Anton.

December 2011

Het is koud in de Alpen

Het is koud in de Alpen. Heel erg koud, in december is het niet raar om temperaturen van -15 tegen te komen op de pistes en op veel plekken was het zelfs veel kouder. Dit zorgt ervoor dat de sneeuwkanonnen kunnen draaien en de sneeuw niet wegsmelt, maar kou is vermoeiend en je moet je er zeker wel op kleden.

Handen en voeten
​Het is belangrijk om te zorgen dat je handen en voeten goed warm zijn aangekleed, als extreme uiteinden van je lichaam koelen deze het snelste af. Goed passende skischoenen (niet te groot), goede skisokken en goede wanten zorgen ervoor dat je handen en voeten warm blijven. Mocht dit niet helpen en je hebt nog steeds koude voeten, dan kun je denken om een speciaal zooltje met batterij in je skischoen te gebruiken om je voeten warm te houden. Deze werken zeer goed en zijn de relatief hoge prijs waard!

Wanten
​Schrik niet terug om wanten aan te trekken als het erg koud is. Wanten zijn stukken warmer dan handschoenen en ook is het makkelijker als het echt te koud wordt om speciale chemische opwarmers in je handschoenen te gebruiken.

Gezicht
​Tot nu toe niet zo heel veel nieuws onder de zon. Maar bij koude is het ook zeer zeker van belang om je gezicht, je neus en oren te beschermen. Zeker in de hogere skigebieden behandelen artsen vaak bevroren neuzen en oren. In Chamonix hebben ze niet lang geleden een nieuwe techniek ontwikkeld om bevriezingen beter te behandelen, dat is niet voor niets... Een skibril een goede muts (nog beter een helm), en een gezichtsmasker zijn bij deze kou in de hoge gebieden geen overbodige luxe.

Eten en drinken
​Zorg er bij deze kou ook voor dat je genoeg eet en drinkt! En probeer geen alcohol te drinken overdag. Genoeg vocht en genoeg calorieën zijn zeer belangrijk tijdens en koude dag. Goed gekleed en goed gevoed kun je tot in de meest extreme temperaturen skiën. En blijft het leuk!