Anton.

Oktober 2016

Skiën met zeer jonge kinderen, kan het?

Afgelopen winter stond ik op de piste met mijn 22 maanden oude dochtertje Lisa. Lisa had er zin in. Na het zien van haar neefjes en nichtjes op de ski's wilde zij ook. Waar het de eerdere keren wat voorzichtig schuifelen was in de veilige armen van papa of mama, daar wilde 'madame' nu al zelf skiën zonder vast gehouden te worden. Vier keer in de touwlift, ontelbare keren omhoog op een wandje boven het terras en genieten in de stoeltjeslift naar boven. Kortom een droomdag voor de skigekke papa en mama. Wat zijn wij trots. Maar skiën met hele jonge kinderen is niet altijd makkelijk en gaat zelden hoe je het verwacht. Langzaamaan word ik een ervaringsdeskundige.

De ene keer wel de andere keer niet
Lisa is nog geen twee jaar oud. Erg jong om voor het eerst op de ski's te staan. Daarom hoeft het van ons ook zeker niet, trouwens het hoeft sowieso niet. Maar omdat zij in de gang altijd de ski's van papa en mama ziet staan heeft ze het continu over sneeuw en ski's. Dus ze roept maar al te graag ja (oui) als we vragen of ze wil skiën. Negen van de tien keer eindigt dit in sleeën op de slee-weide. Maar af en toe geniet ze van de ski's onder haar voeten. Maar het is de ene keer wel en de andere keer heel duidelijk niet. Eerlijk gezegd genieten wij even veel van het sleeën als van het skiën met haar. Gewoon lekker buiten spelen is toch al heerlijk.

Zo wilden wij  vol trots de skikunsten van Lisa aan opa laten zien. De ski's zijn niet aan geweest. Zelfs het sleeën was die dag teveel. Dat hoort er natuurlijk allemaal bij. Maar opeens was daar opeens de klik. En was het echt skiën geworden.

Het moet leuk zijn
Skiën en wintersport voor de aller-kleinsten (alle leeftijden eigenlijk) moet natuurlijk gewoon plezier zijn. Dus de kleintjes moeten het zelf willen. Het zelf leuk vinden. Dus druk niets door en verplicht niets. Maak er een mooi verhaal van. Als ze ook maar een beetje niet willen ga dan iets anders doen. Het moet een feestje worden. Lekker in de sneeuw spelen dat is het allerbelangrijkste.

Vanaf welke leeftijd
Dan blijft er altijd die vraag, vanaf welke leeftijd kunnen de echt kleintjes op de ski's staan? Lisa is groot (en vrij sterk) voor haar leeftijd. Dit scheelt om de skietjes recht te houden en rechtop te blijven staan. Waar ze in december nog moeite had om zelf rechtop te blijven staan op glijdende ski's daar ging het in februari zonder problemen. Een paar weekjes meer is een wereld van verschil. Hier geldt weer het kind moet het zelf leuk vinden. Tegen de twee jaar is dus ongeveer de leeftijd waar kinderen zelf kunnen gaan glijden.

Het materiaal
Wat de leeftijd ook is, wij laten Lisa alleen maar skiën met echte ski's en echte skischoenen. Dus niet van die plastic skietjes waar je gewone schoenen in vast zet. Dit omdat echte ski's ski-bindingen hebben en dus veel veiliger zijn voor de knietjes. Maar ook omdat de skischoenen meer ondersteuning geven en dus makkelijk zijn om op te blijven staan. Nu gaat het nog zonder helm omdat we in de kinderweide blijven. Eenmaal daarbuiten gaat de helm natuurlijk op.

Alpenkinderen
Het op erg jonge leeftijd beginnen met skiën is natuurlijk vooral leuk voor de ouders. Maar het is natuurlijk niet erg belangrijk voor de rest van ski-loopbaan van het kindje. Voor ons is het erg leuk omdat we naast de pistes wonen en zo de beste dagen kunnen uitzoeken. Als Lisa er zelf zin in heeft, als het weer goed is en ga zo maar door. Als je een weekje op vakantie bent is het heel wat anders. Verder zijn de bergen het natuurlijke habitat van Lisa, en dat is best een verschil met haar Nederlandse neefjes en nichtjes die op dezelfde leeftijd vaak nog wat overdonderd zijn door het hele berg-milieu en de lange reis. Voor Alpenkinderen is het dus veel eenvoudiger om op de ski's te stappen.

Kortom
Het skiën met hele kleintjes, dus nog onder de drie-vier jaar wat over het algemeen de skiles-leeftijd is, is mogelijk en kan echt fantastisch zijn. Maar reken nergens op. En wees bereid om slechts te spelen, te sleeën of tekeningen te maken. Misschien is het daarom te jong en te vroeg om deze kinderen echt mee te nemen op wintersport, je komt zelf namelijk niet aan echt skiën toe. Maar als zo'n kleintje opeens van je weg skiet dat is dan wel heel bijzonder.