Anton.

Oktober 2016

Kun je al schreeuwend een lawine triggeren?

In Kuifje gebeurt het, in sommige Hollywoodfilms en in veel tekenfilms. Lawines die naar beneden komen omdat iemand hard schreeuwt. Maar kan dat eigenlijk wel, een lawine triggeren door hard te schreeuwen? 

Geen enkel gevaar
Brullen, schreeuwen, gillen. Het levert geen enkel extra lawinegevaar op. Het zal niet het geluid zijn dat de lawine triggert. Als we gillen dan zorgen we voor een drukgolf(je), in dit geval zal de drukgolf richting de sneeuw gaan, de sneeuw zal deze absorberen. Deze drukgolf zal de sneeuw iets vervormen, maar bij lange na niet genoeg om een lawine te triggeren. Volgens het het Zwitserse lawine instituut het SLF is er minimaal een druk nodig van 200 pascal om een lawine te triggeren. Een mensenstem zorgt maximaal voor een drukgolf van 2 pascal. Zelfs het geluid van een helikopter zorgt niet voor genoeg druk om een lawine te triggeren.

Schreeuwend niet, al skiënd wel

Explosieven van twee a drie kilo
In werkelijkheid hebben pisteurs vaak explosieven nodig van twee a drie kilo. Of apparaten zoals een Gazex met een zelfde kracht. We weten allemaal dat een skiër of een groep skiërs ook meer dan genoeg druk uit kan oefenen op een helling om een lawine te triggeren. 

Ik denk dat Kapitein Haddock wel erg hard kan schreeuwen. ;-)