettig op en naast de piste (technisch gesproken). Keiharde pistes of een dikke laag poeder alles gaat je even soepel af. Je kunt aan de slag als skileraar, en hele dagen sportief en technisch skiën deren je niet wat de condities ook zijn.

Welke ski's in de verhuur? De allerbeste afhankelijk van de staat van de piste/off-piste. Lekkere pistecarvers als de pistes goed zijn, of dikke poederlatten als het poederen is. Maar dit hoef ik jou niet uit te leggen. Waarschijnlijk heb je zelf je eigen ski's al, en meer dan één paar ;-)

5. Pro
Dit is de buitencategorie! Je zou skileraar (Stätlich), pisteur of berggids kunnen worden, en daar bij de beste skiers horen. Kwaliteit van de sneeuw maakt niet uit. Steilte evenmin en je kunt overal op snelheid skiën. Een smal en steil bospad knal je af alsof het heerlijke sneeuw is, buckels daar vlieg je doorheen en grote hellingen daar knal je vanaf, en op pistes daar carve je van hoek naar hoek. Je kunt in steile gevaarlijke hellingen skiën en zeker weten niet te vallen. Technisch goed skiën lukt je met elke snelheid. Je lichaam is in topvorm je bent het hele jaar sportief. Je bovenbenen zijn van staal. Kortom een topskiër en een niveau dat bijna niet te halen is als je niet in de Alpen woont en dagelijks skiet.

Bedenk hierbij ook dat elke volgende stap naar een hoger niveau moeilijker is en meer en meer training en scholing verreist.